Pentru prima dată în istorie, numărul persoanelor trecute de 60 de ani îl va depăşi pe cel al copiilor care au sub 5 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Numărul persoanelor trecute de 60 de ani va creşte în următorii ani FOTO Shutterstock
Numărul persoanelor trecute de 60 de ani va creşte în următorii ani FOTO Shutterstock

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a avertizat că la nivelul anului 2020, pentru prima oară în istorie, numărul persoanelor în vârstă de 60 de ani îl va depăşi pe cel al copiilor care au sub cinci ani.

Astfel, spun specialiştii OMS, sistemele de sănătate din lume vor fi nevoite să facă faţă provocării de a trata şi a de asigura asistenţă medicală corespunzătoare persoanelor respective.

„În 2050, această populaţie de peste 60 de ani va număra două miliarde de persoane (o persoană din cinci) faţă de 841 milioane în prezent”, se arată într-un studiu al OMS, citat de Agerpres.

Medicul Sommath Shatterji, coordonator al cercetării, a precizat că îmbătrânirea va domina ordinea de zi în politicile de sănătate şi susţine că ţările cu venituri slabe şi medii nu sunt formate pentru a trata persoanele vârstnice. „Problemele sănătăţii acestor persoane sunt multiple şi cronice, citând printre cauzele deceselor cancerul, maladiile respiratorii, artroza, tulburările mentale şi neurologice”, notează sursa citată.

Demenţa va atinge 135 de milioane de oameni în 2050

Concret, numărul persoanelor atinse de demenţă ar trebui să ajungă la 135 de milioane la nivelul anului 2050, în condiţiile în care acum sunt 44 de milioane de persoane la nivel mondial afectate de această patologie gravă. Una din soluţii va fi dezvoltarea „acoperirii sănătăţii universale” pe care o preconizează OMS, dar acesta poate fi diferită de la o ţară la alta. „Nu există un model unic”, a spus doctoral Boerma.

Numărul oamenilor care au ajuns la vârsta de 100 de ani a crescut cu 71% în ultimul deceniu, iar procentul va fi şi mai mare de atât în anii următori. În România se înregistrează aceeaşi tendinţă. Speranţa de viaţă a românilor a crescut cu 13 ani faţă de anii 70, cu toate că ea este cu cinci ani mai mică decât media europeană, potrivit raportului publicat în 2013 de OECD Health Data.

De asemenea, din raportul Global AgeWatch Index reiese că, în România, procentul populaţiei de peste 60 de ani este de 20-24% în prezent şi va ajunge la 30% până în anul 2050.

Citeşte şi:

STUDIU Simţul mirosului poate prezice speranţa de viaţă

Băuturile carbogazoase îndulcite accelerează îmbătrânirea celulară şi scurtează viaţa cu 4,6 ani

Insomniile ne scurtează viaţa cu o treime

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite