Peste 20.000 de naşteri pe an în rândul fetelor sub 19 ani. Mai mult de 4.000 dintre acestea sunt la al doilea copil

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peste 20.000 de naşteri pe an, înregistrate la fetele sub 19 ani FOTO Adevărul
Peste 20.000 de naşteri pe an, înregistrate la fetele sub 19 ani FOTO Adevărul

Peste 20.000 naşteri pe an se înregistrează în rândul fetelor cu vârste sub 19 ani, mai mult de 4.000 dintre acestea fiind la a doua naştere, potrivit unor date statistice prezentate marţi, de Ziua Internaţională a Drepturilor Omului.

Datele au fost prezentate de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), Centrul Euroregional pentru Iniţiative Publice (ECPI) şi Societatea pentru Educaţie Contraceptivă şi Sexuală (SECS), cu sprijinul ambasadei Olandei la Bucureşti, cu acest prilej atrăgându-se atenţia că statisticile au drept context faptul că în ultimii ani au fost desfiinţate multe dintre centrele de planning familial, iar stocurile de anticoncepţionale gratuite se vor epuiza în curând.

„În iunie 2013, România şi-a asumat, în faţa Organizaţiei Naţiunilor Unite, sarcina adoptării unei Strategii Naţionale în domeniul drepturilor sexuale şi reproductive şi implementarea educaţiei sexuale obligatorii, cuprinzătoare şi adecvate vârstei, în toate şcolile din România. Cu toate acestea, bugetul pe 2014 nu alocă resurse pentru dezvoltarea de programe în aceste domenii. De Ziua Internaţională a Drepturilor Omului, atragem atenţia asupra nevoii urgente de a pune în practică recomandările internaţionale acceptate anul acesta de către România la ONU. Întârzierile din acest domeniu afectează drepturile la sănătate, demnitate şi nediscriminare ale fiecăruia dintre noi”, a declarat Iustina Ionescu, avocat de drepturile omului, potrivit Mediafax.

Deterioare a sănătatăţii sexuale şi reproductive

Datele statistice arată o deteriorare semnificativă a sănătăţii sexuale şi reproductive în România, în comparaţie cu situaţia din celelalte ţări membre ale Uniunii Europene. „Ce a fost înainte un risc a devenit acum o problemă de sănătate publică”, a avertizat Ionescu.

Un alt semnal de alarmă tras cu acest prilej se referă la faptul că progresele realizate până în 2008, când a existat o strategie în domeniu, se vor pierde. Acum cinci ani, 39% din populaţie folosea mijloace contraceptive, faţă de 14% în 1994, potrivit statisticilor naţionale.

Aproape 39.000 de tinere au făcut întrerupere de sarcină în trei ani

La rândul său, ambasadorul Olandei la Bucureşti a declarat, în acelaşi context, că apărarea şi promovarea sănătăţii şi drepturilor sexuale şi reproductive au un rol important în respectarea drepturilor femeii şi a egalităţii în drepturi.

„Este foarte importantă implementarea Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului, declaraţie care anul acesta împlineşte 65 de ani - vârstă la care noi, oamenii, ne pensionăm, ne odihnim. Trebuie să dedicăm timp şi resurse pentru implementarea acesteia. Drepturile sexuale şi reproductive sunt drepturi de bază ale individului. Ele trebuie să fie recunoscute, iar tinerii trebuie să fie informaţi şi educaţi cu privire la acestea”, a spus Matthijs van Bonzel.

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică şi ale Ministerului Muncii din 20 noiembrie, peste 90.000 de fete cu vârste de cel mult 19 ani, din care 3.024 nu împliniseră 15 ani, au născut în perioada 2009 - 2012, iar aproape 39.000 au făcut întrerupere de sarcină în aceeaşi interval de timp.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite