Recomandări privind imunizarea cu vaccinurile anti-COVID-19 a femeilor gravide, care alăptează sau care plănuiesc să rămână însărcinate

Recomandări privind imunizarea cu vaccinurile anti-COVID-19 a femeilor gravide, care alăptează sau care plănuiesc să rămână însărcinate

Ministerul Sănăţii: Vă recomandăm să cereţi sfatul medicului de familie sau al medicului curant înainte să luaţi această hotărâre Foto: Pexels

Este permisă imunizarea femeilor gravide, care alăptează sau care plănuiesc să rămână însărcinate cu vaccinurile anti COVID-19 Pfizer-BioNTech şi Moderna. Asigurarea vine de la Ministerul Sănătăţii. Dar, înainte de a se lua o astfel de decizie, este recomandat un consult.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit Ministerului, datorită mecanismului de acţiune al vaccinurilor ce utilizează ARN-ul mesager, Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din SUA (CDC) consideră că este puţin probabil ca vaccinarea să prezinte un risc specific pentru femeile gravide. 

„Companiile care au dezvoltat cele două vaccinuri nu au făcut studii specifice pentru a observa efectele vaccinării la femeile gravide şi la cele care alăptează. În aceste două cazuri, este recomandat ca înainte de a lua o decizie, să discutaţi cu medicul specialist. Acesta poate să vă ajute să evaluaţi o balanţă risc-beneficiu, individualizată pentru fiecare pacientă în parte”, recomandă Ministerul Sănătăţii.
 
Totodată, sursa citată precizează că în cazul femeilor de vârstă fertilă ce plănuiesc să rămână însărcinate, comunitatea ştiinţifică medicală nu se aşteaptă ca vaccinurile bazate pe tehnologia ARNm să conducă la infertilitate.
 
„Decizia de vaccinare vă aparţine în totalitate. Vă recomandăm să cereţi sfatul medicului de familie sau al medicului curant înainte să luaţi această hotărâre”, transmite Ministerul. 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările