FOTO UEFA a deschis o anchetă, după ce un jucător belgian a făcut „salutul nazist inversat“, în meciul cu România, la CE de futsal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Omar Rahou (dreapta) în duel pentru minge cu Emil Răducu. Foto Guliver / Getty Images
Omar Rahou (dreapta) în duel pentru minge cu Emil Răducu. Foto Guliver / Getty Images

Naţionala de futsal a României participă în aceste zile la Europeanul din Belgia. În chiar primul meci din competiţie, „tricolorii au spulberat ţara gazdă, 6-1, dar Omar Rahou, autorul unicului gol al belgienilor, şi-a marcat reuşita cu un gest controversat, cunoscut sub numele de „quenelle“.

Omar Rahou (21 de ani) le-a spălat onoarea belgienilor marţi, în eşecul la scor (1-6) cu România, dar le-a şifonat imaginea. 

Imediat după ce-a marcat golul de 1-3, care până la urmă s-a dovedit a fi singura reuşită a gazdelor, în partida de la Anvers, a ieşit la rampă cu un gest necugetat. 

Atacantul belgian şi-a atins cu palma stângă, peste piept, umărul braţului drept, îndreptat în jos, într-un gest pe care anumite organizaţii evreieşti îl consideră un „salut nazist inversat“. 

„Quenelle“, cum este cunoscut în Franţa, mai ales, a fost popularizat de către comediantul Dieudonne. Deşi acesta îl consideră doar un gets antisistem, împotriva regimului aflat la putere, sunt destule persoane care îl etichetează drept un salut antisemit sau rasist. 

Omar Rahou quenelle  FOTO D R images RTBF

  Sursa foto: http://www.sudinfo.be

Presa belgiană a citat o declaraţie a lui Stefan van Lock, purtătorul de cuvânt al federaţiei belgiene de fotbal, care a anunţat că UEFA va deschide o anchetă în cazul lui Rahou. 

„E problema UEFA. Noi vom discuta cu jucătorul. Vom încerca să determinăm în ce măsură a făcut acest gest voluntar, în cunoştinţă de cauză", spus Stefan van Lock. 

România este calificată în sferturile CE, unde va întâlni pe 3 februarie Rusia sau Portugalia. Cele două echipe, ambele la egalitate de puncte (3), pe primele două locuri în grupa B, se întânesc sâmbătă într-un meci direct, iar România va evolua în sferturi contra câştigătoarei grupei. 

Anelka, anchetat de Federaţie Engleză, tot după un „quenelle“

Pe 28 decembrie, Nicolas Anelka, jucătorul lui West Bromwich Albion, a efectuat şi el un „quenelle“, după ce-a marcat într-un meci cu West Ham. Federaţia engleză şi organizaţiile antirasiste din Albion investighează acum acest caz. 

„Gestul lui Anelka este o provocare şocantă, dezgustătoare. Nu e loc de antisemitism şi incitare la ură în fotbal”, a declarat la scurt timp şi Valerie Fourneyron, ministrul francez al Sporturilor. 

VIDEO Anelka şi gestul „quenelle“

Citeşte şi 

România a debutat cu dreptul la Europenele de futsal. 6-1 cu Belgia şi "tricolorii" sunt aproape de sferturi

Ucraina - România 1-0: o înfrângere dulce la Campionatul European de futsal. De ce au sărbătorit tricolorii la final

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite