Primaria Campina a castigat la instanta suprema averea lui Nicolae Grigorescu

Primaria Campina trebuie sa intre in posesia a 200 de tablouri si schite in penita, creion si laviu, semnate de pictorul Nicolae Grigorescu, conform deciziei Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Dupa

Primaria Campina trebuie sa intre in posesia a 200 de tablouri si schite in penita, creion si laviu, semnate de pictorul Nicolae Grigorescu, conform deciziei Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Dupa mai multi ani de procese, Primaria Campina si-a vazut visul cu ochii. Povestea a inceput in anul 2001, cand in arhiva primariei a fost gasita o copie dupa un act de vanzare-cumparare incheiat in anul 1939 intre Primaria Campina si Gheorghe Grigorescu, singurul mostenitor al celebrului pictor Nicolae Grigorescu. Ulterior, la Arhivele Nationale ale Statului a fost descoperit si documentul original. Tranzactia s-a facut contra sumei de 600.000 de lei, iar acum valoarea tablourilor depaseste cu mult 1 milion de euro. Numai ca primaria a constatat ca era doar proprietara in acte, in fapt neavand nici un tablou semnat de Nicolae Grigorescu. Astfel ca, in urma unor investigatii, reprezentantii de atunci ai Primariei Campina au aflat ca tablourile se afla la Muzeul National de Arta, caruia i-au adresat in scris rugamintea de a le restitui. Acest lucru nu s-a intamplat. Primaria Campina a deschis un proces la Tribunalul Bucuresti, prin care solicita Muzeului National de Arta si Ministerului Culturii toate tablourile si schitele semnate de faimosul pictor. Instanta TMB a dat castig de cauza proprietarului de drept al tablourilor, insa atat Muzeul National de Arta, cat si Ministerul Culturii au contestat decizia la Curtea de Apel Bucuresti. Dar, si instanta CAB a considerat ca tablourile trebuie sa intre in posesia proprietarilor cu acte, adica primaria. Lucrurile nu s-au oprit aici, Muzeul de Arta si Ministerul Culturii declarand recurs la instanta suprema. Printre tablourile revendicate se numara si cunoscutul "Car cu boi" sau "Taranca", "Plug cu sase boi", "Cap de fetita" sau "Cap de fata". Reprezentantii Primariei Campina asteapta acum redactarea sentintei Inaltei Curti de Casatie si Justitie, apoi vor notifica Muzeul National de Arta. Consiliul Local al orasului Campina va decide unde vor fi depuse tablourile. De altfel, consilierii nu exclud nici varianta ca tablourile sa ramana in muzee, insa cu mentiunea clara ca sunt proprietatea Primariei Campina. In Campina exista si un Muzeu memorial "Nicolae Grigorescu", unde pictorul si-a trait ultimii ani de viata (1904-1907), aici fiind si ultimul sau atelier. Insa tablourile nu pot fi tinute pe pereti decat maximum 3-4 zile, conservarea lor necesitand conditii speciale. Nicolae Grigorescu a pictat in 1857 biserica Manastirii Zamfira, iar in 1860 biserica Manastirii Agapia. De mare prestigiu in opera lui Grigorescu se bucura tablourile care infatiseaza care cu boi, ciobanasi cu turme de oi, dar si portrete.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


Modifică Setările