Tot ce trebuie să ştii despre etapa a III-a a vaccinării. Cum te înscrii pe lista de aşteptare şi cine va avea prioritate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare din România, a explicat, joi modul în care va decurge cea de-a treia etapă a campaniei de vaccinare.

Medicul a declarat, la Digi 24, că va exista o listă de aşteptare, vor fi persoane care vor avea prioritate şi este posibil ca persoanele înscrise să primească în prealabil o estimare de programare. De asemenea, Valeriu Gheorghiţă spune că se pot vaccina şi persoanele din grupa de vârstă 16-18 ani, dar numai în anumite centre.

„Acum (locurile unde deja a început etapa a 3-a – n.red.) vorbim de Timişoara, Baia Mare, Petroşani, Cluj, Zalău, Braşov şi Giurgiu. Acestea sunt municipiile unde am decis să dschidem şi etapa a treia, având în vedere că existau centre în care erau locuri libere. Şi atunci, ţinând cont că incidenţa cazurilor era foarte crescută, disproporţionat crescută faţă de restul ţării, am decis să ocupăm toate locurile, încât să accelerăm în acele localităţi campania de vaccinare“, a precizat Gheorghiţă.

„Din 15 martie orice cetăţean se poate programa. Va începe să funcţioneze cu o «listă de aşteptare». Ce înseamnă «lista de aşteptare»? Fiecare centru de vaccinare are un anumit număr de locuri libere. Atunci când acele locuri libere se ocupă, se activează automat lista de aşteptare. Ca atare, persoanele optează în momentul în care se înscriu în platforma informatică, şi îşi fac cont, să se vaccineze într-un anumit centru. Dacă locurile sunt ocupate, se vor înscrie pe lista de aşteptare într-o ordine cronologică.

Fiecare persoană va vedea câte alte persoane sunt în faţa lor, din punct de vedere numeric, iar din platformă se va genera şi un mesaj în care persoanei i se transmite data estimată, intervalul estimat de timp în care ea va putea fi vaccinată în respectivul centru. De exemplu, în următoarele 3 săptămâni.

Din lista de aşteptare, în momentul în care apar locuri libere sunt notificate cu prioritate persoanele vulnerabile, persoanele cu vârste de peste 65 de ani, persoanele cu boli cronice, persoanele cu dizabilităţi. Pe 75% din locurile libere din acel centru. Pe restul de 25% sunt notificate persoane care sunt programate şi care aparţin de activităţi esenţiale. Dacă rămân locuri libere neocupate în acel centru, sunt notificate în ordine cronologică persoanele care sunt în lista de aşteptare şi care aparţin de etapa a treia“, a continuat coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare împotriva COVID-19.

Pot fi programate şi persoanele cu vârsta peste 16 ani

„Într-o listă de aşteptare poţi să ai 100 de persoane, dintre care 5 sunt persoane vulnerabile, 3 care deservesc activităţi esenţiale, şi restul sunt persoane din etapa a treia.

Evident că noi nu vom sta cu centrele goale şi vor fi completate toate locurile cu persoanele care se află în listă. Însă, prioritatea la notificare o vor avea persoanele vulnerabile şi persoanele care, evident, sunt incluse în etapa a doua, pentru că sunt mulţi care încă nu au reuşit să se programeze“, a continuat Gheorghiţă.

Valeriu Gheorghiţă a precizat că în etapa a treia vor putea fi programate şi persoanele din grupa de vârstă 16-18 ani, dar acestea se vor putea vaccina doar în anumite centre, unde se administrează serul Pfizer.

„Înscrierea prin telefon funcţionează la fel. Operatorul din call-center, în momentul în care va vedea că locul pentru care persoana optează să se vaccineze nu mai are locuri, o trece pe lista de aşteptare şi îi spune care este perioada estimată de vaccinare în care va fi notificată să se vaccineze. În momentul în care persoana primeşte mesaj că s-au eliberat locuri este sunată să confirme că într-adevăr doreşte să se vaccineze. Cei care s-au programat prin operator de call-center şi care nu au acces la platforma informatică, pot suna în call-center şi operatorul îi va confirma programarea în locul şi în ziua respectivă, alegându-i intervalul orar pe care doreşte să-l aleagă.

Putem programa şi persoanele începând cu vârsta de peste 16 ani, însă doar în centrele în care există vaccinuri de la Pfizer, pentru că este singurul vaccin care are autorizare pentru această grupă de vârstă – 16-18 ani“, a concluzionat Valeriu Gheorghiţă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite