Belgia ne arată cât de mult ne-am prăbuşit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristi Tănase şi colegii săi s-au obişnuit să joace amicale pe când alţii dispută meciuri de calificare
Cristi Tănase şi colegii săi s-au obişnuit să joace amicale pe când alţii dispută meciuri de calificare

Faţă de ultima confruntare cu „dracii roşii“, tricolorii au coborât 47 de poziţii în clasamentul FIFA. România şi Belgia s-au întâlnit, ultima oară, la 28 aprilie 1999, într-un amical jucat în Ghencea.

Pe cele două bănci tehnice se aflau, ca şi astăzi, Victor Piţurcă şi Georges Leekens, iar tricolorii au câştigat cu 1-0, prin golul lui Ionel Ganea.

La vremea respectivă, România se afla pe locul opt în clasamentul FIFA în timp ce adversarii noştri să găseau pe poziţia a 33-a. De la ultima noastră întâlnire directă, Belgia a jucat la Euro 2000 (din postura de ţară coorganizatoare), dar nu a trecut de faza grupelor, şi apoi la Mondialul din 2002, acolo unde a fost eliminată de Brazilia, în optimi. În plus, în 2004, a reuşit să termine pe locul patru la Olimpiada de la Beijing.

Prin comparaţie, noi am fost prezenţi la Euro 2000 şi Euro 2008, când nu am fost în stare să trecem de faza grupelor. În preliminariile pentru Euro 2012, Belgia şi România au avut un parcurs asemănător, nereuşind să ajungă la baraj. Ambele au terminat pe trei în grupele de calificare şi au adunat 15, respetiv 14 puncte.

Spre deosebire de noi, Belgia are însă mai multe motive de optimism în ceea ce priveşte calificarea la Mondialul din 2014. O nouă Generaţie de Aur s-a format deja, iar aceasta promite să ia prin surprindere lumea fotbalului. La 20 de ani, Eden Hazard este campion în Franţa cu Lille şi este curtat de marile cluburi europene. 

Pe lângă mijlocaş, pentru „dracii roşii" mai joacă Dries Mertens, de la PSV, unul dintre cei mai tehnici fotbalişti din Olanda, sau Lukaku, un atacant-minune de 18 ani pentru care Chelsea a plătit în această vară 22 de milioane de euro. Acesta din urmă nu va evolua astăzi, fiind accidentat.

Din păcate, tinerii noştri jucători nu mai impresionează pe nimeni aşa că îşi fac loc cu greutate în campionatele puternice. Excepţiile se numesc Torje, Ştefan Radu şi Săpunaru, ultimul absent însă din lot în această partidă.

Cei mai scumpi jucători belgieni la ora actuală

Nume    Cotă
1. Kompany (Man. City)    25*
2. Hazard (Lille)    22,5
3. Fellaini (Everton)    19
4. Vertonghen (Ajax)    12
5. A. Witsel (Benfica)    11
* sumele sunt exprimate în milioane de euro Sursă: transfermarkt.de

Cei mai scumpi jucători români la ora actuală

Nume    Cotă
1. Torje (Udinese)    7*
2. Raţ (Şahtior)    5,5
3. Şt. Radu (Lazio)    5
4. B. Stancu (Orduspor)    3,8
5. Cr. Tănase (Steaua)    3,4
* sumele sunt exprimate în milioane de euro Sursă: transfermarkt.de

37 este locul ocupat în acest moment de Belgia în clasamentul FIFA, în timp ce România se află pe poziţia a 55-a.

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite