Episodul 9: Nadia, nevastă şi mamă de american

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Adevărul“ vă prezintă în zece episoade viaţa şi cariera Nadiei Comăneci. După ce aţi aflat cum s-a apucat marea campioană de gimnastică şi cum a urcat treaptă cu treaptă pe scara performanţei, a venit rândul povestirilor din spatele sălii de sport, acolo unde Nicu Ceauşescu, fiul cel mare al fostului dictator, făcuse o pasiune nebună pentru „Zeiţa de la Montreal“. Episodul de astăzi dezvăluie povestea Nadiei, made

Fosta mare gimnastă s-a căsătorit în 1996 cu Bart Conner, iar zece ani mai târziu l-a născut pe Paul Dylan, singurul copil al unui cuplu de gimnaşti celebri. În toamna lui 1990, la aproape un an după ce fugise din România, Nadia şi-a revăzut mama. Reîntâlnirea nu s-a produs în ţară, ci la Paris. Fratele campioanei, Adrian, a primit un telefon de la Televiziunea Franceză, care l-a invitat, alături de mama lui, Ştefania Comăneci, la un show dat de „Zeiţa de la Montreal". Producătorul emisiunii a pus o condiţie, şi anume aceea ca nimeni să nu afle de motivul acelei deplasări.

La 5 noiembrie, cei doi au călătorit la Paris, făcând o escală la Frankfurt. Au fost cazaţi la Pavillon Montaigne, în centrul metropolei. Organizatorii i-au dus la studioul unde se filma show-ul şi, deşi se aflau la distanţă de câţiva zeci de metri, n-au putut să se apropie de Nadia. „La un moment dat, pe un monitor am zărit-o pe Nadia, într-un program în care era prezent şi cântăreţul spaniol Julio Iglesias.

Prezentatorul emisiunii a pregătit-o oarecum pe Nadia pentru ceea ce a urmat. A întrebat-o de mai multe ori dacă a crezut vreodată în minuni, în spirite. Apoi, brusc, i-a zis: ce-ai spune dacă ai vedea-o aici pe mama ta? Nu se poate aşa ceva, a replicat Nadia, pentru că mama e acasă, în România. Am vorbit cu ea înainte de sosirea aici, cu câteva zile în urmă. Şi atunci, minunea s-a produs. S-a ridicat o cortină, iar eu cu Adrian am început să ne îndreptăm spre ea, care era cu spatele la noi. Cele câteva sute de spectatori din sală urmăreau uluiţi, în tăcere. Am început să plângem amândouă, iar îmbrăţişarea noastră a durat mai mult de zece minute. Cred că a fost cea mai mare bucurie pe care am trăit-o în viaţa mea!", a povestit Ştefania Comăneci.

A refuzat să pozeze în revista „Playboy"

Nadia, mama şi fratele ei au rămas apoi pentru patru zile la Paris. Au vizitat „Oraşul Luminii". Au povestit despre ce făcuse fiecare în anul în care nu se văzuseră. Nadia i-a spus despre filmul ce urma să se facă despre viaţa ei, despre show-urile de gimnastică la care participa, precum şi de intenţia ei de a pune pe picioare o fundaţie prin care să-şi ajute ţara. Ultimul proiect s-a materializat mai apoi, având ca principal obiectiv încurajarea, susţinerea şi promovarea performanţei în orice domeniu. Mult mai prudentă după cele ce i se întâmplaseră la sosirea în America, Nadia n-a mai acceptat de atunci tot ceea ce i se propunea. A refuzat, de pildă, să pozeze pentru revista „Playboy" deşi oferta financiară ce i-a fost făcută era consistentă. A dat, în schimb, interviuri la publicaţii şi televiziuni cunoscute din întreaga lume. În aceeaşi perioadă, ea l-a reîntâlnit pe Bart Conner, dublu campion olimpic în 1984 şi medaliat cu aur la Mondialele de la Fort Worth, în 1979. Cei doi se cunoşteau din 1976, când fiecare câştigase titlul individual la American Cup. Bart a convins-o pe Nadia să se stabilească la Oklahoma City. Acolo, el făcuse o tabără de gimnastică încă de la începutul anilor '80. Şi tot acolo poposiseră Bela şi Marta Karolyi când se hotărâseră să nu se mai întoarcă în ţară. Nadia şi Bart aveau în comun pasiunea pentru sport, pentru gimnastică. Apropierea lor s-a făcut firesc.

 Nunta celor doi a avut loc la Bucureşti, în aprilie 1996. Bart a înţeles dorinţa Nadiei de a se căsători în ţară, alături de rudele şi prietenii săi. Ceremonia religioasă s-a ţinut la Mănăstirea Caşin, iar naşi au fost Adrian şi Dana Năstase. În timpul slujbei, în timp de înconjurau masa, conform tradiţiei, Nadia l-a călcat pe Bart pe picior. Americanul a avut un moment de uluială, neînţelegând ce se întâmplă. „A fost tare amuzat, mai apoi, când i-am explicat că este un obicei la noi, la români", avea să povestească Nadia. De asemenea, Bart a rămas cu gura căscată atunci când a fost anunţat că i-a fost furată mireasa şi că trebuie să o răscumpere. „A plătit bani frumoşi pentru mine, bani care au fost donaţi bisericii mai apoi".

Un milion de dolari pentru primele poze cu Dylan

În urmă cu cinci ani, la 3 iunie 2006, Nadia a devenit mamă. Ea l-a adus pe lume, prin cezariană, cu trei săptămâni mai devreme decât se anticipa, pe Dylan Paul. Numele băiatului n-a fost ales întâmplător. Bart Conner a fost dintotdeauna un admirator al lui Bob Dylan, iar Paul era prenumele antrenorului şi apoi al impresarului gimnastului american, Paul Ziert. Botezul micuţului a avut loc la o biserică ortodoxă din Los Angeles, pe lista invitaţilor la acel eveniment figurând numeroase celebrităţi din lumea sportului, dar şi a artei - Arnold Schwarzenegger şi George Clooney. Naşi au fost Paul Ziert şi Anastasia Soare, iar petrecerea s-a ţinut în Beverly Hills. Naşterea lui Dylan Paul a fost considerată un eveniment în America, „People Magazine" oferind un milion de dolari pentru a publica în exclusivitate fotografiile cu acesta.

Micuţul Dylan este mândria celor doi foşti mari campioni  Foto: mediafax



A publicat o carte

În decembrie 2003 Nadia a publicat o carte al cărui titlu este „Letters To A Young Gymnast" (Scrisori către o tânără gimnastă). În aceasta, ea a răspuns la multe dintre întrebările pe care i le-au adresat, de-a lungul timpului, tinerii dornici să facă sport.

A apărut şi păpuşa Nadia

În urmă cu ceva timp, a fost confecţionată şi păpuşa Nadia. Comercializarea ei se face prin fundaţia ce poartă numele „Zeiţei de la Montreal", iar fondurile strânse astfel vor fi alocate tinerilor sportivi în cadrul programului „10 pentru gimnastică". Păpuşa a fost realizată de fabrica Arădeanca, iar aceasta o produce fără să adauge nimic la preţul de fabricaţie. De asemenea, Fundaţia Nadia Comăneci derulează şi proiectul „Centrul MiniMe", ea finalizând deja alte câteva: „Copilăria în siguranţă", „E-Aptitudini", „Sunt mic şi voinic", „First Bebe" şi Gala „Sportiva secolului XX".

E implicată în multe activităţi caritabile

În 1996, anul primei călătorii a Nadiei în România după „evadarea" din noiembrie 1989, Nadia a fost aleasă preşedintă de onoare a Federaţiei de Gimnastică. Şase ani după aceea, ea a primit aceeaşi funcţie onorifică la Comitetul Olimpic şi Sportiv Român (COSR). Încă de pe atunci, aşa cum promisese, s-a implicat în sprijinirea performerilor români. A fost alături de ei la ediţiile Jocurilor Olimpice care s-au organizat din 1992 încoace, încurajându-le în permanenţă pe gimnastele noastre.

Alături de Bart, a continuat să lucreze la Academia de Gimnastică pe care acesta o avea la Oklahoma City. De asemenea, cei doi şi-au dezvoltat afacerile, fiind proprietari ai Companiei Perfect 10 Production şi ai unui lanţ de magazine de echipament sportiv. Editor la revista Federaţiei Internaţionale de Gimnastică, ea este invitată deseori să comenteze competiţiile majore din sportul în care s-a consacrat. Nadia a ştiut ce înseamnă suferinţa ca sportivă, drept pentru care s-a implicat şi în numeroase activităţi caritabile, făcând parte din conducerea „Laureus World Sports", organizaţie care gestionează fonduri destinate ajutorării copiilor din zonele defavorizate ale planetei.

De asemenea, ea este membră a „FIG Foundation", o fundaţie ce are ca scop susţinerea financiară a gimnastelor care, în urma unor accidentări, rămân cu sechele la finalul carierei. Nadia sprijină „Special Olympics", competiţie la care participă tineri, persoane cu dizabilităţi.

Micuţul Dylan este mândria celor doi foşti mari campioni  Foto: mediafax
A apărut şi păpuşa Nadia
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite