STUDIU România este cel mai mare furnizor de asistente medicale pe piaţa muncii din Uniunea Europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Solidaritatea Sanitară a arătat că este necesară o nouă lege a salarizării FOTO Shuttertstock
Solidaritatea Sanitară a arătat că este necesară o nouă lege a salarizării FOTO Shuttertstock

Federaţia Solidaritatea Sanitară susţine că este necesară o nouă lege a salarizării care să includă şi asistentele medicale, nu doar medicii, pentru a stopa migraţia angajatelor cu experienţă din sectorul sanitar public.

Măsura este obligatorie, notează sindicaliştii, în condiţiile în care peste 100.000 de asistente au plecat din ţară în ultimii şapte ani, potrivit unui studiu recent.

Concret, sindicaliştii atrag atenţia că faţă de anul 1990 numărul asistentelor medicale din spitalele de stat a scăzut cu circa 25%. Astfel, dacă la începutul anilor 1990 peste 125.000 de asistente îşi desfăşurau activitatea în sistemul de stat, doar 95.000 de asistente mai lucrează acum în sistem.

„Cea mai dramatică scădere a avut loc în perioada 2007 - 2012, interval în care sistemul public de sănătate a pierdut 17% din asistentele medicale”, arată Viorel Rotilă, preşedintele Federaţiei Solidaritatea Sanitară.

Numărul pacienţilor a crescut, cel al angajaţilor e în scădere

Potrivit acestuia, nici la capitolul personal auxiliar din spitale nu stăm mai bine. Mai exact, în 2012 existau peste 55.000 de angajaţi, în condiţiile în care în 1990 erau peste 66.000. Aceste scăderi de personal au loc tocmai în perioada în care numărul de pacienţi care necesită îngrijiri de specialitate este în creştere. Datele Institutului Naţional de Statistică (INS) arată că în ultimii 23 de ani, numărul pacienţilor a crescut cu 12%.

„Dacă avem în vedere că cele două categorii de personal se ocupă de două paliere diferite ale îngrijirilor de sănătate, reiese faptul că într-un sfert de secol domeniul îngrijirilor de sănătate din sectorul public a pierdut peste 40.000 de salariaţi (pe fondul creşterii numărului de pacienţi). Observăm astfel că îngrijirile de sănătate din sectorul public înregistrează cea mai gravă criză a sectorului sanitar”, a subliniat Rotilă.

Asistentele se pot pensiona la 65 de ani

Sindicalistul mai arată că deşi autorităţile au modificat prin lege vârsta la care se pot pensiona asistentele medicale, pragul stabilit prin lege acum fiind de 65 de ani, măsura este departe de a putea fi considerată un succes.

„De fapt, este o măsură pompieristică, menită să salveze ceva din dezastrul în care se află această categorie de personal, creat de guvernările din ultimii şapte ani”, a explicat Viorel Rotilă, adăugând că singura modalitate prin care situaţia din sănătate ar putea fi rezolvată o reprezintă deblocarea posturilor de asistenţi medicali din spitale.

„Analiza datelor arată că există forţa de muncă necesară pentru a ocupa aceste posturi. Spre exemplu, absolventele de şcoli postliceale din anii 2013 şi 2014 (conform estimărilor) însumează circa 40-45.000, adică peste nevoile sistemului”, a precizat Federaţia Solidaritatea Sanitară.

România, cel mai mare furnizor de asistente medicale din Europa

În ceea ce priveşte interesul pentru această meserie, el este în creştere, astfel că peste 185.000 de asistente medicale s-au format în ultimii 14 ani. Totuşi, specialiştii avertizează că cele mai multe asistente merg să lucreze direct în spitalele din străinătate, unde salariile sunt chiar de cinci-şase ori mai mari decât cele pe care le primesc aici.

„Este posibil ca numărul asistentelor medicale plecate la muncă în străinătate în ultimii şapte ani să atingă cifra de 100.000. România este, probabil, cel mai mare furnizor de asistente medicale pe piaţa muncii din Uniunea Europeană, în condiţiile în care sistemul românesc public de sănătate se confruntă cu cel mai mare deficit de asistente medicale de până acum”, a conchis Rotilă.

Pe aceeaşi temă:

Nicolăescu, despre şpaga din Sănătate: „Nu sunt utopic. Vreţi să rezolvăm azi ce nu se rezolvă de 70 de ani în România!”

Ministrul Sănătăţii a declarat astăzi că şpaga din sistemul sanitar românesc nu poate fi eradicată. „Eu nu sunt utopic. Vreţi să rezolvăm azi ce nu se rezolvă de 70 de ani în România”, a spus Eugen Nicolăescu.

Adevărul despre România: doi români din trei dau şpagă la doctor

Românii sunt nemulţumiţi de sistemul românesc de sănătate, însă apreciază medicii români. Aşa arată barometrul din această lună, realizat de INSCOP, la comanda ziarului „Adevărul“.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite