7 luni fără Gigi Becali: ce-a pierdut şi ce-a câştigat Steaua de când patronul echipei a ajuns la închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gigi Becali

Echipa roş-albastră a ieşit pe uşa din dos a Ligii Campionilor şi „gâfâie” în competiţia internă, regres care poate fi pus şi  pe seama absenţei lui Gigi Becali.

Pe 20 mai 2013,  la doar o zi după meciul de tristă amintire al Stelei cu Viitorul Constanţa, Becali primea vestea condamnării în dosarul schimbului de terenuri cu armata. Suporterii Stelei nu s-au grăbit să verse o lacrimă, iar mulţi dintre ei chiar au crezut că absenţa guralivului patron va fi benefică pentru echipă. Aproape 7 luni au trecut de la arestarea lui Gigi, iar concluzia ar fi că Steaua a avut mai mult de pierdut decât de câştigat de când patronul ei a ajuns la închisoare.
Dacă ne raportăm strict la rezultate, Steaua de la finalul anului 2012 jucase 19 meciuri în Liga 1, fără să se mai plângă de vreme, şi conducea clasamentul cu 10 puncte avans în faţa Astrei. În Liga Europa, roş-albaştrii îşi câştigau grupa cu Stuttgart, Copenhaga şi Molde şi erau calificaţi în şaisprezecimile competiţiei.
Aproape de încheierea acestui an, Steaua nu mai e deloc sigură pe câştigarea titlului, mai ales că şi jocul campionilor şi-a pierdut din turaţie în raport cu sezonul precedent. Mai mult, echipa lui Reghecampf a eşuat în Europa, având scuza că Liga Campionilor e o întrecere net superioară „surorii” mai mici. Singurul plus din acest sezon se regăseşte în dreptul Cupei României, acolo unde Steaua se împiedica în sezonul trecut de Chiajna, iar acum e calificată în semifinale.
Pe lângă rezultatele sportive, care sunt „de partea” lui Becali, Steaua a suferit şi pe alte planuri, transferuri, contracte, la fel cum a şi avut de câştigat de pe urma arestării patronului, în special la capitolul „linişte”. Aşezând în balanţă toate aspectele, „pierderea” lui Gigi, mai ales în aceste perioade de mercato, se dovedeşte a fi una importantă pentru Steaua.   


De ce e mai bine fără Becali
Jucătorii au scăpat de jigniri. După fiecare meci mai slab, oficialii Stelei stăteau cu ochii pe posturile de sport la care intra Gigi Becali pentru a vedea pe cine îndreaptă tunurile. Nu de puţine ori, jucătorii intrau în colimatorul patronului, iar cuvintele folosite nu erau dintre cele mai alese.
A dispărut „antrenorul” din tribună. Becali avea propriiile lui păreri despre cum trebuie alcătuit primul 11 sau ce schimbări se impun. Chiar dacă le mai şi nimerea, cu siguranţă că Reghecampf a avut mai multă libertate şi linişte de când cu arestarea lui Becali.
Fără scandal în tribună. Gigi nu era  pe placul multora dintre suporterii Stelei, care îl contestau deseori pe Becali şi se certau între ei la meciurile roş-albaştrilor. Dispariţia temporară a patronului de la „oficială” a mai calmat spiritele printre fani.
Nu mai e presiune pe arbitri. Printre „clienţii” favoriţi ai lui Gigi erau arbitrii. Jigniţi de patronul Stelei, mulţi dintre ei, cei cu personalitate, se „răzbunau” pe teren şi nu făceau niciun favor echipei bucureştene. Fără Becali, conducerea Stelei a putut să „lucreze” în linişte şi să-şi asigure arbitraje mai mult decât binevoitoare.

De ce era mai bine cu Becali
Vid de putere. Condamnarea lui Becali a transformat Steaua într-un sat fără câini. Imediat, s-au format baricade, familia lui Gigi pe de-o parte, Mihai Stoica pe de alta şi Reghecampf „la mijloc”. Deşi îl susţine public, Meme nu e un mare fan al tacticianului Reghecampf, considerând că antrenorul are lacune la acest capitol.
Nu mai există factorul presiune. „Gura mare” a lui Becali avea şi efecte pozitive, de motivare a jucătorilor. Acum, fotbaliştii pleacă senini de la stadion, indiferent de rezultat. Reghecampf mizează în general pe un nucleu de 15-16 jucători, fotbalişti care au un somn liniştit, având posturile asigurate.
N-are cine să negocieze prelungirea contractelor. Bourceanu şi Tătăruşanu ar putea semna în această iarnă cu orice echipă sau ar putea pleca din vară fără ca Steaua să se aleagă cu ceva. De ce? Pentru că fotbaliştii nu recunosc autoritatea lui Mihai Stoica şi insistă să trateze prelungirea contractelor doar cu Becali.
Transferuri ratate. Campania de achiziţii a Stelei din vară a fost un eşec total. S-au dat bani grei pe doi fotbalişti defensivi, Varela şi Neagu, ultimul nefiind nici măcar dorit şi utilizat de Reghecampf. Kapetanos nu e nici el la un nivel satisfăcător, iar  numele lui Adrian Cristea nu merită mai mult de un rând. Concluzia? Plecările lui Chiricheş şi Rusescu şi accidentarea de lungă durată a lui Chipciu n-au fost acoperite cum trebuie, deşi Meme dădea citire, la un moment dat, unei lungi liste de achiziţii.
A luat bani din cont Stelei. Arestarea lui Becali l-a împiedicat pe patron să mai deruleze şi alte afaceri. El a fost nevoit să scoată bani din contul Stelei pe care i-a folosit în scopuri personale.

Ce a făcut Steaua în sezonul 2013-2014, fără Becali
                 Campionat Cupa României Liga Campionilor
Meciuri            14                   3                     12  
Victorii              9                    3                      3  
Egaluri             5                    0                      6  
Eşecuri           0                     0                       3  
Procentaj        64                  100                 25  
victorii

@ În Liga Campionilor au fost luate în considerare şi meciurile din preliminarii

Ce a făcut Steaua în sezonul precedent, cu Becali patron
                 Campionat Cupa României    Liga Europa 
Meciuri            34                   2                       12  
Victorii             24                    1                       6  
Egaluri              7                    0                       2  
Eşecuri             3                    1                       4  
Procentaj        70                  50                      50  
victorii

@ Steaua a câştigat campionatul şi a ajuns în optimile Ligii Europa
@ Becali era în închisoare la ultimele două meciuri din campionat

CE SPUNEAU REGHECAMPF ŞI MEME DUPĂ CE STEAUA A CĂZUT CU CHELSEA, SCHALKE ŞI BASEL
 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite