Pe urmele lui Eminescu. Becali, Borcea & Co. vor muri de nemurire

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gigi Becali a scris nu mai puţin de cinci cărţi în detenţie
Gigi Becali a scris nu mai puţin de cinci cărţi în detenţie

Trebuie să fie ceva-n puşcăriile româneşti pentru că imediat ce-ţi primeşti sentinţa cu executare se pogoară din cer o inspiraţie divină şi-ţi merge mâna fără întrerupere preţ de sute de pagini. Dacă veşnicia s-a născut la ţară, inspiraţia a apărut sigur la răcoare.

Am putea face o adevărată campanie de turism pentru scriitorii în lipsă de inspiraţie. Să ademenim toate numele mari ale literaturii să-şi revigoreze talentul în penitenciarele româneşti. Pe J.K. Rowling o simt puţin în impas vis-à-vis de Harry Potter. Pariez că după 6 luni de Balta Albă sau Rahova ar scrie 10 romane cu şi despre fraţii vitregi ai lui Harry: Merry, Berry şi Borcea Jr. Potter.

Ryu Murakami nu-şi mai găseşte negura interioară şi n-a mai publicat ceva din 2012. Cred că-i atât de disperat după inspiraţia pierdută încât ar accepta şi un weekend la Jilava.

Pierdem bani oameni buni, se ofileşte frunza pe brand-ul turistic. Trăim degeaba şi rămân cărţi nescrise. Apoi iar ne plângem că se promovează prostia când colo, poftim dovadă, intelectualitatea musteşte după gratii şi scrie neîncetat încercând să prindă o gură de aer liber.

Să mai construim o Bibliotecă Naţională a Puşcăriaşilor, că p-asta de acum o umplem cu zece condamnări.

Dar până-n punctual în care se vor bate scriitorii pe paturile de fier din puşcării, aştept cu nerăbdare examenul de Bacalaureat 2016 când elevii vor comenta pasaje din cărţi scrise de Becali, Meme, Dan Diaconescu, ş.a.m.d. Cum adică nu? Păi nu-s lucrări ştiinţifice? Nu-s avizate de un profesor universitar? N-a acceptat o editură să publice aşa ceva? Atunci de ce mai comentăm? Să-nveţe plozii maculatură că d-aia fac şcoală! 

Îmi şi imaginez elevi învăţând despre “Tăşnadul medieval” din carte istoricului George Copos,  ori debusolaţi că n-au înţeles “ce a vrut să spună autorul” în cartea “Competiţia” – Meme Stoica.

Peste 10-15 ani o să-mi ajut copilul la teme şi o să facem amândoi o analiză pe text încercând să ne dăm seama dacă Becali a fost un geniu neînţeles când a scris “Becali şi politica. Începuturile”.

Să vezi că şi ăştia vor avea soarta lui Eminescu şi vor muri de nemurire, ori ca Labiş călcat de ego.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite