STUDIU Angajatorii români, la fel de optimişti ca înainte de criza financiară. În ce domenii se vor face angajări în ultimele luni ale anului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Optimismul angajatorilor din România a revenit la nivelul celui din trimestrul patru al anului 2008. Cele mai multe locuri de muncă disponibile sunt în industria prelucrătoare, în comerţ şi în domeniul construcţiilor, în timp ce firmele din centrul şi nord vestul ţării noastre sunt cele care s-au arătat dornice să facă angajări.

Potrivit unui studiu Manpower, angajatorii români au previzionat o creştere a numărului de angajări cu 16% pentru ultimul trimestru din 2015. 

„19% dintre angajatorii români intenţionează să-şi crească personalul, 11% prevăd o scădere, iar 67% nu au în vedere nicio schimbare a numărului total de angajaţi. Previziunea Netă de Angajare rezultată este cea mai puternică raportată în România din trimestrul IV /2008 până în prezent”, se arată în studiul Manpower. 

În consecinţă, cei aflaţi oportunităţile pentru cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă vor fi mai numeroase, în mai mică sau mai mare măsură, în toate regiunile ţării şi în nouă din cele zece sectoare de activitate.

„Pentru al unsprezecelea trimestru consecutiv, angajatorii din industria prelucrătoare sunt cei mai optimişti. Cea mai semnificativă îmbunătăţire de la trimestru la trimestru este raportată însă în sectorul comerţ cu ridicata şi cu amănuntul”, informează studiul Manpower. În schimb, perspectivele din sectorul energie electrică, apă, gaz continuă să fie negative de cinci trimestre consecutiv.

Companiile din Centru şi din Nord-Vest, cele mai dornicie să angajeze 

Pe regiuni ale ţării, prognozele cele mai favorabile sunt formulate de angajatorii din Centru şi Nord-Vest. Perspective pozitive s-au raportat în şase dintre cele opt regiuni. Zonele în care previziunile sunt mai slabe decât în perioada anterioară sunt regiunea Vest, cu un declin de 10 puncte procentuale şi Sud-Vest, care este estimată a fi cea mai puţin dinamică piaţă a forţei de muncă. În această regiune, 1 din 5 angajatori se aşteaptă la reduceri ale personalului în ultimul trimestru din 2015.

Planurile de angajare sunt pozitive indiferent de mărimea angajatorului, însă cei cu peste 250 de angajaţi rămân cei mai optimişti, iar cei din micro-organizaţii, cu până la 10 angajaţi, manifestă cea mai multă prudenţă.

Studiul Manpower cuprinde în cercetările sale peste 59.000 de angajatori din 42 de ţări şi teritorii, cărora le sunt măsurate trimestrial intenţiile de a-şi creşte sau de a-şi diminua numărul total de angajaţi pe parcursul trimestrului următor. 

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite