Victor Strâmbu: „Vrem să avem medicamente la preţuri accesibile”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
bani medicamente

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, doctorul Victor Strâmbu, a declarat că este interesat de situaţia pacienţilor care au semnalat lipsa unor produse în farmacii. Acesta susţine, însă, că monitorizează comerţul intracomunitar.

„Ministerul Sănătăţii este interesat de situaţia pacienţilor şi de a avea medicamente pe piaţă la preţuri accesibile. Aceasta este o problemă tehnică şi de durată, nu se poate face de azi pe mâine. Problema cu serviciul public a venit din necesitatea de a avea medicamente pe piaţă şi de a avea un stoc de medicamente pentru o perioadă de timp în momentul în care ar dispare medicamente de pe piaţă”, a declarat doctorul Victor Strâmbu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

De altfel, instituţia a pus recent în dezbatere publică un proiect de ordin prin care vrea să se asigure că are la dispoziţie stocuri adecvate şi continue de medicamente. Aşadar, proiectul prevede suspendarea temporară, pe o perioadă de şase luni, a distribuirii în afara teritoriului României a medicamentelor cu risc crescut de discontinuitate.

Potrivit proiectului de ordin, imunosupresoarele, medicamentele pentru tratarea deficitului de atenţie, epilepsiei, diabetului, virusului hepatic B, folosite în oncologie, astm, BPOC, schizofrenie, hipotensiune, scleroză multiplă, HIV, poliartrită reumatoidă sunt vizate de ordin.

Potrivit proiectului, nerespectarea dispoziţiilor acestui ordin se sancţionează conform legislaţiei în vigoare.
Mai exact, documentul prevede suspendarea distribuirii în afara ţării a substanţelor: Ciclosporinum, Mycophenolatum, Mycophenolatum mofetilum, Tacrolimus, Mesalazinum, Atomoxetinum, Metilphenidatum, Stiripentolum, Insulinum aspart, Insulinum detemir, Insulinum lispro, Entecavirum, Dornaza alfa, Bortezomibum, Fluticasonum propionat, pulbere inhalatorie, Infliximabum, Risperidonum, pulbere şi solvent pentru soluţie injectabilă cu eliberare prelungită, Paliperidonum, suspensie injectabilă cu eliberare prelungită, Basiliximabum, Midodrinum, Aripiprazolum, Baclofenum, Darbepoetinum Alfa, Pegfilgrastimum, Abacavirum + Lamivudinum, Abacavirum + Lamivudinum + Zidovudinum, Lamivudinum, Fosamprenavirum, Etanerceptum.

„Întrucât pentru anumite medicamente au fost constatate rate ale distribuţiei în afara teritoriului ţării care pun în pericol continuitatea tratamentelor pacienţilor români şi implicit starea de sănătate şi viaţa acestora, este necesară intervenţia autorităţilor pentru asigurarea unor stocuri adecvate şi continue. Prin prezentul proiect de act normativ se propune interzicerea pe o perioadă temporară a distribuţiei în afara teritoriului României a medicamentelor incluse în anexa la ordin”, se arată în nota de fundamentare.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite