Reacţii internaţionale despre carnea cancerigenă: „Să compari cârnaţii cu ţigările este absolut grotesc”. Radu Timiş: „Studiul e fără discernământ”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Raportul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), potrivit căruia consumul de carne procesată poate duce la cancer digestiv, respectiv la cancer de colon, a stârnit numeroase controverse la nivel internaţional şi nu numai.

UPDATE Studiul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) care pretinde că preparatele din carne ar fi cancerigene iar carnea roşie "probabil" cancerigenă face parte din seria studiilor "aruncate pe piaţă, fără niciun discernământ şi fără nicio rigoare ştiinţifică", potrivit Asociaţiei Române a Cărnii (ARC).

„Ne manifestăm indignarea faţă de uşurinţa cu care aceste studii sunt aruncate pe piaţă, fără niciun discernământ şi fără nicio rigoare ştiinţifică. Referindu-ne la consumatorul român, vehicularea unor asemenea informaţii alarmiste nu face decât să inducă confuzia într-o piaţă alimentară care şi aşa este afectată de concurenţă neloială pe care o fac evazioniştii fiscali”, a declarat preşedintele Asociaţiei Române a Cărnii, Radu Timiş, într-un comunicat.

ARC este de acord că este nociv pentru sănătate consumul de preparate din carne de slabă calitate, cu aditivi neautorizaţi, nerespectând normele de siguranţă alimentară, depozitate impropriu.

„Acesta este adevăratul pericol pentru sănătatea românilor, şi Asociaţia Română a Cărnii s-a implicat activ pentru a scoate din piaţă asemenea produse, inclusiv prin susţinerea reducerii TVA la carne şi preparate din care, aplicată de la 1 iunie 2015. Acest gen de studii care generalizează existenţa unui risc într-un mod lipsit de fundament real nu face decât să anuleze efectele benefice ale unui TVA de 9% la alimente pe care procesatorii români dar şi populaţia l-au aşteptat atâţia ani”, afirmă Timiş.

ARC notează că orice exces alimentar poate aduce riscuri la adresa sănătăţii, dar generalizările de acest gen nu sunt de dorit, mai ales în cadrul problemelor alimentare, unde publicul este extrem de atent iar panică se poate instala imediat, cu efecte greu de controlat.

„Este suficient să amintim că începând cu anii `70, era aproape imposibil să te opui unei generalizări că bolile cardiovasculare sunt legate direct şi fără nicio nuanţă de consumul de grăsimi saturate din produsele de origine animală. Aşa cum credem că ştiţi, o această generalizare a fost infirmată parţial în urmă studiilor date publicităţii în ultimii ani, opinia majorităţii comunităţii ştiinţifice fiind mult mai nuanţată în prezent", se arată în comunicat.

„Să compari cârnaţii cu ţigările este absolut grotesc”

De pildă, ministrul australian al agriculturii, Barnaby Joyce, a calificat cercetarea ca fiind „o farsă”, în special în contextul în care alimentele procesate din carne sunt considerate la fel de nocive ca şi ţigările sau azbestul.
„Să compari cârnaţii cu ţigările este absolut grotesc. Dacă scoatem din dieta zilnică tot ceea ce spune OMS că este cancerigen, ne-am întoarce în epoca grotelor”, a declarat Barnaby Joyce, ministrul australian.

În momentul de faţă, Australia este al treilea consumator de carne pe cap de locuitor în lume şi al treilea exportator mondial de carne de vacă, alt tip de carne care a intrat în vizorul specialiştilor de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Aceştia susţin că inclusiv carnea roşie are potenţial cancerigen, dacă este consumată în exces.

„Totul ţine de modul în care se prepară carnea procesată”

Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară, a explicat că ar putea exista adevăr în raportul OMS, dar a menţionat, pentru RFI, că totul ţine de modul în care se prepară carnea procesată.

„Dacă stăm să ne gândim că este un studiu făcut de specialişti, probabil că un pic de adevăr poate să aibă. Numai că din punctul meu de vedere, carnea procesată, în condiţiile în care printre ingredientele pe care le are putem discuta despre anumite produse, cele care măresc perioada de valabilitate, păstrează culoarea cărnii şi altele şi altele, utilizate şi consumate în anumite cantităţi, sigur că ea poate să fie dăunătoare, dar mă îndoiesc de faptul că poate să fie atât de periculoasă încât consumul ei să conducă la unele forme de cancer gastroduodenal”, a declarat Frumosu, potrivit sursei citate.

Două felii de şuncă pe zi măresc riscul de cancer cu 18%

Potrivit raportului OMS, o cantitate de 50 de grame de carne procesată pe zi, adică aproximativ două felii de şuncă sau bacon, măreşte riscul de cancer colorectal cu 18 %. „Pentru o persoană, riscul de îmbolnăvire de cancer colorectal din cauza consumului de carne procesată rămâne redus din punct de vedere statistic, însă acest risc creşte odată cu cantitatea de astfel de carne consumată“, a explicat dr. Kurt Straif, principalul autor al cercetării derulate în cadrul IARC.

Carnea roşie, categorie în care este inclusă carnea de vită, miel/oaie/berbec şi porc, a fost introdusă în grupa a doua de risc, fiind clasificată drept „factor cancerigen probabil“. Pe această listă se mai află substanţe precum glifosatul, un ierbicid cancerigen.

Clasificarea cărnii roşii în grupa a doua de risc oncologic reflectă existenţa unor „dovezi limitate“ că poate provoca afecţiuni oncologice. În cadrul acestui raport, IARC a identificat în special legăturile dintre consumul acestor tipuri de carne şi cancerul colorectal, dar au fost observate şi asocieri cu cancerele de prostată şi pancreas.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite