Un şmecher puţin mai sărac

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acum exact şase ani era trimis în judecată unul dintre cele mai grele dosare anticorupţie din Banat: "Electrica". Mai mulţi şmecheri au vândut firmei de stat, pe atunci, tot felul de chinezării la suprapreţ. Au pus etichete cu numele unor firme cunoscute pe obiecte fără valoare şi le-au vândut companiei de electricitate la preţuri incredibile.

Paguba, de peste 200 de miliarde de lei vechi, a fost fără precedent la vremea aceea. Probabil că şi acum plătim pentru ea în factura lunară de electricitate. Ministru al Economiei era Dan Ioan Popescu şi unii dintre cei audiaţi în dosar au susţinut că DIP nu era străin de afacere.

Şeful de atunci al DNA Timişoara, controversatul Vasile Vlad Speriusi, s-a ascuns în chichiţe procedurale şi posibila implicare a lui DIP în escrocheria de sute de miliarde a fost plimbată prin Ministerul Public, până când s-a pierdut în ceaţă. O şmecherie devenită banalitate pentru Justiţia din România. Apoi DIP s-a retras tiptil de pe scenă, în culise.

Joi, 14 iulie 2011, numele lui a apărut din nou în faţa publicului, după ce o instanţă a decis să-l lase mai sărac cu aproape un milion de euro. Judecătorii care au luat decizia sunt de părere că fostul ministru nu poate justifica peste patru milioane de lei din propria avere. DIP poate ataca decizia şi a anunţat deja că va face asta.

Nu vom afla niciodată dacă milionul de euro pe care Justiţia vrea să-l confişte de la DIP e făcut în afacerea Electrica. Un lucru este însă cert: Dan Ioan Popescu nu e un om sărac. Este unul dintre cei cocoţaţi la vârful statului român şi conectaţi la resurse uriaşe. Cu alte cuvine, a fost şef pe borcanul cu miere, însă nu vom afla niciodată cu certitudine cât de mult şi-a băgat mâna în el.

Dar ştim cu certitudine că poate să plătească acum cea mai bună asistenţă judiciară din România. Aşa că nu este cazul să-i plângem de milă. Are acces la cea mai bună apărare posibilă şi dacă Justiţia va decide să-l pună la plată, e cert că merită să plătească.

Este un precedent important pentru că, teoretic, deschide calea către măsuri eficiente împotriva miilor de şmecheri care, într-un fel sau altul, ne-au furat pe rupte în ultimii 20 de ani. Cu cât statul lasă mai săraci mai mulţi şmecheri ca DIP, cu atât mai bine.

Nu e o întâmplare şi nici produsul unui destin ciudat faptul că România a ajuns să umble cu nădragii rupţi în fund. A sărăcit tocmai din pricina şmecherilor care au băgat mâna până la cot în resursele ei. Dacă statul poate lua înapoi măcar o parte din ce s-a furat este foarte bine.

Citeşte pe aceeaşi temă:

VOCEA BANATULUI: Revoluţia care nu a mai avut loc

Nevoia de modele şi morală

Citeşte alte opinii ale jurnalistului Malin Bot pe platforma “ideilibere.ro“:

vezi video cu emisiuni realizate de Malin Bot şi citeşte alte detalii, mai jos:

image image image image image image

Libertatea cuvântului ne aparţine nouă şi nimic nu poate să o îngrădească, dacă noi nu vrem asta

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite