STUDIU Tinerii vor o calificare profesională, dar părinţii le pregătesc un viitor de „gulere albe”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Părinţii români îşi doresc copii cu studii superioare, deşi tinerii preferă o meserie, calificarea profesională oferindu-le şansa unui câştig mai rapid, potrivit unui studiu recent.

În România anului 2014, 65% din părinţii îşi doresc profesii cu studii superioare pentru copiii lor, pentru că sunt respectate sau aduc un câştig financiar mai mare. Însă 53% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 18-24 ani preferă meseriile din categoria „gulerelor albastre” pentru că le place meseria respectivă şi pentru că acestea aduc bani într-un orizont de timp mai scurt, potrivit unui studiu - „Meserii pentru România”, realizat de D&D Research.

"Părinţii îşi sfătuiesc în continuare copiii să se facă medici, avocaţi/jurişti sau profesori. Aceasta, în condiţiile în care jumătate din români consideră că a avea o meserie este mai important decât a face studii superioare, în special pentru că o meserie permite celui care o practică să «se descurce oriunde şi în orice condiţii” explică Vlad Tureanu, partener D&D Research.

Deşi 49,3% dintre români consideră că meseriile sunt utile, acestea nu sunt respectate suficient, cel puţin la nivel de opinie. În topul ocupaţiilor respectate, nu se găsesc decât profesii care necesită studii superioare, pe primele 3 locuri fiind cele de medic, profesor, avocat/jurist, meseriile având un procentaj mult mai mic.

Cu toate acestea, 57.4% din cei care practică deja o meserie, s-ar reorienta către o meserie din aceeaşi categorie dacă ar avea şansa să o ia de la capăt, iar primele două alegeri ar fi şofer sau mecanic.

Românii recunosc valoarea şcolii în învăţarea meseriei

65% dintre români consideră că o meserie se învaţă prin pregătire, la şcoală, iar o treime dintre tinerii între 18-24 de ani cred că o meserie se învaţă cel mai bine chiar la şcolile de meserii.

Relaţia a 70% dintre români cu locul de muncă este definită predominant prin componenta financiară. O „meserie de viitor” trebuie să fie o meserie care aduce bani în prezent. Mai mult, românul apreciază chiar şi meseriile aspiraţionale – cele care aduc după sine mult respect şi sunt meserii „curate”, unele cu impact social pozitiv –  în primul rând pentru că sunt în acelaşi timp şi bănoase.

Studiul a fost realizat de D&D Research, împreună cu berea Bucegi, pe un eşantion de 1.150 persoane cu vârste cuprinse între 18-55 de ani.


ADMITERE PROFESIONALĂ 2014 Meseriile cele mai căutate de elevii de clasa a VIII-a: mecanic auto şi chelner

VIDEO Lecţie la „Şcoala Altfel”. Meseriile de viitor, magnet la profesională

ADMITERE LICEU 2014 Concurenţa de la profesională depăşeşte prejudecăţile societăţii

VIDEO ADMITERE LICEU 2014 Noutăţile şi avantajele şcolii profesionale: şansa la o meserie, inclusiv în multinaţionale

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite