O persoană vaccinată cu AstraZeneca poate face rapelul cu un alt vaccin? Ce spune Valeriu Gheorghiţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valeriu Gheorghiţă FOTO Mediafax Foto / Alexandru Dobre
Valeriu Gheorghiţă FOTO Mediafax Foto / Alexandru Dobre

Autorităţile spun că nu este posibilă imunizarea cu două doze diferite de vaccin şi nici nu se pune problema modificării schemei de vaccinare.

Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID, a explicat la Digi24 că, deocamdată, nu este posibil ca o persoană care a primit prima doză de vaccin AstraZeneca să renunţe la cea de-a doua doză şi se reprogrameze pentru a relua vaccinarea cu un alt tip de vaccin. 

„În momentul de faţă, nu. Însă, dacă vom lua o decizie la nivel naţional având la bază nişte argumente ştiinţifice şi anume recomandările Agenţiei Europene a Medicamentului, cu siguranţă va fi posibil acest lucru. Sunt convins că dacă agenţia de reglementare europeană face precizări clare referitoare la un risc evident sau la o legătură de cauzalitate, cu siguranţă vom lua deciziile în consecinţă. La acest moment nu se pune problema să facem o modificare a schemei de vaccinare. Ar fi chiar păcat să ne facem o doză şi să nu ne facem şi cea de-a doua doză, înainte să obţinem beneficiile maximale”, a menţionat Valeriu Gheorghiţă.

„Toate instituţiile care sunt implicate în momentul de faţă în decizii vizavi de continuarea cu un anumit tip de vaccin sunt în permanentă legătură cu tot ce se întâmplă la nivel european. Colegii noştri de la Agenţia Naţională a Medicamentului zilnic aproape au întâlniri cu reprezentanţi ai Agenţiei Europene a Medicamentului. Ne uităm ce se întâmplă şi în celelalte ţări europene, zilnic reevaluăm toate aceste date. Pentru noi este importantă siguranţa fiecărui pacient în parte, a fiecărui beneficiar şi tocmai de aceea vom lua deciziile potrivite ori de câte ori vom avea date ştiinţifice”,  a completat Valeriu Gheorghiţă.

Situaţia pandemică din România continuă să rămână una de alarmă după ce, joi, au fost raportate alte 6.115 cazuri noi de COVID-19 depistate în urma a 41.982 de teste. În plus, joi, erau internaţi la terapie intensivă 1.434 de pacienţi – cel mai mare număr de la debutul pandemiei. De miercuri până joi, alte 136 de persoane au pierdut lupta cu boala.

Capitala a fost şi joi pe primul loc la numărul de infectări cu noul coronavirus, urmată de judeţele Cluj şi Timiş. Concret, în Bucureşti au fost înregistrate 1.165 de noi cazuri de infectare cu noul coronavirus în ultimele 24 de ore, totalul persoanelor infectate fiind de 160.451. Judeţul Cluj se află pe locul II cu 485 de noi infectări în doar 24 de ore, numărul total de cazuri ajungând la 49.167. În judeţul Timiş (49.184 de cazuri în total) au fost înregistrate joi 326 de noi cazuri. 

În ceea ce priveşte coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile, în scenariul roşu se afla joi pe primul loc judeţul Ilfov, cu cea mai mare rată de infectare, de 9,45 cazuri la mia de locuitori, urmat de Bucureşti cu 7,06 cazuri la mia de locuitori şi Cluj cu 6,23 cazuri la mia de locuitori.

Pe aceeaşi temă:

Cum argumentează Valeriu Gheorghiţă în favoarea purtării măştii şi după vaccinare

Ce spune Valeriu Gheorghiţă despre vaccinarea copiilor între 12 şi 15 ani

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite