RAPORT EUROPEAN Personalul medical este la mare căutare pe piaţa europeană a forţei de muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Asistenţii medicali sunt la mare căutare în UE FOTO kissfm.ro
Asistenţii medicali sunt la mare căutare în UE FOTO kissfm.ro

Creşterea cererii de forţă de muncă în sectorul asistenţei medicale este confirmată de cele mai recente date ale Observatorului european al locurilor de muncă vacante, publicate recent de Comisia Europeană. Potrivit raportului, între 2008 şi 2012, numărul de locuri de muncă în sectorul asistenţei medicale din UE a crescut cu aproape 2 % anual.

Specialiştii susţin că această creştere este rezultatul efectelor combinate ale îmbătrânirii populaţiei, progreselor tehnologice şi terapeutice, creşterii aşteptărilor populaţiei în ceea ce priveşte calitatea serviciilor şi punerea unui accent mai mare pe asistenţa profilactică.

Astfel, în 2012, aproape un milion de persoane au fost angajate pentru a lucra în domeniul asistenţei medicale.

„Cel mai recent raport confirmă faptul că asistenţa medicală este unul dintre sectoarele cu cel mai mare potenţial pentru crearea de locuri de muncă în Europa, fiind prin urmare sectorul în care investiţiile în formare sunt urgente”, a declarat László Andor, comisarul pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi incluziune.

Scăderea în ansamblu a cererii de forţă de muncă în UE

Cu toate acestea, Observatorul reflectă scăderea în ansamblu a cererii de forţă de muncă în UE, locurile de muncă vacante fiind cu 6 % mai puţine în al patrulea trimestru din 2012 în raport cu ultimul trimestru al anului 2011. Numărul de persoane angajate a scăzut în al patrulea trimestru al anului 2012 în cea mai mare parte a principalelor grupuri profesionale şi a scăzut pentru „specialişti” pentru prima dată de la al doilea trimestru al anului 2010 (cu 5 %).

Profesiile cu cea mai mare creştere a numărului de angajaţi după lucrătorii care prestează servicii de îngrijire personală în domeniul asistenţei medicale au fost creatorii şi analiştii de aplicaţii software, personalul secretarial administrativ şi specializat, personalul din minerit, supervizorii din industria prelucrătoare şi a construcţiilor, precum şi învăţătorii.

Asistenţii medicali şi obstetricali, la mare căutare
    
Serviciile de îngrijire personală în sectorul asistenţei medicale s-au situat pe primul loc între ocupaţiile cu cea mai mare creştere între al patrulea trimestru din 2011 şi al patrulea trimestru din 2012.

Trei alte categorii de angajaţi din sectorul asistenţei medicale sunt clasate între primele 25 de profesii cu cea mai mare creştere: asistenţii medicali şi obstetricali, tehnicienii medicali şi farmaceutici şi alţi profesionişti din domeniul sănătăţii, de exemplu, medici stomatologi, farmacişti, fizioterapeuţi. Pe termen mediu, perspectivele de angajare sunt mai promiţătoare pentru asistenţii medicali şi obstetricali.

Raportul evidenţiază, de asemenea, faptul că o serie de ţări s-ar putea confrunta cu provocarea reprezentată de îmbătrânirea forţei de muncă în sectorul asistenţei medicale. De exemplu, mai mult de 40 % din persoanele care activează în domeniul asistenţei medicale din Bulgaria şi din statele baltice au vârsta între 50 şi 64 de ani, fiind substanţial mai mare decât media UE.


Pe aceeaşi temă:

Nu doar medicii pleacă din România. Peste 20.000 de asistenţi medicali au părăsit ţara în ultimii cinci ani

Nu doar medicii au plecat în masă din sistemul de sănătate românesc în ultimii ani. Exodul se simte şi în rândul asistenţilor medicali, atraşi de salariile mult mai mari pe care le pot obţine în celelalte state ale Uniunii Europene. România a pierdut nu mai puţin de 23.000 de asistenţi medicali în cinci ani, potrivit statisticilor Institutului Naţional de Statistică (INS).

STUDIU Va rămâne România fără medici? Cum poate fi stopat exodul halatelor albe

Un studiu realizat de către Federaţia Europeană a Serviciilor Publice ca parte a unui proiect european extins a arătat că aproximativ 3% dintre doctorii români şi 5-10% dintre asistente emigrează în fiecare an. Destinaţiile favorite sunt Italia, Franţa, Spania, UK şi Scandinavia.

ADMITERE FACULTATE 2013 De ce a redevenit Medicina un magnet pentru absolvenţi

Peste 4.500 de absolvenţi de liceu dau azi admiterea la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Bucureşti, cifră care nu au mai fost înregistrată de câţiva ani. Studenţi, profesori, medici şi candidaţi la examen au discutat azi, la Adevărul Live, motivele creşterii atracţiei pentru Medicină, de la pasiunea pentru nobila meserie de doctor până la visul emigrării.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite