UPDATE Sindicaliştii de la Sanitas ar putea renunţa la greva generală. Toate revendicările vor fi soluţionate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sindicaliştii decid joi dacă declanşează greva generală FOTO Adevărul/Florin Şuler
Sindicaliştii decid joi dacă declanşează greva generală FOTO Adevărul/Florin Şuler

Sindicaliştii s-au întâlnit joi, în cadrul unei şedinţe extraordinare, cu premierul Mihai Tudose, ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, vicepremierul Marcel Ciolacu şi preşedintele PSD, Liviu Dragnea. Sanitas voia să declanşeze greva generală în Sănătate dar, în urma discuţiilor, Leonard Bărăscu, preşedintele sindicatului, a precizat că toate revendicările vor fi soluţionate.

UPDATE „Toate revendicările au fost soluţionate”, a explicat Leonard Bărăscu, preşedintele Sanitas. Angajaţii vor primi salarii mărite şi vouchere de vacanţă, iar măsura prin care sporurile vor fi plafonate va fi prorogată, după cum a menţionat sindicalistul. 

„Avem patru luni la dispoziţie pentru a face un regulament de sporuri”, a spus Bărăscu.

Concret, la întâlnire se discută pe marginea revendicărilor angajaţilor din Sănătate, care spun că, deşi au fost purtate numeroase negocieri, nu s-a ajuns la niciun rezultat. Prin urmare, aceştia au decis să se întrunească pentru a stabili care sunt măsurile pe care le vor lua şi în ce măsură pot declanşa greva generală în Sănătate. 

Consiliul Naţional al federaţiei Sanitas vine la scurt timp după protestul din Capitală, la care au luat parte 5.000 de sindicalişti veniţi din toate colţurile ţării, marea majoritate nemulţumiţi de modificările privind legea salarizării, care le-ar aduce scăderi de lefuri, plafonarea sporurilor la 30% şi mutarea contribuţiei de la angajator la angajat. 

„Prin legea salarizării, creştea un salariu de trei ori la unii, de două ori la alţii şi aşa mai departe. Problema noastră era că prin aplicarea regulamentului de sporuri, oamenii pierdeau, indiferent cum se aplica legea. (...) Ei invocă secretare şi alţi oameni care au foarte mulţi bani la sporuri şi nu le merită. Şi noi vom face o analiză. Ministrul (Sănătăţii, n.r.) va trimite în ţară un control în care să vadă cum stau lucrurile şi acest control va scoate în evidenţă locurile în care banii sunt prost împărţiţi. Corpul de control al ministrului vine cu date, iar noi, cu banii pe masă, încercăm să facem repartiţia. Ori dăm la toţi 10 la sută sau 30, ori reglăm în locurile unde au pierdut. Că dacă tu, medic, iei de trei ori salariu, iei şi garda şi ajungi la 300 de milioane, nu poţi să iei tu atât şi ceilalţi deloc”, a declarat Leonard Bărăscu, preşedintele Sanitas. 

Sindicalişti: „Legea generează discriminări”

Membrii Sanitas „sunt total nemulţumiţi de forma actuală a Legii – cadru nr. 153/2017 care generează o mulţime de inechităţi şi discriminări în sistemul de salarizare din sănătate şi asistenţă socială”.

Principalele solicitări ale Federaţiei Sanitas sunt: 

  • eliminarea plafonului de 30% pentru sporurile specifice sistemului sanitar şi de asistenţă socială; aplicarea integrală a creşterilor salariale pentru toţi angajaţii din sănătate şi asistenţă socială, începând cu 1 martie 2018; 
  • renunţarea la creşterea normei de bază (gărzi suplimentare obligatorii) pentru medici; 
  • renunţarea la transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, deoarece acesta va anula creşterea salarială de 25% prevăzută de lege; 
  • acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă întregului personal din sănătate şi asistenţă socială, inclusiv personalului TESA;
  • acordarea tichetelor de masă pe tot parcursul anului 2018; 
  • negocierea şi semnarea Contractului Colectiv de Muncă la nivel de sector de activitate.
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite