ANALIZĂ Ciuca bătăilor la fotbalul juvenil: de la Ianis Hagi la Răzvan Marin, tricolorii mici au produs ruşini istorice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marin

Conducerea Federaţiei Române de Fotbal (FRF) s-a schimbat de doi ani şi jumătate, însă trendul rezultatelor catastrofale continuă.

Euro 2014 pentru U-17: eşecul semnat de Gâlcă

*Echipa a trecut din prima fază a preliminariilor în mandatul lui Mircea Sandu, în 2013. Elevii lui Costel Gâlcă au câştigat o grupă cu Albania, Belarus şi Finlanda, obţinând trei victorii în trei partide. 

*În 2014, la 20 de zile după câştigarea alegerilor FRF de către echipa lui Burleanu, naţionala U-17 a dat-o în bară în Turul de Elită. S-a clasat după Scoţia şi Bosnia, dar înaintea Belgiei. Tricolorii U-17 au remizat cu Belgia (0-0), fiind învinşi de Bosnia (0-1) şi de Scoţia (0-1). 

*Din echipa U-17 au făcut parte fotbalişti precum Nedelcu (Viitorul), Cr. Manea (atunci la Viitorul, acum la Mouscron), Vâlceanu (Steaua), Patrick Petre (Dinamo), Andrei Ivan (CS U Craiova).

Euro 2015 pentru U-17: scandal cu Hagi şi sacoul lui Kovacs

*În prima fază a preliminariilor, echipa pregătită de Florin Răducioiu a obţinut calificarea, terminând pe locul 2 în grupa 12, după Cehia, dar înaintea Danemarcei şi Andorrei. După un eşec cu Cehia (1-2), au urmat cele două victorii: 6-1 cu Danemarca şi 1-0 cu Andorra.

*Răducioiu a plecat cu scandal de la FRF, după neînţelegerile salariale cu noua conducere, şi a fost înlocuit de Bogdan Argeş Vintilă. Cu fostul portar pe bancă, România U-17 a terminat pe ultimul loc în grupa a 6-a din Turul de Elită. 0-3 cu Slovenia, 0-2 cu Norvegia şi 1-2 cu Anglia au fost cele trei eşecuri înregistrate de tricolorii mici.

*Vlad Mihalcea (Steaua), Florin Coman (Viitorul) şi Ianis Hagi (Viitorul) au fost vârfurile generaţiei. Fiul „Regelui“ a rămas pe bancă în primul meci, a intrat din minutul 65 cu Norvegia şi a fost titular cu Anglia, dar schimbat după 68 de minute. 

*După ratarea calificării, a izbucnit un scandal monstru. Hagi i-a cerut preşedintelului Comisiei Tehnice a FRF la vremea respectivă, Anghel Iordănescu, să-l demită pe coordonatorul loturilor naţionale de juniori, belgianul Zoltan Kovacs. Motivul? Acesta i-ar fi „jignit şi umilit“ pe fotbaliştii de la Viitorul convocaţi la lotul U-17, printre care şi Ianis Hagi. „Domnul Kovacs a chemat căpitanul de echipă (n.r. – Ianis Hagi) şi i-a zis foarte simplu, în faţă: «ăsta e costumul, mi-l cari până în România». Mai mare umilinţă nu există“, a spus Hagi. Urmările acestui scandal? Retragerea atribuţiilor lui Zoltan Kovacs de coordonator al loturilor naţionale de juniori şi demiterea lui Bogdan Argeş Vintilă.

Euro 2016 pentru U-17: un lot fără potenţial

*Cu Adrian Boingiu pe bancă, România a părăsit preliminariile încă din prima fază, neajungând nici în Turul de Elită, ca în precedentele două ediţii. Cu o victorie cu Ungaria (2-1), un eşec cu Georgia (0-3) şi o remiză cu Slovacia (1-1), România U-17 s-a clasat pe locul 3, după Slovacia şi Georgia, dar înaintea Ungariei. Doar primele două clasate au mers însă în Turul de Elită.

*Vlad Dragomir (acum la Arsenal U-18) a fost vedeta unui lot, totuşi, slab din care nu s-a remarcat nimeni ulterior.

Euro 2017 pentru U-17: umilinţă la Buftea

*Gabriel Manolache şi-a trecut în CV un alt eşec al tricolorilor mici. Din nou, România n-a ajuns nici măcar în Turul de Elită, deşi a găzduit prima fază a preliminariilor la Buftea. Rezultatele au fost catastrofale: 1-2 cu Austria, 0-3 cu Anglia, 0-1 cu Azerbaidjan şi ultimul loc în grupa a 6-a.

Euro 2014 pentru U-19: cu Răzvan Marin şi Rotariu pe penultimul loc

*Trupa pregătită de Ştefan Iovan a trecut de prima etapă a preliminariilor, în 2013, când FRF era condusă de Mircea Sandu. 1-1 cu Armenia, 1-0 cu Lituania şi 1-1 cu Polonia au fost rezultatele care le-au adus tricolorilor locul 1.

*Turul de Elită s-a jucat în iunie 2014, după schimbarea conducerii la FRF. 0-5 cu Austria, 1-3 cu Rusia şi 3-0 cu Norvegia au trimis România pe penultimul loc în grupa a 6-a şi în afara turneului final.

*Valentin Cojocaru (acum la Crotone), Nicolae Vasile (Rapid), Dorin Rotariu (Dinamo), George Puşcaş (împrumutat acum de Inter Milano la Benevento în Serie B), Ionuţ Şerban (Dinamo), Cr. Manea (Mouscron), Tudorie (Steaua) şi Răzvan Marin (Viitorul) au făcut parte din lot.

Euro 2015 pentru U-19: „profesorul“ Doru Isac s-a făcut de râs

*Doru Isac, omul al cărui CV a fost remarcat de echipa lui Burleanu şi care, ulterior, a intrat în conflict cu Gheorghe Hagi, a condus naţionala spre un eşec de proporţii.

*România U-19 n-a trecut nici măcar de prima fază a calificărilor, terminând pe ultimul loc în grupa a 11-a, după 0-1 cu Cipru, 0-1 cu Muntenegru şi 1-3 cu Georgia.

*Cr. Manea (Mouscron), George Puşcaş (sub contract cu Inter Milano, dar împrumutat în Serie B), Tudorie (Steaua), Andrei Ivan (CS U Craiova) au fost vârfurile generaţiei.

*Explicaţiile lui Isac după eliminare: „Aceasta e valoarea. Aşa o văd eu. Trebuie să o luăm de la capăt, potenţial există, am descoperit câţiva copii foarte talentaţi, dar fără muncă nu există talent“.

Euro 2016 pentru U-19: experimentul german a eşuat

*Condusă de neamţul Andrea Spier, România U-19 a trecut cu bine peste prima rundă din preliminarii, terminând pe locul 2 în grupa a 2-a şi obţinând accederea în Turul de Elită. 2-0 cu Insulele Feroe, 2-0 cu Andorra şi 1-3 cu Elveţia au fost rezultatele tricolorilor.

*În Turul de Elită, atunci când a dat de adversare mai bune decât Insulele Feroe şi Andorra, România U-17 a fost ciuca bătăilor în grupa a 3-a: 0-3 cu Cehia, 0-4 cu Austria, 1-3 cu Slovacia.

*Nedelcu (Viitorul), Cr. Manea (Mouscron), Vâlceanu (Steaua) şi Patrick Petre (Dinamo) au fost vârfurile generaţiei. 

Euro 2017 pentru U-19: nici Ianis Hagi nu ne-a scăpat de eliminare

*Costel Enache a eşuat încă din primul tur al calificărilor, terminând pe locul 3 din 4 în grupa a 2-a. Rezultatele înregistrate: 1-2 cu Olanda, 1-3 cu Norvegia şi 6-0 cu San Marino.

*Vlad Dragomir (Arsenal U-18), Ianis Hagi (Fiorentina), Florin Coman (Viitorul) şi Denis Man (Steaua) au fost vedetele echipei.

Euro 2015 pentru U-21: 0-8 cu Germania

*Preliminariile au început în mandatul lui Mircea Sandu şi cu Emil Săndoi pe bancă. Un 2-2 cu Insulele Feroe, în deplasare, în primul meci l-a convins pe Săndoi că e timpul să plece. În locul său a venit Bogdan Stelea, cel care a condus echipa în cinci meciuri, obţinând două victorii, două remize şi o înfrângere. „Arnold“ a plecat de la lot pentru a prelua Viitorul, iar ultimele două partide din preliminarii au fost pregătite de Viorel Moldovan: 4-3 cu Muntenegru şi 0-8 cu Germania. Înfrângerea de la Magdeburg e cea mai severă înfrângere din istoria echipei de tineret. Partida s-a disputat la 9 septembrie 2014 şi rezultatul i-a îndemnat pe cei de la FRF să publice un comunicat prin care şi-au cerut scuze faţă de suporteri. Gheorghe Hagi a comentat, în stilul său caracteristic, înfrângerea cu nemţii: „La un asemenea eşec nu se mai vorbeşte. Ce să mai zici? Ţi-e greu şi să numeri până ajungi la 8!“.

*Filip (Dinamo), Nedelcu (Viitorul), Iancu (Viitorul), Bumba (Hapoel Tel Aviv), Ţîru (Viitorul), Fl. Tănase (Steaua) sau A. Ivan (CS U Craiova) au făcut parte din lot.

Euro 2017 pentru U-21: 1-10 cu Danemarca şi Bulgaria

*Cristi Dulca n-a reuşit nici el să scoată reprezentativa U-21 din mediocritate. Sub comanda noului selecţioner, tricolorii mici au strâns 16 puncte, însă 12 din aceste puncte au venit de pe urma duelurilor cu Armenia U-21 şi Luxemburg U-21, adică formaţiile de pe ultimele două locuri. România U-21 a pierdut toate meciurile cu Danemarca U-21 şi Bulgaria U-21, golaverajul fiind catastrofal: 1-10.

*Cojocaru (Crotone), Ţîru (Viitorul), R. Marin (Viitorul), Rotariu (Dinamo), Tudorie (Steaua), Nedelcearu (Dinamo) sau Ovidiu Popescu (Steaua) au făcut parte din lot.

Bilanţul naţionalelor mici sub noua conducere FRF în preliminarii

Under 21

Turneu Victorii Remize Înfrângeri

Euro 2015 3 3 2

Euro 2017 5 1 4

Under 17

Turneu Prima fază Turul de Elită

Euro 2014 3 0 0 0 1 2

Euro 2015 2 0 1 0 0 3

Euro 2016 1 1 1 -

Euro 2017 0 0 3 -

Under 19

Turneu Prima fază Turul de Elită

Euro 2014 1 2 0 1 0 2

Euro 2015 0 0 3 -

Euro 2016 2 0 1 0 0 3

Euro 2017 1 0 2 -

Total: 19 victorii, 8 remize, 27 eşecuri

U-16 a cedat cu 1-10

De departe cea mai mare ruşine din ultimii ani e eşecul suferit de reprezentativa U-16 în faţa Germaniei: 1-10! La 15 mai 2013, trupa pregătită de Adrian Bumbescu a fost „demolată“ în cadrul unui turneu amical în care a învins Irlanda (1-0) şi a pierdut cu Belgia (0-5). În eşecul istoric cu Germania, pe teren s-au aflat nume precum Nedelcu, Cr. Manea sau Vâlceanu.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite