STUDIU Banii şi presiunea sunt principalii factori de stres la nivel global

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Banii sunt una din cauzele majore de stres la nivel internaţional FOTO Shutterstock
Banii sunt una din cauzele majore de stres la nivel internaţional FOTO Shutterstock

Banii, presiunea şi lipsa somnului sunt primele trei cauze majore de stres la nivel internaţional, potrivit celui mai recent studiu făcut de Gfk. Cercetarea online a fost realizată în 22 de ţări, din care au fost chestionaţi 27.0000 de consumatori.

Studiul arată că aproape trei din zece oameni (29%) reclamă drept sursă principală de stres banii pentru acoperirea traiului de zi cu zi. Următoarea în clasament este presiunea pe care oamenii o pun asupra lor înşişi (27%), somnul insuficient (23%) şi faptul că nu au destul timp pentru lucrurile care îi interesează (22%).

Volumul de muncă pe care trebuie să îl realizeze într-o zi (citat de 19% dintre cei chestionaţi) completează primele cinci cele mai frecvente cauze majore de stres la nivel internaţional.

Vestea bună este că, în general, trei din zece persoane (30%) sunt relativ lipsite de stres, nerecunoscând nici una dintre cauzele din lista GfK drept cauze majore de stres pentru ei (deşi mulţi le numesc printre cauzele minore). Japonia conduce aici - aproape o jumătate dintre respondenţi (48%) spun că nici unul dintre motivele enumerate nu reprezintă o cauza majoră de stres pentru ei, urmată de Germania, cu 44%, de Olanda şi de Hong Kong, cu câte 37%. Celălalt capăt al clasamentului este ocupat de Turcia, acolo unde numai unul din zece locuitori (10%) face aceeaşi afirmaţie, următorii clasaţi fiind Argentina (12%) şi Mexic (13%).

Top 5 cauze majore de stres

Studiul arată că şi cauzele majore de stres se modifică în funcţie de vârstă. Aşadar, în cazul persoanelor între 15 şi 39 de ani se înregistrează aceiaşi cinci factori care conduc în topul cauzelor majore de stres - deşi ordinea diferă pentru fiecare grupă de vârstă.

După 40 de ani, oamenii percep din ce în ce mai puţin drept factor major de stres volumul de muncă căruia trebuie să îi facă faţă zilnic, înlocuind acest element cu grija pentru sănătate care apare în top cinci în cazul lor.

Pentru cei cu vârsta de 50 de ani şi peste, a avea grijă de un membru al familiei - fie că este bolnav, în vârstă sau are alte nevoi sau probleme - apare pentru prima dată între primele cinci cauze majore de stres. Oamenii peste 60 de ani nu mai consideră presiunea drept un factor major de stres. Această îngrijorare este înlocuită de ameninţările din lumea exterioară, cum ar fi dezastrele naturale sau terorismul.

Diferenţe naţionale în factorii cauzatori de stres

Pe plan internaţional, doar 14% dintre respondenţi (13% bărbaţi şi 15% femei) văd ameninţarea criminală drept o cauză majoră de stres. Doar în ţările Americii Latine aceasta creşte dramatic la 41% în Argentina, 39% în Brazilia şi 36% în Mexic - ceea ce o clasează printre primele cinci cauze majore de stres din aceste ţări. În plus, diferenţa între femei şi bărbaţi pentru această preocupare creşte semnificativ în America Latină în comparaţie cu media internaţională, femeile din aceste ţări exprimând că este o îngrijorare majoră în medie cu 10 puncte procentuale mai mult decât bărbaţii.

O situaţie similară întâlnim în cazul celor care consideră copiii o cauză majoră de stres. Media internaţională la acest capitol este de 14%, dar în Franţa acest procent se dublează la 30% pentru cei care plasează copiii între primele cinci cauze majore de stres.

Statele incluse în studiu sunt Argentina, Australia, Belgia, Brazilia, Canada, China, Cehia, Franţa, Germania, Hong Kong, Italia, Japonia, Mexic, Olanda, Polonia, Rusia, Coreea de Sud, Spania, Suedia, Turcia, Marea Britanie şi SUA.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite