Un proiect eşuat: România

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de morţi, sute de case distruse de ape, mii de oameni evacuaţi.

Încă un bilanţ care, după ce-şi consumă potenţialul de emoţie, devine statistică şi nu schimbă nimic în destinul României. Natura ne dă lecţie după lecţie, dar noi nu învăţăm niciuna. Parcă suntem autişti. Şi când spun „noi", mă refer la administraţia mereu bolnavă a acestei ţări nefericite. Zeci de mii de demnitari şi de funcţionari care, deşi bine alimentaţi din banii noştri, se comportă de parcă s-ar afla într-o veşnică perioadă sabatică.

Tragediile produse de inundaţii nu sunt expresia supărării lui Dumnezeu pe noi, ci rezultatul direct al faptului că ne-au condus nişte capete pătrate. Orice ţară are o strategie naţională împotriva calamităţilor. O avem şi noi, însă doar pe hârtie.Tot felul de miniştri, directori, prefecţi, consilieri, inspectori şi alte vietăţi bugetare, aciuate prin toate guvernările posibile, aveau obligaţia de a pune în practică strategia anti-calamităţi. N-au făcut-o.

Aveau obligaţia de a întocmi studii şi proiecte, de a construi diguri şi a strămuta sate din zonele inundabile. N-au mişcat un deget.

Aveau obligaţia de a stopa defrişările bezmetice şi de a trece la împăduriri masive în zonele vulnerabile. Nimic, nimic, nimic.

Au prăduit banii de la Bucureşti şi n-au fost în stare să-i atragă pe cei de la Bruxelles. Acum, noi ne numărăm morţii, în vreme ce aceste căpuşe politice (căci toate funcţionează cu combustibil de la partid) îşi numără banii. Bani albi, care vin din impozitele noastre, şi bani negri, obţinuţi cu voracitate din industria şpăgii.

Aşa s-a ajuns, după 20 de ani, la un mare eşec: proiectul de prevenire a calamităţilor naturale şi de minimizare a efectelor acestora. În anul 2010, zeci de români pier înecaţi în propriile case, pe propriile străzi, în propriile sate. Dacă am fi un stat marţial, tot atâţia funcţionari corupţi ar trebui executaţi în piaţa publică, pentru neglijenţă criminală. Dar suntem o democraţie originală, în care corupţii şi netrebnicii iau primă de porc şi spor de stres.

Este unul dintre multele exemple de proiecte majore eşuate în România. Justiţia este coruptă şi ticăloasă până în măduva oaselor. Şcoala a tot fost reformată până când a ajuns o ruină. Agricultura ultimilor 20 de ani poate fi predată în facultăţile de management, ca studiu de caz, la capitolul „Falimentul". Sistemul sanitar a devenit firmă de pompe funebre. Administraţia centrală şi cea locală s-au îngrăşat până la obezitate. Transporturile sunt îngrozitoare: autostrăzi-fantomă, trenuri care merg cu douăzeci la oră, metrou parazitat de o mafie politico-sindicală.

În general, România este un proiect eşuat. Responsabilii nu au dat vreodată socoteală, ci s-au împărţit în două tabere: unii ne conduc, iar ceilalţi se pregătesc să ne conducă, într-o veşnică ştafetă a hoţiei, prostiei şi incompetenţei.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite