Paltonul de iarnă, rafinament clasic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Haină impermeabilă de la Kenzo
Haină impermeabilă de la Kenzo

Designerii le oferă bărbaţilor multe variante de haine pentru iarnă în acest sezon: de la mantouri şi trenciuri, la blazere şi geci, toate marcate de o anumită eleganţă. Maria Bercea

O doză de rafinament clasic se regăseşte atât în spiritul diverselor prezentări, cât şi în croielile şi materialele alese pentru realizarea pardesielor de către creatorii de modă.

La Hermès, Véronique Nichanian, care conduce din 1988 departamentul de confecţii masculine de la casa franceză, a rămas fidelă viziunii sale asupra bărbatului, orice vârstă ar avea el, şi propune „haine-obiect", potrivit site-ului Tendances-de-mode.com.

Creatoarea afirmă că nu crede în moda care se schimbă sezon de sezon şi de aceea e important ca o haină să reziste în timp şi să nu se demodeze după un anotimp. Astfel, bărbatul Hermès - un adevărat dandy parizian - poartă o geacă cu glugă din piele întoarsă de miel împreună cu alte piese minimaniste, întreaga vestimentaţie având un aer sport-şic.

Trenci englezesc

La Burberry, Christopher Bailey a prezentat o colecţie bărbătească mai radicală şi mai puţin axată pe melancolie decât cea feminină. Inspirată din fotografia alb-negru a artistului britanic Bill ­Brandt, colecţia Prorsum se bazează pe atitudinea „brittish".

Trenciul emblematic al casei engleze nu a lipsit de altfel de pe podium. Realizată în nuanţe de negru, bej şi gri (trei culori uşor de asortat), haina se poartă direct peste cămaşă, cu un pantalon de costum cu dunguliţe, pantofi de oraş, o beretă şi o geantă dusă în mână.

O altă variantă mai casual este cu un tricou, pantaloni din jeans (sau unii mai eleganţi) şi tenişi. Piesa se poate purta atât iarna, cât şi în perioadele de trecere dintre anotimpuri. Pe podiumul de la Burberry, trenciul a fost asortat şi cu omniprezenta eşarfă tubulară „snood".

După cinci ani ca director artistic al colecţiilor pentru femei de la Kenzo, Antonio Marras a intrat recent şi în zona hainelor bărbăteşti. Prima sa colecţie, pentru toamna-iarna 2009-2010, a fost destinată unui bărbat parizian, natural, cu o eleganţă aristocratică.

La prezentare, care a fost destul de puternic influenţată de colecţia feminină, s-a remarcat în special o haină impermeabilă gri, cu guler înalt, două rânduri de nasturi, buzunare oblice şi imprimeu floral de-a lungul mânecilor şi pe umeri. Piesa poate fi purtată cu nuanţe de gri, dar şi cu alte culori mai vii - galben, roşu sau portocaliu.

Ca şi la Kenzo, colecţia bărbătească de la Givenchy, creată de Riccardo Tisci, a avut multe puncte comune cu echivalentul ei feminin. Astfel, bărbatul Givenchy îşi asumă un anume grad de androginitate. El poartă o capă largă neagră, lungă până la genunchi, împreună cu jambiere din piele cu şireturi. Pelerina respectivă, care face parte din hainele cu o eleganţă atemporală, trebuie totuşi păstrată pentru ocazii deosebite.

Sacoul se potriveşte cu orice

În sfârşit, blazerul rămâne şi sezonul acesta o piesă de bază a garderobei masculine. El este omniprezent în majoritatea prezentărilor şi poate fi purtat cu aproape orice: un pulover cu guler înalt din caşmir şi un pantalon larg cu pense din ţesătură de lână, sau o cămaşă cu dunguliţe fine din poplin, un pulover cu guler şal, jeanşi şi mocasini.

Un sacou mai poate fi asortat cu o cămaşă în carouri, o eşarfă mare şi pantaloni din tweed, sau, în sfârşit, cu un tricou din bumbac imprimat, cămaşă, fular, jeanşi şi tenişi.Tendinţele de pe podium şi criza economică fac din haina bărbătească pentru iarna care abia începe o investiţie pe termen lung, care poate fi purtată la serviciu, dar şi în ieşirile de orice gen. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite