Burleanu, un preşedinte de 90 de zile? Cum a reuşit Sandu să pregătească debarcarea actualului şef FRF

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tribunalul Bucureşti nu l-a validat nici marţi pe învingătorul alegerilor de la 5 martie, iar la următorul termen, 3 iunie, domnia actualului şef de la „Casa Fotbalului“ se poate încheia.

Mircea Sandu a condus fotbalul românesc timp de 24 de ani şi planul său era ca, din 2014, să devină omul din umbră, lăsându-i fotoliul de preşedinte lui Gică Popescu.

Fostul căpitan al tricolorilor a fost însă condamnat la închisoare, cu 24 de ore înainte de alegeri, iar de planul lui „Naşul“ şi gaşca sa s-a ales praful. În lipsa unei soluţii de back-up, Sandu a încercat, într-o primă fază, să obţină amânarea alegerilor de la 5 martie. Astfel, mulţi dintre cei cu drept de vot au fost „sfătuiţi“ să nu meargă la Adunarea Generală, în speranţă că nu se va întruni cvorumul necesar alegerii unui nou preşedinte. Şi acest plan a eşuat: din totalul celor 224 de membri, 173 au participat la alegeri.

Victoria lui Burleanu a fost cea mai proastă veste pentru Sandu, însă acesta n-a dezarmat nici după alegeri. Folosindu-se de „aliaţii“ săi - foarte mulţi la număr, în condiţiile în care a condus FRF 24 de ani – „Naşul“ a pornit contraofensiva din culise. 

Un tablou penibil şi o contestaţie

Cei de la Asociaţia Judeţeană de Fotbal (AJF) Giurgiu şi-au dovedit slugărnicia faţă de Sandu, atunci când, în ziua alegerilor, i-au dărut un tablou penibil, cu imaginea preşedintelui FRF! Tot cei de la AJF Giurgiu au fost primii care au contestat alegerile de la 5 martie.

Tribunalul Bucureşti a anunţat, la 1 aprilie, că va da un răspuns la această contestaţie pe 6 mai. Marţi însă, surpriză! Au apărut şi alte două contestaţii. Divizionara C Corvinul Hunedoara şi Poli Timişoara, clubul falimentat de Marian Iancu, au atacat, la rândul lor, victoria lui Burleanu.

După apariţia acestor noi contestaţii, Federaţia Română de Fotbal a solicitat o amânare a cazului. „Din cauza faptului că au existat alte două intervenţii, vorbim aici de Poli Timişoara şi de Corvinul Hunedoara, instanţa a decis amânarea până la 3 iunie pentru ca FRF să-şi poată pregăti apărarea“, a declarat Adrian Raţiu, avocatul celor de la AJF Giurgiu.

Se vor repeta alegerile?

Avocatul clubului Corvinul Hunedoara, Mircea Moise, a vorbit despre un scenariu teribil pentru Răzvan Burleanu: dacă nu va fi validat de Tribunal, la 3 iunie, atunci domnia actualului şef de la „Casa Fotbalului“ se va încheia după 90 de zile.

„Instanţa a acceptat cele trei contestaţii şi există posibilitatea ca alegerile să se repete“, a declarat Moise.

Regulamentul, o enigmă, ca de obicei

Fotbalul românesc se identifică prin lipsa unor regulamente clare. Şi în cazul alegerilor FRF, ne lovim de această problemă. Înainte de votul de la 5 martie, s-a tot spus că dacă vor fi prezenţi două treimi dintre cei cu drept de vot, atunci alegerile vor avea loc.

Acum, Mircea Moise susţine cu totul altceva: „Sunt 85 de cluburi care ar trebui să fie nominalizate în Adunarea Generală, conform actului constitutiv din 2001. Doar ele au dreptul de a participa la Adunarea Generală în care se alege preşedintele Federaţiei Române de Fotbal. Dar la alegerile din 5 martie, Federaţia a chemat la vot toate cluburile înscrise în competiţii, ceea ce excede acest număr de 85 de cluburi“.

Ce se întâmplă dacă Burleanu nu e validat?

Alegerile de la 5 martie vor fi anulate. Se va convoca o Adunare Generală Extraordinară, în vederea alegerii unui alt şef la FRF. Până la organizarea acestei acţiuni, teoretic, unul dintre vicepreşedinţii FRF, Gino Iorgulescu sau Octavian Goga, va asigura interimatul la FRF. Numai că, la rândul său, Iorgulescu e şi el contestat ca preşedinte LPF, funcţie care l-a propulsat în organigrama federaţiei. De aceea, rămân două soluţii: ori Goga devine interimar, ori Mircea Sandu, preşedinte de onoare la FRF, redevine şef la federaţie până la viitoarele alegeri.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite