Contraperformanţă istorică pentru americani: Premieră neagră după 140 de ani la US Open

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Serena Williams (22 WTA), o stea căzătoare în circuitul feminin
Serena Williams (22 WTA), o stea căzătoare în circuitul feminin

Prima ediţie a US Open din acest secol, fără veteranii Federer, Nadal, Venus şi Serena Williams, a devenit prilejul perfect pentru ca noua generaţie de jucători să iasă la rampă.

Vorbim despre Felix Auger-Aliassime (21 de ani), Carlos Alcaraz (18 ani), la băieţi, şi despre Leylah Annie Fernandez (19 ani) şi Emma Răducanu (18 ani), la fete. 

Doi dintre ei, care au şi ajuns deja în semifinale, sunt din Canada. Astfel, şcoala de tenis din această ţară, care în ultimii ani a produs nume importante, precum Denis Shapovalov (22 de ani, 10 ATP), Bianca Andreescu (21 de ani, 7 WTA) sau Eugenie Bouchard (27 de ani, 131 WTA) - în 2014, ajunsese până pe locul 5 WTA - e considerată, la ora actuală, printre cele mai bune din lume.

Ascensiunea sistemului canadian vine într-un moment în care vecinii din Statele Unite se confruntă cu o criză într-un sport în care au făcut legea, ani buni. Potrivit „Washington Post“, un prim semn îngrijorător a venit în luna mai, atunci când, pentru prima dată în ultimii 48 de ani, de când s-a lansat clasamentul ATP, niciun jucător din SUA nu s-a aflat în Top 30. Iar acum, cu ocazia US Open, care se joacă din 1881, sportul-alb din această ţară a atins o nouă contraperformanţă istorică: niciun american n-a prins sferturile, nici la masculin, nici la feminin!

Academii scumpe, plus dezinteresul celor mici

Jurnaliştii de la „Washington Post“ au identificat câteva cauze concrete pentru declinul tenisului în Statele Unite. În primul rând, la nivel de copii şi juniori, acest sport nu atrage la fel de puternic, precum baschetul şi fotbalul american. Cei mai mulţi băieţi preferă aceste sporturi, în detrimentul tenisului. 

Iar Martin Blackman, managerul general al federaţiei, a subliniat încă o problemă: „La finalul anilor '80 şi la începutul anilor '90, aveam mulţi jucători americani mari: Andre Agassi, Pete Sampras, Jim Courier şi Michael Chang. Iar aceştia veneau după John McEnroe şi Jimmy Connors. Erau vedete uriaşe şi idoli ai copiilor. Acum, ne lipsesc astfel de vedete, care să inspire noua generaţie“.

Martina Navratilova (64 de ani), născută în Cehia şi stabilită de mulţi ani în SUA, a vorbit şi despre alte probleme care au contribuit la declinul tenisului în America. „Copiii din alte ţări au, pur şi simplu, o «foame» mai mare. Dar ce contează, în primul rând, e un sistem bun de pregătire şi oportunităţi accesibile de a practica tenisul. În Statele Unite, academiile sunt foarte scumpe, când le compar cu cele din Cehia“, a spus Navratilova, cu 18 titluri de Grand Slam în palmares.

30 de jucători are SUA în Top 100: 16 fete, 14 băieţi. Canadienii au doar şase sportivi, în aceeaşi zonă a clasamentului: 2 fete, 4 băieţi.  

US Open, tabloul sferturilor

Feminin

*Svitolina (Ucraina 5 WTA) - Fernandez (Canada, 73 WTA)

3-6, 6-3, 6-7

*Krejcikova (Cehia, 9 WTA) - Sabalenka (Belarus, 2 WTA)

1-6, 4-6

*Bencic (Elveţia, 12 WTA) - Răducanu (Marea Britanie, 150 WTA)

3-6, 4-6

*Pliskova (Cehia, 4 WTA) - Sakkari (Grecia, 18 WTA) 

4-6, 4-6

Masculin

*Van De Zandschulp (Olanda, 117 ATP) - Medvedev (Rusia, 2 ATP)

3-6, 0-6, 6-4, 5-7

*Auger-Aliassime (Canada, 15 ATP) - Alcaraz (Spania, 55 ATP)

6-3, 3-1, abandont Alcaraz

*Djokovici (Serbia, 1 ATP) - Berrettini (Italia, 8 ATP)

5-7, 6-2, 6-2, 6-3

*Zverev (Germania, 4 ATP) - Harris (Africa de Sud, 46 ATP)

7-6, 6-3, 6-4

Tabloul semifinalelor

Feminin

*Fernandez (73 WTA) - Sabalenka (2 WTA)

*Raducanu (150 WTA) - Sakkari (18 WTA)

Masculin

*Auger-Aliassime (15 ATP) - Medvedev (2 ATP)

*Djokovici (1 ATP) - Zverev (4 ATP)

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite