Halep, dezavantajată din cauza naţionalităţii: Cum i-au intrat veniturile „la apă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Halep

Simona Halep (30 de ani, 20 WTA) e o jucătoare uriaşă care, dacă s-ar fi născut într-o altă ţară, şi-ar fi valorificat cu totul altfel rezultatele excelente din circuitul WTA.

Pentru că, în lumea sportului de performanţă, naţionalitatea contează enorm, când marile branduri semnează contractele publicitare cu multe zerouri în coadă. 

Halep, venind din România, a simţit acest lucru pe pielea ei. La finalul anului 2017, când tocmai ajunsese pe locul 1 în lume, constănţeanca a rămas fără sponsorul ei principal, Adidas, la vremea respectivă! Pentru că brandul german a preferat să-şi aloce resursele financiare unor sportivi care, chiar dacă n-aveau rezultatele Simonei, erau mai atractivi din punct de vedere al marketing-ului. În acel moment, doar relaţiile lui Ion Ţiriac au scos-o pe Halep din impas, aducându-i un contract cu Nike.

Doar că problema de fond a Simonei a rămas. Ea câştigă foarte puţin din contractele de sponsorizare, comparativ cu giganţii tenisului. Iar în 2021, când a avut doar 33 de meciuri duse până la capăt (24 de victorii, 9 înfrângeri), veniturile ei au intrat „la apă“. Concret, a luat 904.000 de dolari din premii şi 4 milioane din contractele ei cu Nike, Wilson, Hublot, Avon, Rexona şi Dorna. 

Aşadar, de la un sezon la altul, veniturile Simonei au scăzut de la 10,9 milioane de dolari în 2020, la „doar“ 4,9 milioane de dolari în 2021. Diferenţa s-a făcut la premii, în condiţiile în care, în 2020, cu trei turnee câştigate, „Simo“ a luat 6,9 milioane de dolari din sumele acordate de organizatorii diferitelor întreceri.

Federer

„FedEx“ joacă de plăcere

Prin comparaţie, Roger Federer (40 de ani, 16 ATP) mai joacă tenis doar de plăcere. Pentru că a atins un nivel în care veniturile sale aproape că nu mai sunt afectate de rezultatele înregistrate pe teren!

În 2021, „FedEx“ a avut doar 13 apariţii în cinci turnee: 9 victorii, 4 înfrângeri. Asta după ce, în 2020, jucase şi mai puţin: 6 meciuri, 5 victorii, 1 înfrângere. În ciuda acestor cifre, Roger rămâne cel mai bine plătit jucător de tenis din lume. În 2021, elveţianul a adunat 90,6 milioane de dolari, potrivit „Forbes“. Din acest total, doar 600.000 de dolari au venit din premiile câştigate pe teren. Restul sumei s-a obţinut din contractele de publicitate. Care nici nu sunt influenţate de bilanţul sportiv al lui Federer. 

De exemplu, „FedEx“ are un contract până în 2027 cu Uniqlo. Firma japoneză îl plăteşte pe Roger cu 30 de milioane de dolari pe an. Contractul „curge“ şi dacă Federer îşi va agăţa mâine racheta în cui. „Forbes“ a scris că lucrurile stau la fel şi în privinţa altor contracte pe care le are Federer cu Mercedes-Benz, Credit Suisse, Rolex, Barilla şi Moet & Chandon.

Tiriac

„Halep trebuia să aibă 160 de milioane în plus“

Revenind la Ion Ţiriac, un fost mare jucător de tenis şi un om de afaceri redutabil, acesta a explicat că Simona Halep a pierdut mult din punct de vedere financiar, din cauza naţionalităţii sale.

„Halep....Vai de mine şi de mine, 37 de milioane, 40 de milioane (n.a. - bani câştigaţi din tenis)... Dacă era din una dintre ţările astea cinci, Germania, Italia, Anglia, Franţa sau Statele Unite, probabil că avea aceste 40 de milioane, dar avea încă 160 de milioane în plus. Ea a făcut mai mult pe teren decât în afara terenului“, a explicat Ţiriac pentru „Gazeta Sporturilor“. În cadrul interviului, Ţiriac a spus că aceasta realitate e valabilă pentru orice jucător de tenis, nu doar pentru Simona Halep.

„Un jucător de tenis, mă refer la superstaruri, câştigă pe teren maximum 20%. Restul câştigă în afara terenului. De ce câştigă Federer de trei ori mai mult decât Djokovici? Pentru că Federer e deja unul care nu mai are naţiune. Nadal e într-o ţară bună, dar Spania nu e nici Germania, nu e nici Italia, nici Anglia, nici Franţa, nici Statele Unite“, a completat omul de afaceri de 82 de ani.

Cel mai bine plătiţi jucători de tenis în 2021

1. Roger Federer - 90,6

2. Naomi Osaka - 60,1

3. Serena Williams - 41,8

4. Novak Djokovici - 38

5. Rafael Nadal - 27

Clasamentul all-time al câştigurilor din premii, la fete

1. Serena Williams - 94,5

2. Venus Williams - 42,2

3. Maria Şarapova - 38,7

4. Simona Halep - 38

5. Caroline Wozniacki - 35,2

*Sumele sunt exprimate în milioane de dolari.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite