Prof.dr. Dorel Săndesc: „Intubaţia precoce nu ameliorează prognosticul bolnavului sever de COVID-19“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prof.dr. Dorel Săndesc este vicepreşedintele Societăţii Române de ATI
Prof.dr. Dorel Săndesc este vicepreşedintele Societăţii Române de ATI

Prof.dr. Dorel Săndesc, vicepreşedintele Societăţii Române de Anestezie şi Terapie Intensivă, a explicat că, iniţial, s-a crezut că intubbaţia precoce a pacientului cu formă severă de COVID-19 e mai sigură, dar s-a constatat că nu este aşa.

"Iniţial s-a recomandat o intubare precoce pentru că oferea mai multă siguranţă din punct de vedere epidemiologic, un pacient intubat cu sondă introdusă până în trahee evită transmiterea de aerosoli, era o metodă de oxigenare mai sigură epidemiologic. S-a văzut că intubaţia precoce nu ameliorează prognosticul. Acum procedăm de o manieră asemănătoare cu a celorlalţi pacienţi critici, încercăm să amânăm momentul intubaţiei, utilizând alte mijloace, ventilaţie noninvazivă, dar se impune şi ventilaţia mecanică, siuaţie în care aceşti pacienţi au o evoluţie foarte proastă, cu un prognostic rezervat”, a declarat universitarul, citat de Digi24

Profesorul a mai spus că infecţia cu SARS-CoV-2 nu este doar o boală a plămânului, a lipsei de oxige, ci produce disfuncţii la organe multiple. 

”Când pacientul ajunge la ventilaţie şi celelalte organe sunt sever afectate. De aici rezultă prognosticul rezervat", a mai spus Dorel Săndesc.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite