Stimularea angajatorilor pentru încadrarea în muncă a şomerilor

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Legislaţia din România reglementează o serie de măsuri pentru realizarea strategiilor şi politicilor elaborate în vederea protecţiei persoanelor pentru riscul de şomaj, asigurării unui nivel ridicat al ocupării şi adaptării forţei de muncă la cerinţele pieţei muncii.

Unele dintre acestea vizează stimularea angajatorilor pentru încadrarea în muncă a şomerilor, prin subvenţionarea locurilor de muncă, acordarea de credite în condiţii avantajoase în vederea creării de noi locuri de muncă precum si acordarea unor facilităţi.

Subvenţionarea locurilor de muncă

Angajatorii care încadrează în muncă absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare absolvent încadrat, în functie de nivelul studiilor, o subvenţie egală cu de 1-1.5 ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data încadrării în muncă. Angajatorii care încadrează în muncă absolvenţi din rândul persoanelor cu handicap primesc lunar, pentru fiecare absolvent, sumele prevăzute mai sus, în functie de nivelul studiilor, pe o perioadă de 18 luni. Pentru a beneficia de aceste subvenţii, absolvenţii trebuie sa fie încadraţi  în termen de 12 luni de la data absolvirii studiilor, contractul de muncă sa fie incheiat pe o durată nedeterminată iar raporturile de muncă sa fie menţinute cel puţin 18 luni.

 In plus, angajatorii care menţin raporturile de muncă cu absolvenţii încadraţi peste termenul de 18 luni, primesc, pentru fiecare an de continuare a raporturilor de muncă sau de serviciu dar nu mai mult de 2 ani, un ajutor financiar egal cu suma aferentă contribuţiilor sociale datorate de angajatori pentru aceste persoane şi virate, conform legii.

 Angajatorii care încadrează în muncă, pe perioadă nedeterminată, şomeri în vârstă de peste 45 de ani sau şomeri care sunt părinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din aceste categorii, o subvenţie egală cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puţin 18 luni.

Acordarea de credite în condiţii avantajoase

Pentru crearea de noi locuri de muncă prin înfiinţarea sau dezvoltarea de întreprinderi mici şi mijlocii se pot acorda, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, credite în condiţii avantajoase. Creditele se acordă pentru o perioadă de cel mult 3 ani, pentru investiţii, şi 1 an pentru asigurarea producţiei, cu o dobândă de 50% din dobânda de referinţă a Băncii Naţionale a României. Beneficiarii acestor credite trebuie să desfasoare activitatea de bază în producţie, servicii sau în turism, sa  aibă cel mult 249 de angajaţi, să incadreze şomeri şi să ii mentina ca angajaţi 3 ani, pe cel putin 60% din numărul locurilor de muncă nou-create prin înfiinţarea sau dezvoltarea business-ului.

Pentru crearea de noi locuri de muncă pentru şomeri, se pot acorda fonduri nerambursabile din bugetul asigurărilor pentru şomaj. Fondurile nerambursabile se acordă în baza unor proiecte de fezabilitate, proporţional cu numărul de locuri de muncă ce vor fi create în localităţi confruntate cu fenomene de sărăcie şi excluziune socială din cauza nivelului ridicat al şomajului, sub condiţia ca, pe toate locurile de muncă nou-create, să se încadreze în muncă, pe perioadă nedeterminată, şomeri să fie menţinuţi în activitate cel puţin 4 ani,

Acordarea unor facilităţi

Angajatorii care încadrează în muncă persoane din rândul şomerilor, pe care le menţin în activitate pe o perioadă de cel puţin 6 luni de la data angajării, beneficiază de reducerea sumei reprezentând contribuţia datorată de angajator la bugetul asigurărilor pentru şomaj, care se acordă începând din anul fiscal următor.  Reducerea se aplica pe o perioadă de 6 luni, diminuarea lunara fiind de 0,5% pentru fiecare procent din ponderea personalului nou-angajat din numărul mediu scriptic de personal încadrat in anul respectiv.

 De toate aceste masuri beneficiaza mediul privat de afaceri. Institutiile si autoritatile publice nu pot fi beneficiari ai acestor masuri, conform legii. 

Articol scris de Dana Ionescu, Legal Manager Adecco Romania

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite