Estonia şi Ungaria au crescut mult

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Estonienii privesc cu optimism spre viitor
Estonienii privesc cu optimism spre viitor

Cele două naţionale, care sunt în grupă cu noi în preliminariile pentru CM 2014, au progresat vizibil în ultimul an.

După tragerea la sorţi pentru Mondialul din 2014 în care am nimerit în aceeaşi grupă de calificare, alături de Olanda, Turcia, Ungaria, Estonia şi Andorra, multă lume a afirmat că tricolorii au avut noroc. „În afară de Olanda, am evitat adversari de calibru", a fost opinia generală. Acum, la câteva luni distanţă, şi uitându-ne la clasamentele grupelor de calificare pentru Euro 2012, lucrurile par un pic diferit. Mai precis, estonienii şi ungurii au lăsat o impresie bună, mai ales primii. Trupa pregătită de Tarmo Rüütli este pe locul doi în grupa C, cu 16 puncte, şi ar putea ajunge în playoff dacă Serbia nu învinge, astăzi, în Slovenia. În caz de egalitate de puncte cu sârbii, estonienii sunt avantajaţi, deoarece au câştigat la Belgrad şi au remizat acasă.

Au bătut Serbia şi au pierdut cu Feroe

Accederea în playoff ar fi o performanţă uriaşă pentru o echipă modestă, fără nume mari, dar care se bazează pe unitatea grupului. O trupă care poate câştiga pe terenul sârbilor, scor 3-1, dar să şi piardă în Feroe, scor 0-2. Cele cinci victorii şi un egal din grupa C au asigurat Estoniei un salt de 28 de locuri în clasamentul FIFA, până pe 58. Cei mai cunoscuţi jucători sunt cei de pe linia de fund. Raio Piiroja are 32 de ani, iar în acest an s-a transferat la Vitesse. Ragnar Klavan (25 de ani) evoluează din 2009 la AZ Alkmaar, în timp ce Enar Jaager (26 de ani) joacă la Aalesund (prima ligă norvegiană). În preliminariile pentru Euro 2012 a explodat Konstantin Vassiljev (27 de ani), mijlocaşul lui Amkar Perm fiind şi golgheterul echipei, cu cinci reuşite.

Ungaria, experienţă şi entuziasm

La fel de impresionantă este şi ascensiunea ungurilor. În preliminariile pentru Euro 2012, ei au adunat 18 puncte (şase victorii şi trei înfrângeri) în grupa E. Au pierdut de două ori cu Olanda, şi o dată cu Suedia. În rest, victorii pe linie. De „vină" pentru acest progres este selecţionerul Sandor Egervari. Adus în august 2010, în locul lui Erwin Koeman, acesta a reuşit să găsească un echilibru între fotbaliştii experimentaţi şi cei tineri.

Portarul Gabor Kiraly (35 de ani), mijlocaşii Zoltan Gera (32 de ani) şi Tamas Hajnal (30 de ani) şi atacantul Gergely Rudolf (26 de ani) reprezintă secheletul naţionalei. Alături de aceştia, un rol important îl au Balazs Dzsudszsak (24 de ani), Vladimir Koman (22 de ani), Akos Elek (23 de ani) şi Zsolt Korcsmar (22 de ani).

27 este locul ocupat de Ungaria în clasamentul FIFA. E pentru prima oară când ungurii ajung în top 30 de când a apărut această ierarhie.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite