Cine e Ajla Tomljanovic, prima adversară a Simonei Halep în 2020: s-a împărţit între două ţări + „tango“ eşuat cu Kyrgios

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ajla Tomljanovic este prima adversară a Simonei Halep din 2020, în optimile de la Adelaide.
Ajla Tomljanovic este prima adversară a Simonei Halep din 2020, în optimile de la Adelaide.

1. Ajla Tomljanovic este născută la Zagreb, pe 7 mai 1993. Pe linie maternă, Ajla are o moşternire bosniacă, însă din toamna lui 2014 a devenit sportivă a Australiei, în echipa Tennis Australia.

Cine este, pe scurt, Ajla Tomljanovic? Iată zece lucruri pe care ar trebui să le ştiţi despre prima adversară a campioanei de la Wimbledon, o sportivă înaltă, de 1.80 m, aflată în prezent pe locul 52 în clasamentul mondial.

1. Ajla Tomljanovic este născută la Zagreb, pe 7 mai 1993. Pe linie maternă, Ajla are o moşternire bosniacă, însă din toamna lui 2014 a devenit sportivă a Australiei, în echipa Tennis Australia.

2. Ajla Tomljanovic este fiica unui multiplu campion al handbalului, Ratko Tomljanovic.

3. Ajla s-a mutat la 13 ani în Florida, construindui-şi, practic, cariera de jucătoare de tenis pe tărâm american.

4.  La 20 de ani, talentul său a fost remarcat de Max Eisenbud, un agent de top al IMG, care mai lucrase în trecut cu Maria Şarapova şi Na Li. Acesta i-a facilitat Ajlei Tomljanovic o întâlnire cu antrenorul David Taylor, un apropiat al Samanthei Stosur. Întrucât federaţia croată de tenis nu avea posibilităţi financiare pentru a o susţine pe Tomljanovic, Eisenbud i-a spus în glumă: „Ce-ar fi să concurezi pentru Australia?“. Şase luni mai târziu, Ajla devenea sportivă a Australiei, jucând în premieră pentru „canguri“ la US Open 2014.


5. Ajla Tomljanovic a jucat în paralel pentru Croaţia şi Australia. Asta pentru că procesul de obţinere al cetăţeniei australiene a durat însă mult, până în ianuarie 2018. Cum în turneele WTA ai nevoie de cetăţenia ţării pentru care vrei să concurezi, aşa cum se întâmplă şi la Jocurile Olimpice, dar nu şi la Grand Slam-uri, Ajla a continuat să figureze drept sportivă a Croaţiei în turneele WTA până în 2017, jucând sub steagul Australiei doar în cele patru turnee de Mare Şlem.

6. Ajla Tomljanovic a fost nevoită să se opereze la umăr după Australian Open 2016. Automat, s-a prăbuşit în clasament, după trei sezoane în prima sută mondială, reluând ulterior cursa spre elita sportului alb de la borna 930 WTA.

7. Una dintre supărările Ajlei Tomljanovic este aceea că a pierdut toate cele patru finale WTA jucate în cariera de jucătoare profesionistă. Prima finală a făcut-o în 2015, la Pattaya City, iar cea mai recentă, în 2019, la Hua Hin, unde a cedat dramatic în faţa Dayanei Yastremska, după ce avusese avantaj în decisiv.

8. Ca junioară, Ajla Tomljanovic a câştigat titlul în proba de dublu la Australian Open 2009, alături de americanca Christina McHale.

9. Lucrurile nu au mers prea lin nici pe plan personal pentru Ajla Tomljanovic. În 2015, ea a început o relaţie complicată cu Nick Kyrgios, întinsă pe durata a doi ani, dar presărată cu multe trădări, separări şi decepţii. Picătura care a umplut paharul a venit sub forma unor fotografii incendiare în care Nick apărea alături de domnişoare în cluburi de lux. Ajla a refuzat ulterior să se mai împace cu Kyrgios, în ciuda mesajelor trimise de acesta pe reţelele de socializare. 

10. La finalul sezonului 2019, Ajla Tomljanovic a început o idilă cu italianul Matteo Berrettini.
 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite