STUDIU România a găzduit anul trecut aproape 1.300 de refugiaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din cauza războaielor ce au loc pe plan mondial, peste 45 de milioane de oameni au fost nevoiţi, anul trecut, să îşi părăsească locuinţele şi să găsească refugiu în alte ţări. De aceea şi numărul refugiaţilor din România a crescut, astfel că ţara noastră a găzduit anul trecut aproape 1.300 de refugiaţi, potrivit unui raport al Agenţiei Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi.

Potrivit studiului, la finalul anului trecut 45,2 milioane de oameni se aflau în situaţii de deplasare cu aproape 3 milioane mai mult decât la finalul anului 2011. Dintre aceştia peste 15 milioane sunt refugiaţi, aproape un milion solicitanţi de azil, iar 30 de milioane de persoane au fost forţate să se refugieze în interiorul graniţelor propriilor ţări. Şi mai îngrijorător este că 46% din numărul total al refugiaţilor sunt copii, iar peste 21.000 de cereri de azil au fost formulate de minori neînsoţiţi sau separaţi de părinţi.

România a găzuit anul trecut aproape 1.300 de refugiaţi

România ocupă locul cinci ca destinaţie pentru refugiaţii din 2012 în topul celor şapte ţări central europene ce constituie Reprezentanţa Regională a Agenţiei Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi. Reprezentanţa, cu sediul la Budapesta, cuprinde ţări precum Ungaria, Polonia, Bulgaria, Slovenia, Slovacia, Republica Cehă şi România. 

Dintre aceste state, Polonia a găzduit cel mai mare număr de refugiaţi (aproape 16.000), în timp ce Slovenia a înregistrat 176 de refugiaţi, cel mai mic număr din grupul ţărilor central-europene. „Acesta este cel mai mare număr de minori neînsoţiţi sau separaţi înregistrat vreodată de Agenţie”, se mai arată în raport.

Potrivit raportului Agenţiei Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi, războiul rămâne principala cauză pentru care oamenii sunt nevoiţi să îşi părăsească ţara de origine, astfel că 55% din numărul total de refugiaţi provin din cinci ţări afectate de război: Afganistan, Somalia, Irak, Siria şi Sudan. De treizeci şi doi de ani, Afganistanul este lider în rândul ţărilor din care provin refugiaţi. În medie unul din patru refugiaţi din lume este afgan, iar 95% dintre aceştia se află în Pakistan sau Iran.

„Avem de-a face cu nişte cifre alarmante. Ele reflectă atât o suferinţă individuală la scară uriaşă, precum şi dificultăţile cu care se confruntă comunitatea internaţională în prevenirea conflictelor şi promovarea de soluţii prompte pentru persoanele afectate”, a declarat António Guterres, Înaltul Comisar al Naţiunilor Unite pentru refugiaţi şi conducătorul Agenţiei Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi.
 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite