UPDATE Regulamentul sporurilor pentru angajaţii din sistemul medical, aprobat de Guvern. Sindicatele ameninţă cu grevă generală în sector

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul a aprobat joi regulamentul cadru care stabileşte locurile de muncă şi categoriile de personal şi mărimea concretă a sporurilor pentru condiţi de muncă pentru familia ocupaţională sănătate şi asistenţă socială.

UPDATE Ministerul Muncii nu vrea să schimbe nicio virgulă şi nu vrea ca plafonul de 30% instituit la acordarea de sporuri în sănătate să fie depăşit, aşa că s-ar putea ajunge la grevă generală în sector, a declarat joi preşedintele Federaţiei SANITAS Bucureşti, Viorel Huşanu, potrivit Agerpres.

UPDATE Legea 153/2017 prevede un nivel maxim al sporurilor acordate în sistemul sanitar şi de asistenţă socială la 30% din suma salarilor de bază la nivelul ordonatorilor principali de credite.

„Anexele 1 – 9 din regulamentul cadru aprobat astăzi stabilesc procentele diferenţiate pe locuri de muncă  şi categorii de personal, în funcţie de condiţile specific aferente fiecărui loc de muncă, respectiv:

– locuri de muncă cu condiţii periculoase: 15%  până la 25%;

– locuri de muncă cu condiţii deosebit de periculoase: 35% până la 85%;

– locuri de muncă cu condiţii periculoase sau vătămătoare: 5% până la 15%;

– locuri de muncă cu condiţii grele de muncă: 10% până la 15%;

– personal care îşi desfăşoară activitatea cu surse de radiaţii sau generatoare de radiaţii în condiţi periculoase: până la 30%;

– personal care îşi desfăşoară activitatea în unităţile sanitare cu specific deosebit: 10% până la 15%;

– personal care lucrează în unităţi sanitare aflate în localităţi izolate: până la 20%;

– locuri de muncă cu condiţii deosebite, cum ar fi stres sau risc: 5% până la 15%;

– personal care îşi desfăşoară activitatea în unităţile de asistenţă socială / centre cu sau fără cazare: 7,5% până la 75%”, arată Ministerul Sănătăţii într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, locurile de muncă, categoriile de personal şi mărimea concretă a sporurilor se stabilesc la nivelul  fiecărui ordonator principal de credite, cu consultarea sindicatelor sau, după caz, a reprezentanţilor salariaţilor, având la bază buletinele de determinare prin expertizare a locurilor de muncă.

UPDATE Câteva sute de persoane, membri ai Federaţiei SANITAS din întreaga ţară, protestează joi în faţa Ministerului Muncii, aceştia fiind nemulţumiţi de salarizarea personalului şi de condiţiile de muncă.

„Sunt aşteptaţi circa 400 de oameni. Nu este corect să dezbini pe cei care creează actul medical, nu este corect ca unora să le dai şi altora să nu le dai. Este necesar să se mai aplece odată asupra modificărilor la lege. Poate că nu au făcut-o cu ordonanţa 91, pe care am cerut-o şi a ieşit tot "pe dos", nu cum am vrut noi, decât cu mici specificaţii pentru cei din conducere, care merită cu adevărat, că nu se poate că unul care conduce să ia mai puţin decât cel pe care îl conduce, aşa poate să facă şi cu acest 30%. Noi nu o să plecăm din stradă, dintr-un miting de amploare, sau să nu facem grevă, pentru că ni se spune că nu putem, nu există nu se poate. Cei care au făcut-o pot face şi această modificare şi sunt sigur că la momentul acesta cunosc acest lucru şi lumea este din ce în ce mai supărată", a declarat preşedintele SANITAS, Leonard Bărăscu.

Regulamentul, aplicabil de la 1 martie

„În şedinţa de Guvern, propunem spre aprobare regulamentul sporurilor, anexele 1 - 9, care sunt publicate în transparenţă decizională pe site-ul ministerului. Din acest moment, de la 1 martie, acest regulament va fi aplicabil pentru salariile angajaţilor din Sănătate“, a declarat, miercuri, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.

Ea a spus că regulamentul prevede diferite procente de sporuri pe diverse categorii de personal, diverse specialităţi. „Plafonarea de 30% este cuprinsă în Legea 153 a salarizării. În regulamentul pentru sporuri au fost negociate cu sindicatele, pe diverse categorii, sporurile corespunzătoare. Ele sunt până la maxim 85%, pentru că se aplică la o bază mai mare, la cea din ianuarie 2018“, a declarat Sorina Pintea.

Ministrul a spus că salariile medicilor vor creşte, iar nemulţumirile vor fi rezolvate pe parcurs.

„Am spus că această lege ne ajută să menţinem medicii în ţară. Sistemul are nevoie de medici pentru a avea un act medical de calitate. Acum, probabil există nemulţumiri. Care vor fi rezolvate pe parcurs. Eu le-am cerut să aibă răbdare pentru 2018, să aibă răbdare să vadă fluturaşii de salarii. Pentru personalul medical, salariile cresc. Salariile brute, încadrările până în 170%, salariile nete, 80-85%. Sunt situaţii şi de 100%“, a mai afirmat Pintea, susţinând că salarile unora dintre medici vor ajunge la 4.000 de euro.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite