Sănătatea cere taxă mai mare pe tutun şi pe alcool. Cu cât ar putea creşte preţul ţigărilor şi cel al băuturilor alcoolice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Taxa pe viciu aduce circa 1,3 miliarde de lei anual FOTO Adevarul
Taxa pe viciu aduce circa 1,3 miliarde de lei anual FOTO Adevarul

Taxa pe viciu la tutun şi la alcool ar trebui majorată anual, susţin oficialii din Sănătate, conform cărora preţul pachetelor de ţigări a scăzut consumul. Astfel, arată autorităţile, inclusiv încasările din taxa pe viciu au fost influenţate de comportamentul românilor.

În prezent, taxa pe viciu este de 20 de eurocenţi la fiecare pachet de ţigări şi ajunge la 200 de euro pentru fiecare hectolitru de alcool rafinat. Potrivit unui proiect al Ministerului Sănătăţii, majorarea taxei pe viciu, în vigoare din 2006, ar genera scumpirea produselor amintite.

„Având în vedere creşterea continuă a cheltuielilor legate de diagnosticul şi tratamentul bolilor provocate de fumat (ca urmare a descoperirii de metode noi de diagnostic şi tratament, dar şi ca urmare a atingerii pragului de vârstă de 45 de ani de către cohorta populaţională născută în perioada 1967-1969), identificarea unei soluţii prin care contribuţia pentru sănătate aplicată produselor din tutun (şi alcool) să crească anual ar trebui să fie o prioritate”, se arată în documentul MS.

Variantele vehiculate de organismele internaţionale

Oficialii arată că atât Organizaţia Mondială a Sănătăţii cât şi Banca Mondială şi experienţa altor ţări i-au determinat să ia în calcul mai multe posibilităţi prin care să descurajeze populaţia să mai consume ţigări ori alcool.

Printre variante se numără „creşterea anuală a actualei taxe fixe aplicate fiecărui pachet de tutun, de 0,20euro/pachet, înlocuirea acestei taxe fixe cu un procent fix din acciza totală (cum este cazul taxei de 1% din acciză destinată Ministerului Sportului) sau aplicarea unei taxe pentru sănătate, distinctă de acciză, de exemplu ca procent din veniturile firmelor care comercializează produse din tutun, dar şi alcool”, potrivit documentului citat.

Cât se încasează din taxa pe viciu

Taxa pe viciu aduce Sănătăţii, din 2006, circa 1,3 miliarde de lei pe an, din care sunt completate bugetele programelor naţionale, cele pentru reabilitarea unităţilor sanitare şi pentru achiziţii de echipamente, aparatură pentru spitale şi ambulanţe.

Sumele provenite din taxa pe viciu care au revenit Ministerului Sănătăţii în perioada 2006-aprilie 2012 au fost de aproximativ 7,5 miliarde de lei, conform datelor instituţiei. Din perspectiva finanţării sănătăţii, între 2007 şi 2014, această nouă resursă a reprezentat circa 9-10% din totalul cheltuielilor publice pentru sănătate.

Pe aceeaşi temă:

Cât de des consumă alcool şi tutun tinerii

O parte din tinerii români consumă alcool de câteva ori pe săptămână, deşi peste 50% din ei consideră că alcoolul este una dintre cele mai periculoase substanţe, după etnobotanice, canabis şi steroizi.

Psiholog: „Renunţarea la fumat nu e o chestiune de voinţă. Ţine de ştiinţă“

Renunţarea la fumat este un proces care durează de la câteva luni la câţiva ani, în funcţie de fiecare persoană în parte. Deşi preţul ţigărilor a crescut şi tot mai multe persoane cad victime tutunului, România încă are o atitudine pozitivă faţă de fumători. Pe 20 noiembrie, România marchează Ziua Naţională fără Tutun.

Preşedintele Societăţii Române de Pneumologie: „Trebuie refăcută legislaţia antitabac şi e nevoie de educaţie în şcoli”

Strategia de control al tutunului trebuie să fie coerentă, iar educaţia în şcoli trebuie făcută de timpuriu, spune profesorul Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie (SRP).

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite