Campioana unui dezastru nuclear!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Japonia a câştigat titlul mondial la fotbal feminin, performanţă pe care a dedicat-o miilor de victime ale cutremurului. Pentru performanţa lor, asiaticele au primit câte 10.000 de euro din partea unui sponsor de-al naţionalei.

11 martie 2011. Un cutremur cu magnitutinea 9 a lovit Japonia, fiind urmat de un tsunami de 10 metri. La centrala de la FukusHima s-a produs un accident nuclear, clasat de autorităţile japoneze la nivelul 7, nivel maxim pe scara dezastrelor nucleare, la fel ca şi catastrofa de la Cernobîl din 1986. Oamenii au fost evacuaţi pe o rază de 40 de kilometri, iar oficialii japonezi spun că acolo nu se va mai putea locui vreme de 40 de ani. Bilanţul oficial al dezastrului? Peste 13.000 de morţi şi aproape 5.000 de răniţi.

17 iulie 2011. Echipa feminină de fotbal a Japoniei câştigă Campionatul Mondial din Germania. Un adevărat cutremur în lumea fotbalului. Rând pe rând, asiaticele au trecut de Noua Zeelandă, Mexic, Germania, Suedia, pentru ca apoi să câştige finala, cu SUA, la penalty-uri. O adevărată performanţă, mai ales că Japonia pierduse 22 din precedentele 25 de meciuri jucate împotriva americancelor. Celelalte trei partide se terminaseră la egalitate.

În timpul turneului, jucătoarele din Japonia au trimis mesaje de mulţumire



Însă şi mai impresionantă este povestea din spatele succesului. Două dintre jucătoarele care s-au încununat regine au lucrat la centrala nucleară de la Fukushima. Este vorba despre Aya Sameshima, care joacă pe postul de fundaş, şi de Karina Maruyama, care evoluează ca mijlocaş. În timpul zilei, cele două munceau în birouri, pe partea administrativă, iar seara se antrenau cu Tepco Mareeze, echipă sponsorizată de patronul centralei. După accidentul nuclear, echipa s-a retras din prima ligă a fotbalului feminin din Japonia, iar terenul pe care se antrenau fetele a devenit bază pentru cei care luptau pentru a minimaliza efectelele dezastrului nuclear. Astfel, în loc de sportivi, acolo puteau fi văzuţi numai oameni în costume antiradiaţii. „Am vrut să evoluez bine pentru oamenii de la Fukusima şi pentru colegele mele care nu mai pot juca fotbal. Am dat totul pe teren", a explicat Sameshima.

Nu ştiau dacă vin în Germania

Din cauza situaţiei grave din Japonia, fetele nu s-au putut antrena cum trebuie, iar la un moment dat s-a pus chiar problema ca naţionala să nu se mai prezinte la turneul final, mai ales că naţionala masculină s-a retras de la Copa America, unde fusese invitată. „Aveam atâtea probleme că nu ştiam nici dacă mai ajungem în Germania. De obicei, noi ne antrenam noaptea, în nocturnă, dar din cauză că erau multe pene de curent în estul Japoniei, nu prea puteam lucra cu mingea. Făceam mai mult alergări. Dar, acest lucru ne-a întărit, atât fizic cât şi psihic", a dezvăluit selecţionerul Norio Sasaki.

Motivate cu imagini de la Fukushima

image

Dezastrul din martie 2011 a lăsat multă lume pe drumuri



Pentru a-şi motiva jucătoarele atunci când evoluau împotriva unor adversare mult mai bune, Norio Sasaki le punea, în vestiar, imagini cu dezastrul de la Fukushima. Această strategie a dat roade, mai ales în partida cu Germania, din sferturile de finală. Atunci, Japonia a câştigat, scor 1-0, printr-un gol marcat de Maruyama, în minutul 108. Maruyama a lucrat chiar la centrala nucleară, pe partea administrativă. „De obicei, cu fetele vorbesc numai despre fotbal. Dar, după dezastru, le spuneam că joacă şi pentru poporul japonez. Le dădeam curaj", a povestit selecţionerul Sasaki.

Îşi doresc câte un ceas

Dacă jucătoarele din Germania aveau promiși câte 60.000 de euro dacă luau Cupa Mondială, jucătoarele din Japonia nu au cerut nimic. „Cred că un cadou frumos ar fi câte un ceas de mână", a afirmat selecţionerul Norio Sasaki. Totuşi, un sponsor al naţionalei a decis să acorde fiecărei jucătoare câte 10.000 de euro.

Sasaki, convins de fiică să preia naţionala

image



Norio Sasaki (53 de ani), un bărbat, conduce fotbalul feminin din Japonia din 2006. Atunci, el a devenit selecţioner al naţionalei de tineret, pentru ca, un an mai târziu, să preia frâiele echipei de senioare. Înainte să vină pe banca naţionalei Japoniei, Norio nu mai antrenase fete, iar când i-a fost propus acest post, a ezitat. Chihiro, fiica sa, la rândul ei jucătoare de fotbal, l-a convins să accepte. „Cu tine tată, totul o să fie 500% ok", i-a spus aceasta. Este cunoscut ca un antrenor calm, care le respectă mult pe fete, iar ele ţin foarte mult la el.

Sawa, 80 de goluri pentru Japonia

Homare Sawa (32 de ani) este cea mai bună jucătoare de fotbal din Ţara Soarelui Răsare. La 12 ani a debutat în prima ligă japoneză, iar la 15 ani a jucat pentru prima oară în echipa de senioare. În 173 de meciuri pentru Japonia, ea a marcat 80 de goluri.

1 milion de dolari este premiul oferit de FIFA naţionalei Japoniei, după ce a câştigat Campionatul Mondial

33 de mii de euro pe an este cel mai mare contract pe care o jucătoare din Japonia l-a avut vreodată. Homare Sawa a câştigat aceşti bani când juca la NTV Beleza (Japonia)

45 de mii  este numărul aproximativ de femei care joacă fotbal în Japonia.

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite