Premierul Victor Ponta a dat startul la FOTE. Preşedintele Băsescu nu a mai ajuns la ceremonia de deschidere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTE este cea mai importantă competiţie internaţională găzduită de România după Revoluţie
FOTE este cea mai importantă competiţie internaţională găzduită de România după Revoluţie

Festivitatea de deschidere a Festivalului Olimpic al Tineretului European a avut loc la Braşov, pe Arena Şcolii Sportive „Ion Ţiriac”. Deşi la eveniment fusese invitat şi preşedintele României, Traian Băsescu nu a onorat invitaţia.

Festivitatea de deschidere a debutat cu intonarea imnului naţional al României, după care în Arenă au defilat toate delegaţiile participante la FOTE. Primii sportivi care au apărut în faţa asistenţei a fost grecii (Grecia este patria mamă a Jocurile Olimpice), iar delegaţia României a fost ultima din totalul celor 45 prezente în aceste zile pe Valea Prahovei.

Pripici Florin Daniel, schior fondist, multiplu medaliat la Campionatele Europene U18, a purtat drapelul României. Primul care a luat cuvântul la această ceremonie a fost preşedintele Comitetului de Organizare al Festivalului, George Scripcaru, după care au rostit câteva cuvinte preşedintele Comitetului Olimpic European, Patrick Hickey şi preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic, Jacques Rogge.

Printre alţi oaspeţi de seamă care au asistat la momentul festiv s-au numărat fostul ministru al Turismului, Elena Udrea, fostul premier Petre Roman, fostul preşedinte al Comitetului Olimpic şi Sport Român, Ion Ţiriac, actualul preşedinte al COSR, Octavian Morariu, premierul României, Victor Ponta, ministrul Tinererului şi Sportului din România, Nicolae Bănicioiu.

„Ziua pe care noi toţi o aşteptăm de atâta timp a sosit. Este o mare onoare pentru România şi un privilegiu pentru Braşov să putem găzdui Festivalul Olimpic al Tineretului European. Mulţumesc tuturor celor care s-au implicat în organizarea acestei competiţii, mulţumesc pentru entuziasmul dumneavoastră”, a spus George Scripcaru.

După discursurile rostite de personalităţi, a fost intonat pentru prima dată în istoria României şi a Braşovului imnul olimpic. Momentul culminant al ceremoniei a fost intrarea torţei olimpice pe stadion şi aprinderea flăcării olimpice. Ulterior 

Preşedintele României, Traian Băsescu, deşi fusese invitat la eveniment, nu a onorat invitaţia organizatorilor. "Nu merg la deschiderea FOTE, deoarece acolo trebuie să fie doar cei care au fost înjuraţi pentru că au creat infrastructura necesară acestei competiţii. Eu nu am niciun merit în organizarea FOTE, ce să caut eu acolo?", şi-a motivat Băsescu decizia de a nu participa la festivitatea de deschidere a Festivalului.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite