Principalele schimbări pentru şcoala primară, gimnaziu, liceu şi facultate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii se pregătesc din nou pentru schimbare
Elevii se pregătesc din nou pentru schimbare

Şcoala intră într-o nouă eră: examene mai dese, educaţie din faşă, fişă de evaluare şi evidenţă ca la medicul de dispensar şi gimnaziu de nouă ani, potrivit noului proiect de lege a educaţiei. Vestile bune aduc mai puţine ore în programă, „şcoală după şcoală" ca soluţii anti-meditaţii şi bacalaureat la numai două materii. Examenul de liceu şi chiar admiterea la facultate sunt la liber astfel că fiecare liceu, respe

1. Şcoală din faşă. Potrivit noului proiect de lege a educaţiei, şcolarizarea copiilor între 0 şi 3 ani va fi organizată în creşe, grădiniţe şi centre de zi, în maximum un an de la aplicarea legii. Multe dintre acestea au dispărut după 1989.

2. Învăţământul obligatoriu de 10 ani. Grupa pregătitoare trece la clasele primare, iar clasa a IX-a la gimnaziu. Prin urmare, liceul teoretic va dura trei ani (clasele X-XII), iar cel cu profil tehnologic va avea 4 ani (clasele X-XIII).

3. Elevii de clasa I vor da examen în clasa a II-a. Proiectul stabileşte că evaluarea elevilor se va face din 2 în 2 ani. Prima examinare de acest fel va avea loc la clasa pregătitoare de la grădiniţă. Apoi, elevii vor fi evaluaţi în clasele a II-a, a IV-a, a VI-a şi a IX-a, la terminarea cursurilor gimnaziale.

4. Abaterile disciplinare vor fi trecute în cazier. Dosarele cu note, medii generale şi caracterizări făcute de profesorii de la clasă vor însoţi copiii de la grădiniţă până la ultima clasă de liceu. Bătăile din şcoală şi fumatul vor fi şi ele trecute la catastif. Dosarul este important pentru că va conta în proporţie de 70% la admiterea în liceu şi tot el va face departajarea în cazul mediilor egale.

5. Mai puţine ore de studiu la şcoală. Elevii din clasele primare vor petrece la şcoală maximum 20 de ore pe săptămână, cei din clasele V-IX, 25, iar liceenii - 30 de ore. Programa şcolară va fi formată în proporţie de 80% din materii obligatorii în şcoala generală şi 70% la liceu şi va fi impusă de Ministerul Educaţiei. Restul va fi decis de părinţi, profesori, elevi şi autorităţi locale. Programa şcolară va avea ca scop formarea a opt competenţe-cheie.

Scoala 1

6. After School-ul va fi reglementat de Ministerul Educaţiei. Programul de tip „Şcoala după şcoală" va fi organizat la decizia consiliului de administraţie al instituţiei de învăţământ în parteneriat cu părinţii, dar după o metodologie elaborată de Ministerul Educaţiei.

7. Şcolile vor primi bani pentru fiecare elev în parte. Finanţarea se va face în funcţie de numărul de elevi la clasă. Profesorii care nu au suficienţi şcolari riscă să nu-şi mai primească salariile.

8. Admitere prin concurs la liceele bune. Acolo unde numărul candidaţilor va depăşi numărul locurilor libere, liceele sunt libere să-şi organizeze propria admitere în clasa a X-a. Ele trebuie să-i anunţe pe elevi cu 2 ani înainte însă.

9. Bacalaureat la două probe scrise. După absolvirea liceului, elevii vor susţine două examene - la limba română şi o limbă străină (probă obligatorie pentru toate profilurile) şi la matematică - ştiinţele naturii (la profilul real) sau la ştiinţe socio-umane pentru profilul uman. La acestea se adaugă patru probe orale: de comunicare orală în limba română. În limba maternă, într-o limbă de circulaţie internaţională şi de calculator.

10. Lecţiile profesorilor buni vor fi postate pe internet. Toţi elevii, profesorii şi părinţii vor avea acces gratuit şi permanent pe internet la conţinuturile lecţiilor celor mai buni profesori pentru fiecare disciplină. Înfiinţarea unei astfel de biblioteci virtuale şi gestiounea ei va fi asigurată de Ministerul Educaţiei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite