Reţeta unei afaceri de succes sau cum poţi deveni antreprenor după 40 de ani. Sfaturile unui consultant în start-up-uri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Persoanele trecute de 40 de ani au toate calităţile pentru a deveni antreprenori de succes
Persoanele trecute de 40 de ani au toate calităţile pentru a deveni antreprenori de succes

Nu trebuie să dispui de foarte mulţi bani pentru a lansa o afacere profitabilă, spune Carmen Ungureanu, consultant start-up şi secretar general al Junior Chambers Internatonal (JCI) Romania. Dimpotrivă, este nevoie de motivaţie şi de perseverenţă, în timp ce sprijinul familiei este şi el la fel de necesar. Antreprenori pot deveni nu doar tinerii, ci şi persoanele trecute de 40 de ani, care au rămas fără un loc de muncă.

„Eu aş încuraja dezvoltarea competenţelor antreprenoriale pe acest segment de vârstă. Argumentul este că ei sunt specialişti, majoritatea au lucrat în industrie. Practic, vin cu o specialitate şi vin într-o zonă care în momentul de faţă lipseşte: există muncitorul necalificat în industrie şi există inginerul. Nu mai există maiestrul, nu mai există specialistul. E o prăpastie între muncitorul din maşină şi inginer. Sunt foarte mulţi ingineri care fac zona de mijloc”, a declarat pentru adevarul.ro Carmen Ungureanu.

În opinia acesteia, deşi persoanele trecute de 40 de ani nu au cultură antreprenorială, ea poate fi formată în timp. „E cert că au temeri în ceea ce priveşte succesul afacerii. Momentul în care afli că nu ai un loc de muncă şi eşti în acest segment, 40 - 45 de ani, trebuie să accepţi ceea ce se întâmplă şi să înţelegi că este o nouă provocare. E foarte greu când ştii că ai copii, când ştii că vine factura, când ştii că mâine nu ai ce pune pe masă. Important este ca aceste persoane să se mobilizeze”, a completat consultantul în start up-uri.

Psihoterapia şi grupurile de suport

în consecinţă, pe lângă oficiile de şomaj, care au un birou special unde sunt oferite informaţii legate de posibile locuri de muncă, persoanele aflate în căutarea unui job ar trebui să treaca şi pe la psiholog.

„Ar trebui să intre într-un program de psihoterapie, în care să li se explice că dacă se agită, creşte gradul de stres şi nu fac altceva decât să îşi închidă oportunităţile. O altă soluţie sunt grupurile de suport pentru aceste persoane.

Gradul de suicid este foarte mare în rândul celor trecuţi de 40 de ani, fără un loc de muncă. „Copiii rămân cu frustrări. Impactul este foarte mare şi cu repercusiune în ani. Când sunt trecute de 40 de ani, femeile îşi găsesc cel mai greu de muncă”, spune Carmen Ungureanu.

Cum deschizi afacere cu puţini bani

Economia nu poate fi susţinută numai din activităţi private mari şi atunci este nevoie de acea zonă de mijloc a economiei - afaceri, IMM-uri.

„Sunt afaceri pe care poţi să le porneşti fără surse de finanţare. Nu neaparat sursa de finanţare este o problemă. O soluţie în zona de servicii ar fi barterele, schimbul de beneficii. Tinerii vor să îşi facă microferme, vor să facă planuri de afaceri în agricultură, iar acest lucru este încurajator”, mai spune secretarul general JCI Romania, adăugând că în Europa de est antreprenoriatul se dezvoltă pe zi ce trece.

„Spre deosebire de alte ţări noi avem demenţa şi nebunia de a porni o afacere cu bani puţini dar suntem la început de drum. Un avantaj e faptul că investitorii mari nu vin aici pentru că nu au siguranţa investiţiei”, a subliniat Ungureanu.

Dansator profesionist, organizator de tabere de aventură

Nu doar persoanele trecute de 40 de ani pot dezvolta afaceri profitabile. Vlad Nuţu are 26 de ani şi este dansator profesionist. Este unul din cei 40 de tineri care au obţinut o finanţare de 10.000 de lei pentru a-şi dezvolta propria afacere. A terminat facultatea în Bacău şi, fiind pasionat de educaţie şi având drept model taberele în care participa pe vremea când mergea la concursuri de dans, a pus bazele unui proiect educaţional - taberele Yes (Youth Evolution to Succes). Mai exact, Vlad organizează încă de anul trecut tabere pentru elevi, în Râşnov.

„Practic, cei mici au posibilitatea să participe la evenimente de tot felul, sunt ajutat de traineri, iar părinţii plătesc 830 de lei pentru fiecare copil în parte. Iniţial, m-am lovit de reticenţa lor, dar am vorbit cu ei de fiecare dată când au avut nelămuriri. Astfel, dacă anul trecut am facut doar o tabără, anul acesta au loc patru tabere. Copiii participă la dansuri, la activităţi educaţionale, la activităţi sportive. Este un program complex”, a povestit, încântat, tânărul.

Susţine că deşi reuşeşte să obţină bani din asta, nu consideră că munceşte, ci îşi vede activitatea strict ca pe un hobby. „Se poate porni o afacere chiar şi cu o sumă foarte mică de bani. Am întâmpinat şi multe greutăţi, dar o fac din plăcere, am încercat să îmbin utilul cu plăcutul, iar până acum am reuşit”, a precizat Vlad Nuţu, care intenţionează să facă un doctorat în ştiinţele educaţiei.

Pe aceeaşi temă:

STATISTICI Când începi să fii prea bătrân pentru piaţa muncii din România

La nivelul lunii ianuarie 2014, în România existau peste 500.000 de persoane fără un loc de muncă, dar aflate în evidenţa agenţiilor teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă. De departe, cea mai dezavantajată categorie pare să fie cea a populaţiei cu vârstă cuprinsă între 40 şi 50 de ani care, în ciuda experienţei acumulate de-a lungul anilor, îşi găseşte cu foarte mare dificultate un loc într-o companie.

Poveştile de succes ale unor tineri antreprenori care au reuşit să îşi deschidă afaceri cu investiţii minime

Peste 800 de studenţi şi absolvenţi de învăţământ superior au avut ocazia să-şi dezvolte competenţele antreprenoriale prin intermediul unui proiect european, iar 40 dintre aceştia au primit o finanţare de 10.000 de lei pentru a pune bazele unei afaceri. Cei mai mulţi dintre câştigători provin din localităţi mici, arată organizatorii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite