Europa vibrează: Finala Champions League atrage, diseară, toate privirile. Ce sume sunt în joc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Guardiola (stânga) şi echipa sa, Manchester City, vor înfrunta armata londoneză a lui Tuchel
Guardiola (stânga) şi echipa sa, Manchester City, vor înfrunta armata londoneză a lui Tuchel

Finala Ligii Campionilor, Manchester City - Chelsea (ora 22.00, Digi Sport 1, Telekom Sport 1, Look+), şi miza ei financiară arată, încă o dată, de ce această competiţie a devenit una exclusivistă, la care au acces doar bogaţii continentului.

Europa se pregăteşte să savureze meciul care va încheia sezonul competiţional 2020-2021, la nivel de cluburi.

Pentru al doilea sezon la rând, Istanbul a pierdut dreptul de a găzdui finala Ligii Campionilor, din cauza pandemiei. Şi, de fiecare dată, portughezii au profitat de această situaţie. Dacă anul trecut, „Estádio da Luz“ (Lisabona) a fost locul în care s-au înfruntat PSG şi Bayern - nemţii s-au impus cu 1-0 - acum, meciul pentru trofeu se va juca pe „Estádio do Dragão“ (Porto). Cu o diferenţă importantă: spre deosebire de anul trecut, acum vom avea 16.500 de spectatori în tribune. Astfel, gradul de ocupare al locurilor va fi de 33 la sută din capacitatea arenei. Una de 50.033 de locuri.

Cât ar fi luat „echipa perfectă“

Se spune că echipele care evoluează în grupele Ligii Campionilor ajung la „masa bogaţilor“. O analiză a cifrelor din actuala stagiune confirmă această realitate.

Până în acest moment, Chelsea a strâns 106,8 milioane de euro pentru parcursul ei, până în ultimul act. Dacă va învinge, la Porto, formaţia londoneză, va adăuga încă patru milioane de euro la acest total. Asta deoarece învingătoarea duelului City - Chelsea va primi 19 milioane de euro, în timp ce învinsa se va alege „doar“ cu 15 milioane. 

De remarcat că Chelsea a strâns mai mulţi bani, comparativ cu City, până în acest moment, deşi trupa pregătită de Josep Guardiola a avut rezultate mai bune. Concret, „cetăţenii“ au avansat până în finală, adunând 11 victorii şi un egal. Chelsea, în schimb, a avut opt victorii, trei remize şi un eşec. În ciuda unui bilanţ inferior, londonezii vor încasa mai mulţi bani la secţiunea „marekt-pool“, în care sumele sunt acordate în funcţie de coeficientul istoric al fiecărui club în Europa. Iar aici, Chelsea stă mai bine, comparativ cu City.

Altfel, ca să vedem ce înseamnă Liga Campionilor, din punct de vedere financiar, merită să parcurgem primele acordate de UEFA pentru acest sezon:

*Câştigătoarea finalei: 19 milioane de euro

*Finalista: 15 milioane de euro

*Semifinala: 12 milioane de euro

*Sferturi: 10,5 milioane de euro

*Optimi: 9,5 milioane de euro

*Fiecare victorie în grupe: 2,7 milioane de euro

*Fiecare remiză în grupe: 900.000 de euro

*Bonusul pentru prezenţa în grupe: 15,25 milioane de euro

Astfel, o „echipă perfectă“, care şi-ar fi început parcursul din grupe şi ar fi câştigat toate partidele, inclusiv finala, ar fi strâns doar din primele UEFA un total de 82,45 milioane de euro! La care, ulterior, s-ar fi adăugat şi o „bucată“ consistentă din „market-pool“.

Prime colosale pentru jucători

Manchester City - Chelsea va fi a treia finală englezească a Ligii Campionilor, după Liverpool - Tottenham (2019) şi Chelsea - Manchester United (2008). Doar Spania se poate mândri cu un asemenea bilanţ în Ligă, cu trei finale (2000, 2014, 2016).

Presa britanică a aflat că jucătorii finalistelor actualei ediţii a Ligii Campionilor vor avea prime similare pentru un eventual triumf, la Porto. Astfel, ei vor împărţi 11,6 milioane de euro pentru câştigarea trofeului. Şi un eşec va fi însă răsplătit: învinşii vor împărţi 5,8 milioane de euro din prime.

8 ani au trecut de când România a avut ultima dată o echipă în grupele Ligii Campionilor. Se întâmpla în 2013, când FCSB a terminat ultima într-o serie cu Chelsea, Schalke şi Basel.  
Finala

Un meci care s-a mai jucat de trei ori, în acest sezon

Dată Competiţie Rezultat

08.05.2021 Premier League City - Chelsea 1-2

17.04.2021 Cupa Angliei Chelsea - City 1-0

03.01.2021 Premier League Chelsea - City 1-3 

Traseul celor două finaliste

Manchester City

Faza grupelor

*3-0 şi 3-0 cu Marseille

*0-0 şi 3-1 cu Porto

*1-0 şi 3-0 cu Olympiakos

Optimi

*2-0 şi 2-0 cu Gladbach

Sferturi

*2-1 şi 2-1 cu Dortmund

Semifinale

*2-0 şi 2-1 cu PSG

Minge

Chelsea

Faza grupelor

*0-0 şi 4-0 cu Sevilla

*4-0 şi 1-1 cu Krasnodar

*3-0 şi 2-1 cu Rennes

Optimi

*1-0 şi 2-0 cu Atl. Madrid

Sferturi

*2-0 şi 0-1 cu Porto

Semifinale

*1-1 şi 2-0 cu Real Madrid

Echipe probabile

*Manchester City: Ederson; Walker, Stones, Rúben Dias, Zinchenko; Bernardo Silva, Fernandinho, Gündoğan; Mahrez, De Bruyne, Foden

*Chelsea: Mendy; Christensen, Thiago Silva, Rüdiger; Azpilicueta, Jorginho, Kanté, Chilwell; Pulišić, Werner, Mount

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite