Oamenii Timpului

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-o perioadă în care zilnic aflăm despre ilegalităţile celor ce au ocupat de ceva vreme locuri în loja elitei politice a României, aceiaşi care au vrut să se erijeze şi în elite ştiinţifice prin plagiat, în care mass-media a promovat mai mult anomaliile şi mitocăniile decât oamenii şi acţiunile ce ţin în picioare o societate, s-a produs la Iaşi un eveniment ce ne astrage atenţia asupra obligaţiei morale de a ne cunoaşte şi respecta elitele.

Elita unei societăţi o formează cei ce oferă mai mult decât primesc de la ea, cei faţă de care societatea rămâne mereu datoare. Sunt oamenii care se dedică unei idei şi dau totul pentru ea, rezultatele muncii lor răsfrângându-se benefic asupra tuturor. Adesea, beneficiarii muncii elitei nu cunosc sursa a ceea ce le face viaţa cel puţin mai uşoară, pentru că oamenii din elită nu obişnuiesc să provoace prea mult zgomot în jurul a ceea ce fac. Munca este cea care îi captivează şi îi capturează încât adesea nu mai au timp să vorbească despre rezultatele lor. De aceea, ceilalţi trebuie să vorbească despre ceea ce oamenii din elită realizează. Măcar o dată pe an avem obligaţia morală de a introduce pe agenda publică reverenţa faţă de munca elitei. Acest lucru l-a făcut campania „Oamenii Timpului”, aflată la ediţia a II-a, desfăşurată de revista de cultură contemporană „Timpul” şi Editura Adenium din Iaşi.

Nu intru în detaliile campaniei, pentru că le puteţi afla accesând http://www.oameniitimpului.ro/. Veţi avea plăcerea de a vedea reprezentanţi ai elitei culturale şi profesionale din şase judeţe ale Regiunii Nord-Este, din Chişinău şi din Cernăuţi. Campania a început în vara acestui an şi s-a finalizat cu Gala extraordinară pe 12 decembrie. Celor ce nu au reuşit să o urmărească în direct pe Realitatea TV, le spun că a fost la nivelul sălii Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi, unde s-a desfăşurat.

În România am mai avut evenimente de acest fel. Să ne amintim de „Zece pentru România”, proiect care, din păcate, nu a continuat. Gala UNITER, cred că cel mai longeviv proiect de recunoaştere a elitelor, este un model în acest sens, însă este un eveniment al unei categorii profesionale. Campania „Oamenii Timpului” reuneşte elitele din zece domenii, fapt ce îi sporeşte atât atractivitatea, cât şi dificultatea.

Într-un an în care politicienii ieşeni au reuşit, cu metodele specifice, să facă din FILIT un festival mai mic, şi în momentul în care Iaşul a aflat că nu s-a calificat în competiţia pentru capitala culturală europeană în 2021, Gala „Oamenii Timpului” a venit ca o dovadă a puterii de regenerare a unei comunităţi. E un eveniment care a crescut de la o ediţie la alta (anul trecut a vizat doar Iaşul) şi ştiu că se pregăteşte să crească (la anul va fi naţional, dar e un secret care trebuie să rămână între noi!). Îi urez Campaniei „Oamenii Timpului” timpuri mai bune de la o ediţie la alta!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite