Primarul din Giurgiu, acuzat că a publicat lista cu afecţiunile medicale de care suferă asistaţii sociali din judeţ. Colegiul Pacienţilor: „A încălcat legea”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asociaţia Colegiul Pacienţilor îi cere primarului din Giurgiu să scoată de pe internet lista cu afecţiunile medicale de care suferă asistaţii sociali. „Primaria din Giurgiu încalcă legea prin acest demers”, atrage atenţia organizaţia, care a sesizat Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) privitor la acest caz.

Potrivit unui comunicat de presă, primarul din Giurgiu a încălcat prevederile Legii 677/2001 pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal. Totodată, aceştia susţin că au fost încălcate dispoziţiile legale privind confidenţialitatea datelor. 

În comunicat se mai arată că, potrivit legii, orice prelucrare de date cu caracter personal se efectuează doar dacă persoana respectivă şi-a dat consimţământul în mod expres şi neechivoc. 

„Ori primarul nu este nici în ipoteza în care a primit consimţământul persoanei vizate de a publică acele date medicale şi nici nu se incadreza într-unul din temeiurile în baza căruia prelucrarea se poate face fără obţinerea consimtamântului persoanei vizate”, notează Colegiul Pacienţilor. 

Avalanşă de concedii medicale

„Putem observa cu uşurinţă faptul că operatorul nu a publicat datele personale privind starea de sănătate a asistatilor sociali cu scopul respectării unei obligaţii legale care îi incumbă (în sensul că nu  există o prevedere legală care să oblige operatorul să publice date privind starea de sănătate a persoanelor a căror date le prelucrează pe intern sau prin orice altă formă de publicitate (ziar, televiziune, a fisare, etc.) şi nici nu  a obţinut consimţământul persoanelor vizate exprimat în mod expres şi neechivoc”, susţin reprezentanţii asociaţiei de pacienţi, adăugând că practica primarului este una nelegală. 

„Înţelegem frustrarea domnului primar privitor la avalanşă de concedii medicale nejustificate date cu mare uşurinţă de corpul medical dar nerespectarea legii nu este o soluţie nici pentru primar şi nici pentru medici”, conchide Colegiul Pacienţilor. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite