Sondaj la un an după Referendumul pentru Familie: românii, mai toleranţi faţă de LGBT

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii sunt mai deschişi şi mai toleranţi faţă de grupul LGBT (lesbiene, gay, bisexuali/e, transgender), 38% fiind de părere că persoanele minoritare sexual trebuie să aibă drepturi egale cu cele heterosexuale, în creştere cu două puncte procentual, faţă de anul 2015. Cel puţin, asta arată un sondaj realizat de către Comisia Europeană privind discriminarea persoanelor minoritare sexual în Uniunea Europeană, realizat în mai 2019.

Concret, la un an după referendumul pentru familie, percepţiile populaţiei par să se fi mai îmbunătăţit, conform sondajului european. Astfel, mai mulţi români cred că persoanele LGBT trebuie să aibă aceleaşi drepturi cu persoanele majoritare, în timp ce 29% din populaţie este de acord cu afirmaţia că nu este ceva în neregulă cu o relaţie sexuală între două persoane de acelaşi sex (cu 5 puncte procentuale mai mult decât în 2015. 

O veste bună o consideră şi creşterea cu 8 puncte procentuale a celor care susţin căsătoriile între persoane de acelaşi sex, precum şi legalizarea lor (29%, în creştere cu 8 puncte procentuale). O îmbunătăţire o reprezintă şi faptul că 47% din români (cu două puncte procentuale mai mult) consideră că programa şcolară ar trebui să conţină informaţii despre diversitatea orientărilor sexuale. 

Imagine indisponibilă

„Dezbaterea timp de trei ani în jurul referendumului pentru familie a arătat că comunitatea LGBT are o mulţime de susţinători, aliaţi, pentru care drepturile LGBT contează pentru o ţară europeană. Societatea se schimbă şi e de datoria noastră, a tuturor, să susţinem drepturile tuturor minorităţilor”, a precizat directorul executiv MozaiQ, Vlad Viski.

    

„A trecut un an de la referendumul pentru familie, care a avut loc pe 6 şi 7 octombrie 2018, când grupuri conservatoare şi politicieni laşi au încercat să modifice definiţia familiei în Constituţie pentru a restrânge drepturile comunităţii LGBT din România. Referendumul care a avut loc acum un an a avut cea mai

scăzută prezenţă la urne din istoria electorală a României, ceea ce a arătat că românii au respins minciunile, ura şi intoxicările îndreptate înspre comunitatea LGBT”, se arată în comunicatul de presă remis Adevărul. 

MozaiQ a invitat duminică, 6 octombrie, comunitatea LGBT şi susţinătorii la protestul „Tradiţia noastră e iubirea”, în Piaţa Universităţii, la un protest public pentru legalizarea parteneriatului civil, la care s-au strâns peste 150 de persoane, conform celor prezenţi. „Tragem un semnal de alarmă că în România în continuare cuplurile necăsătorite, gay sau heterosexuale, peste 800.000 de cetăţeni, nu au un cadru legal pentru a-şi oficia relaţiile şi a li se oferi protecţie. Drepturi cum ar fi moştenirea, decizii privind intervenţiile medicale, partajul, imigraţia, asigurările medicale şi altele le sunt în continuare interzise cuplurilor necăsătorite”, au transmis organizatorii. 

Imagine indisponibilă

„De-a lungul dezbaterii de trei ani cu privire la modificarea Constituţiei şi mai accentuat în campania electorală din octombrie 2018 toţi liderii marilor partide din România au declarat public că susţin legalizarea parteneriatelor civile, ca o formă e recunoaştere a cuplurilor gay. Mai mult, atât curţile europene, respectiv Curtea Europeană a Drepturilor Omului şi Curtea de Justiţie a UE, cât şi Curtea Constituţională a României au dat în ultimii ani decizii prin care cer statului român să ofere o formă de recunoaştere a cuplurilor formate din persoane de acelaşi sex. În ciuda promisiunilor, diferitele proiecte legislative privind parteneriatele civile sunt blocate în Camera Deputaţilor”, se mai arată în comunicatul de presă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite