Planul Alb al Ministerului Sănătăţii pentru organizarea spitalelor în contextul pandemiei: „Vom transforma slăbiciunile sistemului sanitar într-un avantaj“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
dezinfectant coronavirus COVID-19 Galaţi 2

Ministerul Sănătăţii a pus la punct un plan pentru „transformarea slăbiciunii sistemului sanitar din România într-un avantaj”. Potrivit experţilor care au lucrat alături de ministrul Victor Costache, spre deosebire de spitalele occidentale multidisciplinare, România încă lucrează cu spitale de tip pavilionar, ce poate fi transformat într-un avantaj.

„Prin colaborarea specialiştilor sub coordonarea D1ui Ministru Conf. Dr. Victor Costache, a fost elaborat un plan de acţiune 1n trei faze, dorind transformarea slăbiciunii sistemului sanitar din  România într-un avantaj. Spre deosebire de statele occidentale care au spitale regionale, moderne, multidisciplinare, ţara noastră funcţionează încă cu foarte multe spitale de tip pavilionar, ceea ce poate fi transformat într-un avantaj în acest context. De exemplu, Franţa sau Italia au acele spitale regionale mari, moderne, în care sunt tratate integrat toate afecţiunile grave însă care facilitează contactul direct sau indirect al pacienţilor COVID-19 pozitivi de cei neafectaţi de această infecţie”, se arată în documentul Ministerului Sănătăţii.

„În România sistemul pavilionar existent permite izolarea pacienţilor COVID-19 pozitivi sau

suspecţi în spaţii adecvate, la distanţă faţă de restul pacienţilor. Astfel aceştia nu întră în contact şi cu pacienţi care au alte afecţiuni, cum s-a întâmplat în alte state europene, unde au apărut astfel foarte multe decese”, susţin experţii MS.

Cele trei faze ale planului

Grupul nostru multidisciplinar a organizat spitalele din România într-un Plan de acţiune pe trei faze, coordonat de către Centrul de Comandă al Ministerului Sănătăţii.

Aşadar, prima fază de pacienţi poate fi izolat cu uşurinţă în spitalele de boli infecţioase, care sunt organizate tot pe model pavilionar. Avem 121 de paturi la terapie intensivă şi încă 2230 de paturi în spitale pentru pacienţi care nu sunt în stare gravă. 

Faza a 2-a va cuprinde spitalele de boli respiratorii, la care se adaugă la nivelul fiecărei regiuni spitale ce vor fi golite progresiv de ceilalţi pacienţi şi puse la dispoziţie pentru această operaţiune. Vor fi identificate Ia nivel naţional centre de referinţă care vor prelua patologii conexe, de tip: insuficientă renală cronică, infarct miocardic, obstetrică, urgenţe chirurgicale etc.

În a treia faza vor interveni spitalele judeţene şi spitalele universitare, susţinute de către un grup de spitale private selecţionate de către grupul de Iucru. Astfel vom evita cât mai mult răspândirea virusului în masă de pacienţi critici din spitalele din România vulnerabili la COVID-19: vârstnici, pacienţi cu afecţiuni oncologice, cardiace, renale, diabet zaharat, afecţiuni pulmonare, boli autoimune, etc.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite