Grigore Cartianu: „Scorul de 0-0 la Atena ar fi un dar otrăvit“ / „Sunt bucuros că nu va mai fi Mitică preşedintele LPF, dar sunt trist că vine Gino Iorgulescu!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grigore Cartianu e convins că Dumitru Dragomir va pierde alegerile pentru şefia FRF, însă nu are cuvinte de laudă pentru succesorul său, Gino Iorgulescu. Pe de altă parte, Cartianu le recomandă tricolorilor să marcheze la Atena pentru a avea şanse de calificare la Cupa Mondială.

Grigore Cartianu despre meciul Grecia-România: "Să mergi la Mondiale e o mândrie naţională, mai ales că sunt doar 13 echipe din Europa care participă la un turneul final. Acest meci nu a fost promovat suficient. Reclama făcută României la Mondiale ar fi enormă. La capitolul acesta, Guvernul putea să se implice aici, dar mai ales federaţia, puteau să-l transforme într-o sărbătoare naţională. 20 de milioane de suflete trebuie să dea o energie fabuloasă în jurul acestui meci. Am ratat această şansă. Calificarea României la baraj a însemnat un mare avantaj pentru Mircea Sandu, care a încasat bani frumoşi de pe urma acestor meciuri.

Grecii sunt mai omogeni, ei au în echipa de bază jucători care se cunosc foarte bine. La noi, sunt jucători de la mai multe cluburi, patru de la Steaua, trei de la Astra. Steaua nu mai e scheletul echipei naţionale.

Silviu Lung Jr. le comite grav, ia goluri de la jumătatea terenului, nu ştiu de ce a fost selecţionat iniţial. E o bătăie de joc. Îl bănuiesc pe Piţurcă de interese obscure. Cum să-i convoci pe Găman şi Lung Jr.?

Hagi nu are încredere în antrenorul Piţurcă. Antrenorul grecilor e un tip foarte aplicat. Grecia a ajuns la baraj, câştigând aproape toate meciurile cu 1-0. În opt meciuri din zece, Grecia nu a luat gol. Ei s-au calificat la Cupa Mondială din Africa de Sud, după ce au jucat barajul cu Ucraina. Nici în acele meciuri nu au luat gol. Totuşi, Grecia mi se pare un pic mai îmbătrânită faţă de acum patru ani. Marea lor generaţie va apune curând. Au în lot câţiva jucători de 35-36 de ani, dar au şi tineri care sigur vor face parte din echipa de start cu România.

Dezbatere Adevărul Live despre partida Grecia-România, din barajul pentru Mondiale, şi alegerile pentru şefia LPF 

La capitolul apărare, ei sunt mai organizaţi. Noi când am jucat cu Olanda, am luat patru, ei dacă ar fi jucat cu Olanda, probabil ar fi pierdut cu 1-0. În mod cert Lazăr va fi titular, mai ales că joacă la PAOK şi îi cunoaşte pe greci. Dacă vrem să avem şanse, trebuie să fim mai buni decât ei în zona de construcţie. Dacă nu folosim calităţile lui Maxim, nu vom avea şanse.

Ei sunt mai în formă decât noi. Olympiacos şi PAOK joacă în cupele europene şi au şanse de calificare în primăvara europeană. Steaua şi Pandurii sunt pe ultimele locuri în grupele lor. Olympiacos are cinci jucători la naţională şi sigur vor fi titluri câţiva dintre ei.

Noi avem o experienţă tristă cu barajele, dar şi la penalty-uri. Noi am pierdut barajul cu Slovenia. Ar fi trebuit să-i batem pe Slovenia în ambele meciuri. Şi totuşi, o ţară de două milioane de locuitori ne-a eliminat. La baraje noi avem o tradiţie proastă. Eu susţin că Grecia nu-i favorită, cum susţine Piţurcă. Greci n-au argumente să fie favoriţi acum. Dacă noi vom fi eliminaţi, înseamnă că Piţurcă nu şi-a făcut bine treaba, dacă ne vom califica, înseamnă că a fost inspirat. Nu o să-i luăm din merite dacă el ne va califica. Sunt uşor pesimist, deoarece cred că grecii s-au pregătit bine psihic pentru acest baraj. Noi avem o echipă naţională valoroasă, cu jucători valoroşi de la echipe valoroase. Dacă nu ştii să foloseşti toate piesele acestea, atunci nu eşti antrenor. 

0-0 mi se pare cel mai periculos scor, dar cel mai probabil, deoarece ambele echipe se închid pentru a nu lua goluri. 0-0 la Atena ar fi un dar otrăvit. Mă tem de acest scor. Dacă nu dăm gol la Atena, nu avem şanse. E greu să le dăm gol acasă, nici măcar Bosnia nu a dat gol în deplasare. În varianta optimistă, facem 1-1 acolo şi 0-0 la Bucureşti. Greci nu au o mare forţă ofensivă. Dacă facem un egal cu goluri acolo, ne vom califica.

Mondialul acesta va fi unul latin. Avem cinci echipe din America de Sud, cu Brazilia şase, mai sunt din America Centrală încă trei, plus Statele Unite, la care adăugăm Spania, Italia, poate Portugalia şi Franţa, de ce nu România, care joacă la baraj. Mai mult de jumătate din echipe sunt latine." 

Matei Udrea: "Federaţia s-a văzut cu sacii în căruţă, după ce a vândut toate biletele pentru meciul retur, obţinând un milion de euro din vânzarea biletelor.

Tătăruşanu a răspuns bine tratamentului doctorilor şi are şanse să joace vineri seara. Totuşi, se pare că Piţurcă îl preferă pe Lobonţ, şi nu pe Pantilimon, în cazul în care Tătăruşanu nu va juca.

Dacă adversarul deschide scorul, am arătat că nu ştim să revenim, nu ştim să atacăm.

De-a lungul ultimilor 20 de ani, fotbalul românesc a fost condus de oameni care n-au avut priză la public. Asta a afectat emulaţia din jurul naţionalei României."

Mihai Voinea, trimisul Adevărul la Pireu: "Mă aflu la antrenamentul echipei naţionale în acest moment. Am fost la casele de bilete, unde bate vântul, deşi mai sunt tichete disponibile. Interesul grecilor pentru meci nu e foarte mare. Am întâlnit câţiva români aici, dar sunt cei stabiliţi în Grecia. Suporterii din ţară vor veni mâine la Atena. Din informaţiile noastre, vor fi aproximativ 2.000 de români pe stadion. Am fost la casele de bilete şi mai existau bilete chiar şi la peluze, acestea costând 10 euro. Am vorbit cu câţiva suporteri greci şi spuneau că sunt foarte încrezători în calificare."


Grigore Cartianu despre alegerile de la LPF: "Preşedinţii sunt puşi să aleagă între doi reprezentanţi ai fostei Cooperativei. E rău că Ponta şi Bănicioiu au participat la întâlnirea cu Gino Iorgulescu şi preşedinţii de cluburi, e rău că politicul se implică în fotbal. E urât ca imagine, ce treabă avea Ponta să vină la întâlnirea cu preşedinţii de club? Cred că Iorgulescu va fi ales, pentru că mesajul a fost transmis destul de clar. Oamenii politici din teritoriu au ales deja. Sunt bucuros că nu va mai fi preşedinte Dragomir, dar sunt trist că va fi Iorgulescu. Dacă eram în locul lui, nu-i chemam nici pe Ponta, nici pe Bănicioiu. Până acum doi ani, Iorgulescu făcea afaceri cu Dragomir. Nu am nicio garanţie că dacă vine Iorgulescu, lucrurile se vor schimba. Sunt foarte suspicios în privinţa lui Gino, pentru că e un mare combinator, care vrea să intre în fotbal ca să facă bani pentru el. Interesul poartă fesul.

Dragomir nu trebuia să mai fie de mult timp preşedinte. A furat milioane de euro de la LPF prin acele şpăgi mascate pe care le-a luat când a vândut drepturile de televizare. Banii au fost sifonaţi. Dragomir e un personaj simpatic, dar e şi mafiot, are şi dosare penale.

Dacă Gică Popescu va câştiga alegerile de la FRF, de anul viitor, probabil că Hagi va deveni antrenor, iar Anghel Iordănescu va fi numit într-o funcţie oficială."

Matei Udrea: "E interesant cum Gheorghe Ştefan, baron PDL, s-a înţeles cu premierul Victor Ponta, preşedinte PSD. Au avut acelaşi mesaj în privinţa alegerilor de la LPF. Mi se pare interesant că multe dintre cluburi şi-au modificat opţiunile."

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite