Începe turneul de tenis de la Madrid, prin care Ţiriac i-a indignat pe spanioli: competiţia a născut un curent împotriva românilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Ţiriac speră ca Simona Halep să câştige turneul de tenis de la Madrid
Ion Ţiriac speră ca Simona Halep să câştige turneul de tenis de la Madrid

Ambiţia lui Ion Ţiriac a fost să aibă un turneu care să rivalizeze cu Roland Garros. Pentru ediţia din acest an (1-10 mai), la turneul de tenis de la Madrid s-au pus la bătaie premii colosale, iar pe tabloul principal se află cei mai buni jucători din lume. Şi, totuşi, spaniolii sunt nemulţumiţi.

Turneul de tenis de la Madrid e o creaţie spectaculoasă şi controversată a omului de afaceri de 75 de ani Ion Ţiriac. 

Între 1990 şi 2008, competiţia s-a desfăşurat, pe rând, în Germania şi Suedia, a inclus doar o competiţie masculină de categoria ATP Masters Series, iar meciurile s-au jucat pe hard, pe terenuri acoperite.

Din 2009, a început expansiunea spectaculoasă a turneului de tenis de la Madrid. „Nu doresc un Grand Slam la Madrid. Vreau ceva mai măreţ“, spunea, la vremea respectivă, Ţiriac. Iar afirmaţiile sale n-au reprezentat vorbe goale.

Primul pas a fost organizarea unei competiţii feminine, în paralel, cu cea masculină. Astfel, pe lângă ATP Masters Series, Madridul a inclus, începând din 2009, şi un turneu feminin, de categoria Premier Mandatory, cea mai importantă după Grand Slam.

A urmat o altă decizie revoluţionară: suprafaţa de joc s-a schimbat din hard în zgură. Asta şi deoarece obiectivul propus de Ţiriac a fost ca turneul de tenis de la Madrid să devină la fel de important ca cel de la Roland Garros.

Prima controversă de la turneul de tenis de la Madrid: zgura albastră

Revoluţia lui Ţiriac nu s-a oprit însă aici. Cu ocazia ediţiei din 2012, el şi-a prezentat invenţia controversată: zgura albastră!

   

Zgura

Oficial, şi-a justificat decizia insistând că această culoare e mai plăcută pentru cei care vor urmări meciurile la televizor. Criticii au spus însă că Ţiriac a dorit să facă pe plac sponsorului Mutua Madrileña, o companie de asigurări din Spania, în logo-ul căreia domină culoarea albastră.

Această schimbare s-a transformat într-un fiasco. Jucătorii s-au plâns de calitatea suprafeţei de joc, au spus că zgura albastră e mult mai alunecoasă decât cea tradiţională şi, drept urmare, ea creşte riscul accidentărilor. Totul a culminat cu ameninţarea lansată de cuplul Nadal – Djokovici. Cei doi au declarat că, dacă nu se va renunţa la zgura albastră, nu vor mai juca la Madrid.

Chiar dacă, într-o primă fază, şi-a apărat vehement invenţia, într-un final, Ţiriac a cedat, iar următoarea ediţie a turneului, cea din 2013, s-a jucat pe zgura roşie.

A doua controversă: „Madrid, un turneu românesc“

Dacă problemele legate de suprafaţa de joc au umbrit meciurile de la feminin şi masculin, în 2012, un an mai târziu, alte decizii luate de Ion Ţiriac au scandalizat Spania.

Într-un articol intitulat „Madrid, un turneu românesc“, ziarul „El Pais“ a pus tunurile pe Ţiriac. Pe lângă faptul că i s-a reproşat acordarea wild-card-urilor unor jucători români, precum Marius Copil (catalogat „pila“ lui Ţiriac) şi Simona Halep (pe locul 64 WTA la vremea respectivă), „El Pais“ a criticat şi decizia lui Ţiriac de a apela la conaţionalii săi în pregătirea turneului.

„Cine are privilegiul să se plimbe prin Caja Magica (n.r. - Complexul sportiv care a găzduit competiţia) poate vedea afişe lipite pe pereţi sau uşi cu mesaje în limba română. E semnalul că, aşa cum confirma o parte a celor care se ocupă de organizare, zeci de lucrători sunt români. Aceştia au venit ca muncitori din România pentru a monta diverse instalaţii, cum ar fi zona VIP, terenurile sau punctele comerciale“, a scris „El Pais“.

Ediţia din 2015 a turneului de tenis de la Madrid: românii sunt iarăşi la putere

Chiar dacă a fost criticat pentru că îşi promovează conaţionalii, Ion Ţiriac a continuat să facă la fel şi pentru ediţia din acest an.

Astfel, la Madrid Open 2015 vor participa şase români. Vineri, începând de la ora 16.00, Monica Niculescu (locul 61 mondial) şi Andreea Mitu (100 WTA) vor juca în calificări.

Apoi, Alexandra Dulgheru (69 WTA) şi Marius Copil (180 ATP) au primit wild-card-uri şi vor fi prezenţi pe tabloul principal. Acolo se va afla şi Simona Halep, cap de serie numărul 2 la competiţia feminină, dar şi Irina Begu (33 WTA).

Competiţia masculină va fi televizată, începând de luni, de Digi Sport, în timp ce cea feminină va fi transmisă în România de Dolce Sport.

5,113,730 de euro e valoarea totală a premiilor care vor fi acordate la turneul masculin de la Madrid.   4,785,714 de euro e valoarea totală a premiilor care vor fi acordate la turneul feminin.
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite