Articol publicitar

Transformă hârtia în energie

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
cez

Compania CEZ Vânzare lansează un proiect pentru accesibilizarea culturii dedicat persoanelor cu dizabilităţi de vedere, primul pas fiind deschiderea unei audiobiblioteci dedicate acestora. „Biblioteca de energie” va fi finanţată printr-o donaţie iniţială de 25.000 de lei: pentru fiecare abonat nou la efactura CEZ Vânzare, compania va dona câte 1 leu.

În România sunt înregistrate astăzi aproximativ 103.000 de persoane cu deficienţe de vedere, dintre care 54.000 cu deficienţe grave, conform statisticilor Autorităţii Naţionale pentru Persoanele cu Dizabilităţi. Peste 17.100 dintre ele – persoane cu deficienţe vizuale grave, accentuate sau medii –, locuiesc în judeţele în care activează în mod tradiţional CEZ Vânzare, companie parte a Grupului CEZ în România: Argeş, Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt, Teleorman şi Vâlcea.

Una dintre aceste persoane este Vasile Tiucşan, maseur în staţiunea Bala (judeţul Mehedinţi). Bărbatul de 45 de ani este personajul poveştii care a inspirat campania pe care o lansează astăzi una dintre cele mai mari companii de furnizare a energiei electrice din România: CEZ Vânzare.

Vasile Tiucşan a avut probleme cu vederea de când se ştie, iar de aproape 14 ani a rămas complet nevăzător. Viaţa normală a lui Vasile începe însă odată cu accesibilitatea – aşa cum singur recunoaşte: „Noi, nevăzătorii, ne-am născut a doua oară de când s-a descoperit accesibilitatea”.

Ce înseamnă această accesibilitate? Inventarea programului de redare vocală a ceea ce apare scris pe ecranul unui computer sau smartphone a reprezentat un moment de cotitură în viaţa persoanelor cu deficienţe de vedere. Un software îi ajută acum să citească orice document digital care respectă o serie de reguli de formatare. Cu alte cuvinte, un adevărat cifru de decriptare a facturii de curent pe care Vasile Tiucşan a ales să nu o mai primească prin poştă, ci în format electronic – prin e-mail: „Mi-a fost teamă că nu găsesc factura în plic, că nu ajunge la timp sau cine ştie ce se mai întâmplă aici la noi, la ţară. De aceea m-am abonat la efactura CEZ Vânzare. Acum plătesc deja lumina pentru toţi colegii mei cărora le-am făcut conturi de efactura.”

Acelaşi program de calculator îl ajută de câţiva ani să-şi citească scriitorii preferaţi – Sorescu, Preda –, dar sunt în continuare o mulţime de lucruri pe care ar vrea să „le vadă” cu puterea minţii, dar pe care nimeni nu s-a gândit să le facă accesibile...

Implică-te, fii unul dintre abonaţii efactura

Dacă eşti client CEZ Vânzare, poţi să transformi hârtia facturii în energie pentru persoanele cu deficienţe de vedere. Pentru fiecare abonat nou la efactura CEZ Vânzare compania donează câte 1 leu cauzei nevăzătorilor din România. Primii 25.000 de lei donaţi în cadrul campaniei „Transformă hârtia în energie” vor fi alocaţi pentru deschiderea „Bibliotecii de energie”, o platformă care va pune la dispoziţia persoanelor cu deficienţe de vedere nu mai puţin de 300 de titluri de audiobookuri. Noua bibliotecă va avea şi o variantă mobilă, dezvoltată pentru Android şi iOS.

„Felul în care persoanele cu deficienţe de vedere folosesc noile tehnologii a reprezentat o reală inspiraţie pentru noi. Faptul că aceste persoane reuşesc să-şi facă viaţa mai uşoară prin primirea şi plata electronică a facturilor ar trebui să ne deschidă tuturor noi orizonturi şi să ne facă să alegem calea mai simplă, mai rapidă şi mai firească pentru timpurile pe care le trăim atunci când vrem să primim şi să ne plătim factura de energie electrică”, a declarat Martin Zmelik, Country Manager şi Preşedinte al Directoratului CEZ România.

Dacă eşti unul dintre cei 1,4 milioane de clienţi ai CEZ Vânzare poţi contribui la construirea acestei biblioteci renunţând la factura tradiţională, tipărită pe hârtie şi transmisă prin poştă, şi abonându-te în perioada campaniei la efactura CEZ Vânzare. Serviciul este gratuit, printre avantajele sale numărându-se reducerea duratei de transmitere şi recepţie a facturii, rapiditate în efectuarea plăţii, dar şi acces în timp real la informaţii – posibilitatea vizualizării facturii imediat ce aceasta este emisă, precum şi arhivarea electronică a facturilor, cu impact minim asupra mediului.

Organizată în parteneriat cu Asociaţia Nevăzătorilor din România şi cu Audio Librăria, prima etapă a campaniei se derulează începând cu 23decembrie 2015, până la atingerea numărului de 25.000 de noi abonaţi la factura electronică.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite