Forza Italia: Squadra azzurra e campioana Europei după o finală câştigată eroic, cu Anglia FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Italia a câştigat EURO 2020 / FOTO Getty Images
Italia a câştigat EURO 2020 / FOTO Getty Images

Trofeul Euro 2020 a plecat din patria fotbalului. Şi merge la Roma, unde nimeni nu va dormi, în noaptea de duminică spre luni.

Atunci când jucătorii lui Gareth Southgate au păşit pe gazonul de la „Wembley“, duminică seară, pentru finala de la Euro 2020, foarte probabil, au simţit că adversara lor cea mai periculoasă nu e echipa Italiei, ci presiunea exercitată de publicul fantastic, venit să asiste la un succes fotbalistic major, aşteptat de 55 de ani.

GALERIE FOTO

Pentru că impresia generală a fost următoarea: dacă nu eşti în stare să câştigi un European, în care ai jucat şase din şapte meciuri acasă, în care ai beneficat şi de o decizie controversată a arbitrului într-un moment delicat - penalty-ul dat de olandezul Danny Makkelie în semifinala cu Danemarca - atunci, probabil, vor mai trece vreo 55 de ani până să te mai întâlneşti cu o asemenea ocazie, de a câştiga ceva semnificativ din punct de vedere fotbalistic.

Pornind de aici, Anglia, spre lauda ei, nu doar că n-a început timorată finala cu Italia, ci chiar a avut un start de vis. Unul istoric! Pentru că golul lui Luke Shaw, venit după doar un minut şi 57 de secunde, a fost cel mai rapid din istoria finalelor de Euro!

Iar de aici până la finalul reprizei, Anglia a trecut la stilul italian de a juca fotbal: cedând mingea adversarei, aşezându-se pe două linii în faţa porţii şi mulţumindu-se cu anihilarea atacurilor Squadrei azzurra. Adică, o strategie care a funcţionat la perfecţie! Pentru că, atunci când centralul olandez, Björn Kuipers, a fluierat finalul primelor 45+4 minute, în dreptul Angliei erau trecute un şut pe poartă, un gol marcat. În timp ce Italia pedalase în gol: şase şuturi dintre care unul singur pe spaţiul porţii şi zero în dreptul golurilor marcate.

Italia a marcat englezeşte

Coordonatele meciului au rămas neschimbate, după pauză. Anglia a rămas total dezinteresantă de minge şi preocupată strict să distrugă.

Italia, de partea cealaltă, a presat. Şi a avut ocazii tot mai mari, prin formidabilul Federico Chiesa. Care în două rânduri a fost adus în pragul disperării de intervenţiile excelente ale lui Pickford. 

Şi, totuşi, Anglia a mizat prea devreme totul pe cartea defensivei. A fost o greşeală pentru care a fost taxată, în minutul 67, atunci când italienii au egalat, în stil britanic. După un corner, veteranul Bonucci (34 de ani) a împins mingea în poartă: Anglia - Italia 1-1!

În minutele de după egalare, Anglia a lăsat impresia că e o echipă debusolată, gata să primească, în orice moment, şi golul doi. Iar Italia, pe val, a continuat să dicteze ritmul partidei. Treptat însă, elevii lui Southgate şi-au mai revenit, au echilibrat balanţa şi, spre norocul lor, au scăpat şi de inepuizabilul Chiesa, care a fost nevoit să părăsească terenul după 86 de minute, accidentat. Iar pe măsura trecerii minutelor, ambele naţionale au devenit tot mai prudente, mulţumite parcă să aştepte cele două reprize adiţionale. Care au venit, prilej cu care Euro 2020 a egalat un record: opt partide ajunse la prelungiri! Până la acest European, doar două Mondiale, cele din 1990 şi 2014, avuseseră atât de multe partide intrate în prelungiri.

Cum scorul a rămas neschimbat şi după 120 de minute, Euro 2020 a mai bifat o bornă importantă: a oferit prima finală decisă la loviturile de departajare după cea din 1976.

Iată cum a decurs totul:

*Berardi (Italia) - Gol, 1-0

*Harry Kane (Anglia) - Gol, 1-1

*Belotti (Italia) - Ratare (a apărat Pickford)

*Harry Maguire (Anglia) - Gol, 2-1 Anglia

*Bonucci (Italia) - Gol, 2-2

*Rashford (Anglia) - Ratare (a trimis în bară), 2-2

*Bernardeschi (Italia) - Gol, 3-2 Italia

*Jaden Sancho (Anglia) - Ratare (a apărat Donnarumma), 3-2 Italia

*Jorginho (Italia) - Ratare (Pickford a trimis în bară), 3-2 Italia

*Saka (Anglia) - Ratare (a apărat Donnarumma) 3-2 Italia

S-a terminat 3-2 pentru Italia, care a câştigat al doilea titlu european din istoria acestei naţionale, după cel din 1968! Italia are şi două finale europene pierdute (2000, 2012), dar şi patru titluri Mondiale (1934, 1938, 1982, 2006).

CITEŞTE ŞI:

Italia, răsplătită regeşte după succesul de la Euro 2020: A primit cea mai mare sumă posibilă de la UEFA

Italia vibrează: Naţionala de fotbal a ajuns la Roma, cu trofeul Euro 2020. Imagini fabuloase VIDEO

Sare pe rana englezilor: Ce a strigat fabulosul Bonucci, imediat după câştigarea Euro 2020 VIDEO

Apă bei, apă joci: Eroul Italiei a făcut show şi a râs de Ronaldo şi de Pogba! A băut şi Cola, dar şi bere VIDEO

Suferinţa englezilor, prilej de ironii pentru restul lumii: Declaraţie acidă după finala Euro 2020

Italienii au oferit imaginea serii: Cum s-au fotografiat liderii echipei şi ce vor face de miercuri încolo FOTO

Italia a uitat de pandemie: Demenţă, la Roma! Mii de fani au sărbătorit câştigarea Euro 2020 VIDEO

Donnarumma, eroul Italiei: Penalty-ul apărat în faţa lui Saka face înconjurul lumii VIDEO

67.173 de oameni au fost în tribune, în finala Euro 2020, găzduită de „Wembley“ (Londra). A fost cel mai urmărit meci de la turneul final.  
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite