Corespondenţă din Budapesta înaintea meciului din această seară: România caută calificarea în oraşul refugiaţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Echipa naţională de fotbal a României joacă în această seară un meci crucial, împotriva Ungariei, la Budapesta (ora 21.45, TVR 1), în tentativa de a ajunge din nou la EURO.

În ciuda rivalităţii istorice dintre naţionala noastră şi vecinii de la Vest, în capitala maghiară partida pare să fie eclipsată de criza refugiaţilor sirieni care se îndreaptă către Germania şi Austria şi în faţa cărora autorităţile maghiare nu mai pot face faţă. De câteva săptămâni, zona gării Keleti din Budapesta este sub ocupaţia imigranţilor şi a carelor de reportaje trimise de cele mai mari instituţii de presă ale lumii. Este imaginea unei moment istoric în care Europa se dovedeşte copleşită de valurile uriaşe de imigranţi veniţi Orientul Mijlociu şi din Africa pentru a căuta siguranţă şi o viaţă mai bună pe Bătrânul Continent.
Refugiaţii sunt răspândiţi prin toată Budapesta, prin zonele turistice, prin hotelurile de la periferie, prin mici restaurante. Toţi spun că vor să ajungă în Germania şi că aşteaptă ca autorităţile maghiare să le permită să plece mai departe către Vestul Europei. Ungurii par însă copleşiţi. Ieri dimineaţă toate trenurile internaţionale cu plecare din Budapesta au fost anulate, în zona Keleti au fost aduse forţe de ordine în efective impresionante, la restaurantele McDonald’s, pline şi ele de imigranţi, a fost tăiat internetul wirelles pentru că prea mulţi refugiaţi veneau pentru a se conecta gratuit. Nici prizele din restaurantele din zona Keleti nu mai funcţionează, tot din cauza refugiaţilor, care veneau să-şi încarce telefoanele la foc continuu. În gara Keleti şi în staţia de metrou aferentă sunt mii de oameni care dorm în corturi sau pur şi simplu întinşi pe joc, culcaţi pe pături şi îngrădiţi unii în alţii. Printre ei zburdă o mulţime de copii, unii dintre ei atât de mici încât nici măcar nu au învăţat să meargă în picioare.
În această atmosferă, Budapesta nu pare să aştepte duelul dintre Ungaria şi România ca pe un mare eveniment. Oraşul este tensionat, în decurs de câteva ore am fost martorii a două încăierări în mijloacele de transport în comun. Bătăi serioase, cu pumni şi cu crize de nervi. E cald, până acum a fost caniculă, iar concediile s-au încheiat. Budapeste respiră greu la orele de trafic intens.
Tribunele vor fi pline la ora meciului, lucru asigurat şi de capacitatea redusă a stadionului “Groupama Arena”, numai 23.000 de locuri, iar la meciurile UEFA e permis accesul a doar 22.000 de fani. România va fi susţinută la Budapesta de aproximativ 1.100 de suporteri, care până aseară au avut o prezenţă timidă pe străzile din Budapesta. Cei mai mulţi dintre ei vor ajunge în Capitala Ungariei în cursul acestei după-amiezi cu microbuze, autocare sau cu maşinile personale şi au fost sfătuiţi respecte cu stricteţe măsurile de securitate impuse de organizatori. Ungurii nu uită că la meciul din tur, de la Bucureşti, s-au înregistrat incidente grave şi sunt pregătiţi să preîntâmpine o eventuală răzbunare a suporterilor maghiari.
Fanii români vor fi preluaţi astăzi de pe autostrăzi de poliţia maghiară şi vor fi conduşi către un FanZone special amenajat la Groupama Arena. Au voie cu steaguri tricolore, însă sunt excluse din start afişarea oricăror simboluri care s-au constituit de-a lungul anilor în motive de dispută etnică. La finalul jocului, românii vor fi ţinuţi încă 30 de minute la stadion, după care vor fi escortaţi înapoi pe autrostradă.
Optimism în presa maghiară
Nici interesul presei de la Budapesta faţă de partida din această seară nu este unul deosebit de ridicat. Cotidianul sportiv “Nemzeti Sport” a alocat în ediţia de ieri doar trei din cele douăzeci şi patru de pagini meciului dintre Ungaria şi România. Din presa maghiară răzbate un optimism avântat, ungurii sugerând că naţionala noastră nu mai este ce-a fost odată şi că majoritatea titularilor sunt jucători care nu s-au putut impune la echipele de club şi care nu au jocuri în picioare.

Incidentele au apărut totuşi pe seară, când 300 de suporteri maghiari, deloc paşnici, au încercat să ajungă la hotelul în care e cazată delegaţia noastră. VIDEO


1.100 de români sunt aşteptaţi azi la meci, capacitatea arenei Groupama la meciurile UEFA fiind limitată la 22.000 de locuri

VIDEO Cele mai tari momente din istoria meciurilor Ungaria - România

Calcule: România e aproape sută la sută calificată la EURO! 

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite