Mica Africă din Liga I

0
Publicat:
Ultima actualizare:
N’Doye şi Ibeh sunt printre cei mai vechi africani din Liga I
N’Doye şi Ibeh sunt printre cei mai vechi africani din Liga I

În primul eşalon sunt legitimaţi la ora actuală 24 de fotbalişti de pe „Continentul Negru“, majoritatea fiind reprezentanţii unora dintre cele mai sărace ţări de pe mapamond.

Românii s-au obişnuit deja cu prezenţele exotice din Liga I. În actualul sezon, din cei 446 de fotbalişti care au evoluat, 132 au fost străini. Printre ei se numără şi 24 de africani, care provin din cele mai sărace ţări ale lumii.

Probabil că cea mai neobişnuită prezenţă este cea a lui Pedro Celestino, unicul reprezentant al Republicii Capului Verde, fosta colonie portugheză din largul coastelor Africii de Vest. Arhipelagul vulcanic Capul Verde este o destinaţie din ce în ce mai căutată de călătorii care doresc o vacanţă de neuitat.

Cele 15 insule mari şi mici combină lanţuri muntoase spectaculoase cu plaje întinse. Nu la fel se poate spune despre Liberia sau Burkina Faso. Liberia, ţara lui Ben Teekloh şi a mult mai celebrului George Weah, se clasează pe locul 8 în topul celor mai sărace ţări ale lumii.

În perioadele 1989-1996 şi 1999-2003, ţara a fost măcinată de un sângeros război civil, în urma căruia au murit peste 200.000 de oameni. 83,9% din liberieni sunt săraci şi nu au surse de energie pentru gătit, iar 83,7% din populaţie trăieşte cu sume sub 1,25 dolari pe zi.

Nici în ţara în care s-a născut Salif Nogo, Burkina Faso (locul 4 în Top 10 al celor mai sărace state), lucrurile nu sunt roz. 35,4% din populaţie este lipsită de hrană, 55,1% nu are acces la educaţie, iar procentul celor care trăiesc cu 1,25 dolari pe zi este de 56,5%.

Foarte rău trăiesc şi conaţionalii lui  Habib Baldé din Guineea (locul 9 Top 10 al celor mai sărace state). 82,4% din populaţie este săracă, 54,2% din locuitori sunt analfabeţi, iar 70,1% din localnici trăiesc cu suma sub 1,25 dolari pe zi.

Alte ţări care sunt reprezentate în Liga I sunt Algeria, Tunisia, Camerun, Ghana, Senegal, Nigeria, Coasta de Fildeş şi Uganda. După aproape 30 de ani de război, Mozambic, ţara vasluianului Paito, este una dintre cele mai sărace ţări din Africa. 

Ion Marin l-a înfiat pe Fatai, Nsereko a fost căutat de Interpol, iar Tony şi-a falsificat vârsta

FC Vaslui

- Richard Annang (21 de ani) Ghana: A început fotbalul în oraşul său natal, la Tema Youth FC. A ajuns la Vaslui în schimbul a 600.000 de dolari, în 2010. „Ajax şi Arsenal sunt două cluburi la care sper să joc înainte de a-mi încheia cariera. Ştiu că Arsene Wenger s-a interesat de CV-ul meu, lucru care m-a făcut să privesc încrezător viitorul", a mărturisit Annang, în momentul când a ajuns în Moldova.

- Mike Temwanjera (30), Zimbab­we: E originar din capitala Harare. A jucat pentru prima oară la un club din oraşul său, CAPS United, iar de la 21 de ani joacă în Europa. Mai întâi a trecut pe la Javor Ivanjica şi Borac Cacak, în Serbia, după care s-a transferat la FC Vaslui, în 2007. Fotbalistul din Zimbabwe a depus deja actele pentru obţinerea cetăţeniei române şi doreşte să se stabilească cu familia în Vaslui. „Pentru mine, viitorul este legat de acest oraş. În ţara mea deţin o firmă de transport şi o şcoală de fotbal, dar voi ceda afacerea altcuiva", a povestit atacantul.

- Ousmane N'Doye (34), Senegal: Este cu siguranţă cel mai pitoresc african din Liga I. Născut la Thiès, el a început să joace în capitala Dakar, la cluburile ASC Diaraf şi Jeanne d'Arc. În 2002 a ajuns în Franţa, unde a jucat la Toulouse şi Lorient. Au urmat Portugalia (Estoril Praia, Penafiel, Académica de Coimbra), Arabia Saudită (Al-Shabab, Al-Ettifaq) şi România (FC Vaslui, Dinamo şi Astra). Familia sa locuieşte acum în New York, soţia sa lucrând la Banca Capital din oraşul american.

- Savio Nsereko (23), Uganda: Originar din capitala Kampala, Savio a avut un traseu fotbalistic interesant. La 13 ani a început să joace la juniorii lui 1860 München (Germania), iar la 16 ani a debutat în Serie B, la Brescia. În Italia a mai jucat şi la Fiorentina şi Juve Stabia, după care a mai trecut pe la West Ham United (Anglia) şi Cernomoreţ Burgas (Bulgaria). Savio s-a făcut remarcat anul trecut după ce a fost căutat de Interpol! Fotbalistul a fost dat dispărut de conducerea clubului Juve Stabia, unde era împrumutat de Fiorentina. Pentru că familia era îngrijorată, poliţia a apelat la Interpol, care l-a localizat după câteva săptămâni în Anglia!

- Mukana Paito (30), Mozambic: Paito, fost jucător la Sporting Lisabona, Vitória Guimarães, Sporting Braga, FC Sion şi Neuchâtel Xamax, a impresionat încă de la primul antrenament sub comanda lui Augusto Inácio. Născut la Maputo, unde 80% din oameni trăiesc fără apă curentă sau electricitate, Paito este om de bază în naţionala ţării sale, pentru care a bifat 34 de selecţii în ultimul deceniu.

Oţelul Galaţi

-Ousmane Gueye (17), Senegal: E născut în Dakar şi este fratele lui Mansour, fostul atacant de la Poli Timişoara, CS Buftea şi Gloria Buzău. De altfel, juniorul de 17 ani a fost adus în România chiar de Mansour şi a evoluat doar în Liga a IV-a, la Poli 2002 Timişoara, cochetând apoi cu "satelitul" din Liga a III-a al bănăţenilor. „Are nişte calităţi admirabile. Este al nostru şi se va pregăti cu echipa a doua", a dezvăluit Marius Stan. 

Dinamo

- Djakaridja Koné (26), Burkina Faso: E născut în Abidjan, Coasta de Fildeş, dar a preferat să joace pentru naţionala statului Burkina Faso. Înainte de a ajunge la Dinamo, el a jucat în Israel, la Hapoel Petah Tikva. 

„U" Cluj

- Gaston Mendy (27), Senegal: Gaston s-a născut în Senegal, dar are şi cetăţenie portugheză. El a ajuns la 18 ani în Portugalia, unde a jucat la Estoril. „Părinţii mei s-au născut în Guinea-Bissau, venind ulterior la muncă în Senegal, unde au şi rămas. Acum, tatăl, fraţii şi surorile mele stau în Dakar, capitala ţării. Tata şi fraţii lucrează în construcţii", a declarat Gaston, care a mai jucat în România şi la Farul Constanţa.

- Habib Baldé (27), Guineea: E născut în Franţa, la Saint-Vallier. Înainte de a ajunge în România, la Ceahlăul, a mai jucat pentru Gueugnon, Reims şi Ivry.

- Nwakaeme Tony (23), Nigeria: Originar din Lagos, un oraş nigerian cu 7 milioane de locuitori, Tony a început fotbalul în Danemarca, la Vejle Footbal Academy. El a ajuns în 2010 la „U" Cluj, dar a fost mai întâi împrumutat la Arieşul Turda, în Liga a II-a, unde a înscris 5 goluri în 8 meciuri. Ca şi alţi africani, e bănuit că şi-ar fi falsificat vârsta, existând voci care susţin că ar avea de fapt 29 de ani!

Astra Ploieşti

- Salif Nogo (26), Burkina Faso: S-a născut la Ouagadougou, capitala din Burkina Faso. A început fotbalul la clubul local US, de unde a fost transferat în 2006 de Oţelul Galaţi. Înainte de a ajunge la Ploieşti, Nogo a mai jucat la Troyes (Franţa), Jiul Petroşani şi Poli Iaşi. Salif e musulman şi mai are un frate stabilit în Belgia. 

- Kehinde Fatai (22), Nigeria: Africanul a ajuns în România în 2007, la Farul, iar povestea transferului său este una specială. Ion Marin, pe atunci antrenor la constănţeni, a pus ochii pe câţiva jucători tineri din Nigeria, însă aceştia fiind minori nu putea să-i transfere decât dacă-i lua pe semnătură, „Săpăligă" devenind un tutore de drept al acestora. El a fost adus în România după ce Ion Marin l-a ales, în urma unui trial cu 450 de jucători!

- Ben Teekloh (29), Liberia: Internaţionalul liberian a fost marcat de războiul civil care i-a măcinat ţara, în anii '90. Astfel, Ben a plecat în Coasta de Fildeş încă de când avea 6 ani, fiind trimis la un frate al tatălui său biologic, Kwame Yansin. Nu şi-a mai văzut niciodată părinţii. La 12 ani, a avut norocul de a primi ajutor de la o misiune a Naţiunilor Unite, care l-a trimis în Ghana, la o şcoală privată, unde locuia şi învăţa. Acolo i-a cunoscut pe soţii liberieni Teekloh, care l-au adoptat. La 14 ani a început să joace fotbal, la International Allies (Ghana). A mai trecut apoi pe la Tonnerre Yaoundé (Camerun), Ashanti Gold (Ghana), Al-Nasr (Oman), Nistru Otaci (Moldova) şi Farul Constanţa.

FC Braşov

- Chigozie Udoji (26), Nigeria: Fotbalistul de 26 de ani e unul şi acelaşi cu Mitko Atanasov Georgiev, asta deoarece nigerianul a fost naturalizat bulgar. Udoji s-a format în ţara natală, la clubul Bridge Boys. La 18 ani a ajuns în Bulgaria, la Vihren Sandanski, unde a jucat două sezoane, fiind apoi transferat la ŢSKA Sofia. După un popas în Grecia, la Asteras Tripolis, el a ajuns la Astra Ploieşti. După ce patronul Ioan Niculae l-a făcut "maimuţă", Udoji s-a transferat sub Tâmpa.

Pandurii Tg. Jiu

- Ousmane Viera (26), Coasta de Fildeş: A început fotbalul la Réveil Club de Daloa, în ţara sa natală. În 2008, după ce a participat la Jocurile Olimpice cu naţionala, a fost transferat de CFR Cluj, dar n-a făcut mulţi purici în Gruia. A fost împrumutat mai întâi la Internaţional Curtea de Argeş, iar din vara lui 2010 joacă la Târgu-Jiu. „Dacă joc bine, aș vrea să ajung în Germania sau în Franţa", a mărturisit africanul.

- John Ibeh (26), Nigeria: Provine din Port Harcourt, un oraş nigerian cu 550.000 de locuitori. Până să ajungă la Târgu-Jiu, Ibeh a jucat la Door Wilskracht Amsterdam, AFC Amsterdam, UTA şi Oţelul Galaţi.

CFR Cluj

-  Modou Sougou (28), Senegal: În adolescenţă, atacantul născut în Fissel a jucat pentru AS Douanes Dakar. La 20 de ani s-a transferat în Portugalia, la União Leiria. Înainte de a ajunge la CFR Cluj, a mai jucat şi la Vitória Setúbal sau Académica. El a participat cu naţionala ţării sale la ediţia din 2008 a Cupei Africii pe Naţiuni.

- Pedro Celestino (25), Republica Capului Verde: Tânărul „ceferist" născut în Tarrafal are şi paşaport portughez. A început fotbalul la juniorii lui Sporting Lisabona şi a mai trecut pe la Olivais Moscavide, Estoril, Estrela Amadora şi Belenenses. El a evoluat şi în naţionala U21 a Portugaliei.

Gaz Metan Mediaş

- Issa Ba (31), Senegal: Născut la Dakar, Ba a jucat doar în Europa, la Stade Lavallois, Châteauroux şi Auxerre (Franţa), Wisla Cracovia (Polonia) şi FCM Tg. Mureş, înainte de a semna cu Gaz Metan Mediaş, în această iarnă. „A semnat pe cinci luni. Sperăm să ne ajute să câştigăm Cupa României", a spus directorul general Ioan Horoba despre jucătorul de abanos.

- Aymen Tahar (23), Algeria: Are paşaport englez, deşi s-a născut în Alger. „Tatăl meu a lucrat în Anglia, a venit acasă când m-am născut, apoi am plecat cu toţii. La Sheffield United m-am format ca jucător, am fost cooptat în academie. În Anglia, fotbalul este fantastic. Echipa mea favorită este Arsenal, o echipă pe care am iubit-o întotdeauna, iar modelul meu de jucător este Zidane", a povestit Tahar, care a bifat patru selecţii pentru naţionala de tineret a Algeriei.

Petrolul Ploieşti

- Hamza Younes (26), Tunisia: Născut în oraşul tunisian Monastir, Hamza Younes a jucat 176 de meciuri, între 2005 şi 2011, pentru Club Sportif Sfaxien, marcând 66 de goluri, iar ultima dată a fost legitimat la Etoile Sportive du Sahel. În 2011, fotbalistul în vârstă de 26 de ani a făcut parte din lotul echipei naţionale a Tunisiei, câştigătoare a Cupei Africii pe Naţiuni.

- Selim Ben Djemia (23), Tunisia: E originar din Thiais, o suburbie a Parisului, dar a jucat deja pentru naţionala U21 a Tunisiei. Din 2007 e legitimat la Genoa, dar n-a apucat să îmbrace tricoul formaţiei italiene, fiind mereu împrumutat. El a jucat până acum la Padova, Frosinone şi Red Star Saint-Ouen.

- Vincent Bikana (20), Camerun: Ultima dată la Neuchatel Xamax, în Elveţia, Bikana va fi jucătorul Petrolului pentru următoarele trei sezoane şi jumătate. Născut în oraşul Douala, tânărul fundaş este component de bază al reprezentativei U20 a „leilor neîmblânziţi".

- Monsef Zerka (31), Maroc: Fotbalist născut în Franţa, dar de origine marocană, Zerka a evoluat între 2001 şi 2009 pentru AS Nancy, FC Nantes, Iraklis Salonic şi New England Revolution. Cu naţionala Marocului a participat la Jocurile Olimpice din 2004, precum şi la Cupa Africii pe Naţiuni din 2008.

- Patrick Osiako (26), Kenya: Osiako a evoluat între 2007 şi 2011 pentru gruparea AIF Mjällby, care a încheiat sezonul trecut pe poziţia a zecea a clasamentului primei divizii din Suedia. Fotbalistul născut la Mombasa are şapte selecţii în naţionala ţării sale.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite