Gimnastica din Constanţa, în criză de campioane

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Antrenoarea Mirela Szemerjai încearcă să scoată noi campioane care să calce pe urmele Simonei Amânar şi Danei Sofronie
Antrenoarea Mirela Szemerjai încearcă să scoată noi campioane care să calce pe urmele Simonei Amânar şi Danei Sofronie

Ultimele fete selectate pentru lotul naţional s-au retras, iar antrenorii îşi pun speranţele în începătoare. Sunt micuţe, firave, dar au o ambiţie de nedescris. Micile gimnaste de la Clubul Sportiv Tomis, din Constanţa, învaţă să fie campioane, ca Simona Amânar, Dana Sofronie sau Cătălina Ponor.

În imensa sală de la Clubul Sportiv Tomis, antrenamentele micilor gimnaste încep la ora 11.00. La sol, la bârnă, la paralele. Pe mânuţele lor firave au apărut bătături. Dacă se julesc şi ţâşneşte sângele, fetiţele-s curajoase.

Nu plâng. Dar suferă dacă lipsesc câteva zile de la sală. Sunt energice, vesele, vorbăreţe, aşa că sala de gimnastică pare un imens furnicar. Dar sunt numai ochi şi urechi atunci când le vorbeşte antrenoarea. Mirela Szemerjai, maestra campioanelor Simona Amânar şi Dana Sofronie, le este ca a doua mamă. Le sfătuieşte, le învaţă să fie graţioase, le ceartă atunci când nu sunt atente şi se mândreşte cu ele.

Micile campioane

Elena Mălina şi Iulia Cristina Milea sunt gemene. Micuţele vin în fiecare zi de la Agigea, de la zece kilometri de Constanţa, cu autobuzul, pentru a face antrenamente. Fac gimnastică din clasa I şi au participat deja la concursuri. Au obţinut locul III la sărituri, la Campionatul Naţional de Copii de anul trecut.

Laura Tofan are 9 ani şi face gimnastică de 4 ani. Visează să ajungă la performanţele Cătălinei Ponor şi deja a pornit pe acest drum. La concursul „Mica Gimnastă", care a avut loc anul trecut la Focşani, a obţinut medalia de aur la paralele. Cu toate astea, spune că-i place foarte mult să lucreze la bârnă.

„Îmi place să vin aici la sală, să fac exerciţii. O admir foarte mult pe Cătălina Ponor, dar şi pe Nadia Comăneci", spune micuţa.  Sunt doar câteva exemple din echipa micuţelor gimnaste coordonată de antrenoarea Mirela Szemerjai, alături de Sorin Bechir şi fosta gimnastă Mădălina Popa. „Ne dorim să apară noi gimnaste valoroase la Constanţa, dar în ultimii ani nu prea am avut noroc", spune antrenoarea Szemerjai.

Nu vor la lotul naţional

Ultimele gimnaste selecţionate pentru lotul naţional au renunţat. Bianca Bişnicu a renunţat anul trecut pentru că nu s-a putut acomoda departe de casă. Oana Ştefănache, care avea peste 100 de medalii în palmares şi nouă ani de experienţă, a refuzat să plece la lotul naţional şi s-a apucat ulterior de gimnastică aerobică. Bianca Prunişară şi Catinca Târziu, alte două gimnaste valoroase, au abandonat activitatea din motive de sănătate.

Caută speranţe la ţară

Antrenorii nu mai au de unde să selecteze copii pentru performanţă. „Încercăm în localităţile din judeţ să găsim fetiţe în familii cu situaţie materială proastă pentru a le aduce să facă performanţă, dar este foarte greu, pentru că părinţii nu-şi permit nici măcar să le plătească drumul până la Constanţa. Cei din oraş ori se duc la dansuri, ori aleg alte sporturi mai uşoare. Nu mai avem de unde selecta copii. Baza de selecţie a scăzut mai mult de jumătate", spune antrenoarea Mirela Szemerjai.

Mulţi dintre copiii din ziua de azi preferă să se joace pe calculator, să aibă altfel de activităţi sedentare, motiv pentru care mulţi dintre ei nu pot fi selectaţi pentru gimnastică. „Copiii de azi sunt foarte bine hrăniţi, sunt durdulii. Ca să fie apte pentru gimnastică fetiţele trebuie să aibă picioarele lungi, să fie subţirele, uşurele. De cele mai multe ori, noi găsim la grădiniţă fetiţe frumoase, dar durdulii. Copiii de astăzi nu mai ştiu să meargă, să alerge, fiindcă părinţii îi duc peste tot cu maşina", adaugă ea.

Mulţi renunţă pentru că antrenamentele îi istovesc. Grupele de avansaţi fac antrenamente zilnice, de patru - cinci ore. Părinţii trebuie să plătească doar costumele de gimnastică, ce costă 50 sau 60 de lei, iar fetiţele trebuie să aibă 2 - 3 costume. „Noi încercăm să mai găsim sponsorizări ca să le oferim ceva dulce la finalul antrenamentului, dar este foarte greu. Multe abandonează din lipsa banilor", conchide antrenoarea.

"Nu mai avem de unde selecta copii. Baza de selecţie a scăzut mai mult de jumătate."
Mirela Szemerjai
antrenoare CS Tomis

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite