Spitalele private primesc acces total la banii publici din sistemul de urgenţă. Ce susţinea fostul ministru Victor Costache

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Modificările operate de guvernul Orban permit spitalelor private să aibă acces la fondurile bugetare pentru serviciile de urgenţă. Foto: Victor Costache FOTO Mediafax
Modificările operate de guvernul Orban permit spitalelor private să aibă acces la fondurile bugetare pentru serviciile de urgenţă. Foto: Victor Costache FOTO Mediafax

Ordonanţa de Urgenţă adoptată, marţi seară, de guvernul demis Orban acordă acces total spitalelor private la banii publici din sistemul de urgenţă. Acest fapt vine în contradicţie cu promisiunea fostului ministru Victor Costache, ce sublinia că spitalele private vor trebui să îşi asume riscul costurilor tratamentelor de urgenţă ce nu sunt acoperite de către programul Acţiunilor Prioritare.

Una dintre prevederile Ordonanţei este aceea că furnizorii privaţi primesc acces la ceea ce se cheamă Acţiuni Prioritare. Acestea sunt mecanisme de finanţare - pe diverse categorii de urgenţe - prin care spitalele decontează medicamente şi materiale sanitare foarte scumpe, folosite în tratarea acelei urgenţe. 

Într-o conferinţă de presă, organizată la Ministerul Sănătăţii în data de 29 ianuarie, ministrul Victor Costache a încercat să explice  ce se întâmplă cu celelalte costuri pentru tratarea acelei urgenţe într-un spital privat, adică acele sume care nu sunt acoperite de Acţiunile Prioritare. Victor Costache a răspuns, de nu mai puţin de trei ori, că vor intra în contract pe Acţiuni Prioritare numai spitalele private care îşi asumă să acopere acea diferenţă din fonduri proprii. Ministrul Sănătăţii a răspuns că vor fi acceptate doar acele unităţi spitaliceşti care îşi vor asuma această pierdere „Da, doar cei care îşi asumă această pierdere. Şi veţi vedea că vor fi destui care vor vrea asta”.

„Clinicile care intră în aceste programe îşi asumă aceste situaţii”, mai spunea fostul ministru referindu-se la cazurile în care un pacient sosit la unitatea de urgenţă ajunge să aibă nevoie de alte proceduri ce nu sunt incluse în programul acţiunilor prioritare.

După cum notează Europa Liberă, forma finală a ordonanţei de Urgenţă arată însă că acea diferenţă de bani va fi suportată chiar de Ministerul condus de Victor Costache.

    

Potrivit actului normativ adoptat aseară, "cheltuielile pentru îngrijirea pacienţilor aflaţi în stare critică sau cu acuze ce ridică suspiciunea unei afecţiuni grave acute care nu pot fi acoperite din sumele obţinute pe baza contractelor încheiate de către spitalele private cu casele de asigurări de sănătate, vor fi decontate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătăţii. Sumele aferente decontului per caz nu pot depăşi sumele decontate pentru cazuri similare din sistemul public de urgenţă”, este modificarea adusă art.111, alin 3, din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii.

oug 95/2006
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite